Η Απόφαση του Δ.Σ Ηρακλείου Αττικής για την Αναδρομική απαλλαγή μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων

Τον δρόμο στην Πολιτεία για να λυθεί ένας «γόρδιος δεσμός» που ταλανίζει χιλιάδες πολίτες και το σύνολο των δήμων όλης της χώρας δείχνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Με ομόφωνη απόφασή του, έπειτα από πρόταση του δημάρχου της πόλης, Νίκου Μπάμπαλου, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής εκφράζει την πρόθεσή του να προχωρήσει στην απαλλαγή από την αναδρομική εισφορά δημοτικών τελών των ιδιοκτήτων ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτούνται και είτε οι ίδιοι, είτε οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, δεν είχαν φροντίσει να ενημερώσουν τον Δήμο για την διακοπή της ηλεκτροδότησης. Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση αλλά και αποδεικτικά μη ηλεκτροδότησης και μη χρήσης του ακινήτου να απαλλάσσεται από τα τέλη για το διάστημα που ο χώρος ήταν, ή είναι, πραγματικά κλειστός και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η απόφαση θα σταλεί για έλεγχο τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών με την παρότρυνση να αποτελέσει τον οδηγό μιας απαραίτητης, για τα δεδομένα, νομοθετικής ρύθμισης και, έτσι, να μπορέσει στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθεί και να εφαρμοστεί και στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής αλλά και σε όλους τους δήμους της Ελλάδας.

Και αυτό γιατί, το παραπάνω πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το οποίο, μολονότι πολλοί γνωρίζουν, λίγοι έχουν επιχειρήσει να το επισημάνουν έως τώρα, πόσο μάλλον να το λύσουν:

Παρόλο που οι δήμοι – μέσα στους οποίους και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής – επιχειρούν με συχνές καμπάνιες να κάνουν γνωστό στους πολίτες ότι με την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε οποιοδήποτε ακίνητο πρέπει άμεσα να ενημερώνουν και τον οικείο δήμο, λίγοι τελικά ανταποκρίνονται επειδή δεν έχουν καταφέρει να ενημερωθούν. Από την άλλη, οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν για να γίνει η διαδικασία πιο απλή, αμελούν να ειδοποιήσουν τους δήμους όταν κάποιος πελάτης τους διακόπτει την χρήση ηλεκτρισμού στο ακίνητό του. Αποτέλεσμα τούτου, ο δήμος να μην μαθαίνει ποτέ για την διακοπή της ηλεκτροδότησης, τα δημοτικά τέλη να συνεχίζουν να χρεώνονται και, τελικά, οι πολίτες μετά από καιρό να καλούνται να εξοφλήσουν χρέη εκατοντάδων – σε περιπτώσεις δε και χιλιάδων – ευρώ.

«Παρόλο που επανειλημμένα έχουμε επισημάνει το πρόβλημα και στην κεντρική διοίκηση και στους πάροχους ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα λύση δεν έχει βρεθεί. Εμείς θα συνεχίζουμε να τονίζουμε στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του Ηρακλείου πως πρέπει να ειδοποιούν άμεσα τις υπηρεσίες του Δήμου σε κάθε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να φερθούμε δίκαια και σε όσους, όχι απαραίτητα με δική τους ευθύνη αλλά από έλλειμμα ενημέρωσης, δεν φρόντισαν να κάνουν την απαιτούμενη διαδικασία. Η πολιτική απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου υπηρετεί ακριβώς αυτό τον σκοπό», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννης Φίλανδρος.

Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν, υπενθυμίζεται για ακόμα μια φορά:

Σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου θα πρέπει να κατατίθεται άμεσα στο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (δημαρχείο, 3ος όροφος) η βεβαίωση διακοπής της ΔΕΗ (ή του όποιου πάροχου ηλεκτρικού ρεύματος) μαζί με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του περί μη ηλεκτροδότησης και μη χρήσης του ακινήτου, προκειμένου να γίνει απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο το ακίνητο παραμένει κλειστό.

Η προβλεπόμενη απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης των ανωτέρω δικαιολογητικών, ύστερα από την οποία καθίσταται ελέγξιμη από τον Δήμο η μη χρήση του ακινήτου.

Τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες: 2132000224 & 2132000241.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή