Tattoo παντού. Για πάντα.

Tattoo. Τατουάζ, δερματοστιξία, στιγματισμός, μαρκάρισμα. Ό,τι πιο μοδάτο υπάρχει για το καλοκαίρι. Λίγα ρούχα στο κορμί, ευκαιρία να δείξουμε το καινούργιο μας τατουάζ. Γίνεται σε όλα τα μέρη του σώματος, ακόμα και στα απόκρυφα. Κι αν δεν μπορούν να το δουν όλοι, θα το δείξουμε με φωτό στα κοινωνικά δίκτυα.

Οσοι έχουν κάνει τατουάζ γνωρίζουν πως τις πρώτες ημέρες, όχι απλά απαγορεύεται να κάνεις βουτιές στη θάλασσα, αλλά καλό θα ήταν να μη το δει ούτε ο ήλιος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τα περισσότερα τατουάζ γίνονται από Φθινόπωρο μέχρι αρχές της Άνοιξης.
Όλα τα παραπάνω φαίνεται πως αγνόησε τον προηγούμενο μήνα, ένας 31χρονος άνδρας, ο οποίος «χτύπησε» ένας καινούργιο τατουάζ και παρά το γεγονός πως είχε ενημερωθεί για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει μια βουτιά στη θάλασσα, εκείνος έκανε το ακριβώς αντίθετο. Το τατουάζ ειδικά τις πρώτες ημέρες είναι μια ανοιχτή πληγή, ένα έγκαυμα και χρειάζεται μεγάλη φροντίδα για να επουλωθεί σωστά. Η θάλασσα με τα εκατομμύρια μικρόβια και άλλους τόσους μικροοργανισμούς, μόνο ιδανικό περιβάλλον δεν θεωρείται.
Μόλις πέντε ημέρες αφού είχε κάνει ένα θρησκευτικού περιεχομένου τατουάζ, βούτηξε στα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού με αποτέλεσμα να μολυνθεί από ένα σαρκοβόρο βακτήριο, το οποίο του «έσπασε» το δέρμα και τελικά τον οδήγησε στον θάνατο. Αρχικά ανέβασε πυρετό, είχε κρυάδες και κοκκινίλες γύρω από το σημείο που είχε κάνει το τατουάζ. Η επιδείνωση της υγείας του ήταν ραγδαία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί εντόπισαν σημάδια σήψης αλλά τα αντιβιοτικά που του έδωσαν, σκότωσαν μόλις το 60% των βακτηριδίων. Τα ζωτικά του όργανα σταδιακά τον εγκατέλειπαν και έτσι οι γιατροί τον έβαλαν σε τεχνική υποστήριξη.
Αρχικά ο οργανισμός έδειχνε να ανταποκρίνεται και έτσι μετά από δυο εβδομάδες οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, ο 31χρονος άνδρας υπέστη σηπτικό σοκ που είχε σαν αποτέλεσμα να «χάσει» τα νεφρά του. Οδηγήθηκε ξανά στο νοσοκομείο, όπου έδωσε μια δίμηνη σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.
Αυτό, ίσως, είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό όμως. Υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι που έχουν κάνει τατουάζ, ήταν προσεκτικοί και δεν διέτρεξαν κανένα κίνδυνο. Σωστά; Σωστά, προς το παρόν. Γιατί τη συνέχεια δεν την ξέρουμε. Αν στο μέλλον δηλαδή θα εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα.
Το τί είδους πρόβλημα το καθορίζει, κυρίως, η σύσταση των μελανιών που χρησιμοποιείται. Ανάμεσα στα άλλα μέταλλα που βρίσκονται στα μελάνια των τατουάζ είναι υδράργυρος, μόλυβδος, αντιμόνιο, βηρύλλιο, κάδμιο και το αρσενικό.
Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη, που σημαίνει ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές.
Ο Μόλυβδος παρεμβαίνει σε μία ποικιλία διεργασιών του σώματος και είναι τοξικός για πολλά από τα όργανα και τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των οστών, τα έντερα, τα νεφρά, το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο κοινώς μολυβδίαση, μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, κώμα και θάνατο. Άλλα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την έκθεση στο μόλυβδο περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, σύγχυση, κεφαλαλγία, αναιμία και ευερεθιστότητα.
Το Βηρύλλιο αναφέρεται ως καρκινογόνο της πρώτης κατηγορίας Α EPA. Η έκθεση σε αυτό, μπορεί να προκαλέσει την Χρόνια Νόσο του βηρυλλίου, μια συχνά θανατηφόρα ασθένεια των πνευμόνων.
Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των οστών, και πνευμονική βλάβη.
Το αρσενικό είναι ένα γνωστό καρκινογόνο, και οι νέες μελέτες έχουν επίσης βρεί ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα αρσενικού οδηγεί σε γενετικές βλάβες.
Έκθεση σε αντιμόνιο, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες. Καθώς συνεχίζεται η έκθεση, μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ασθένειες των πνευμόνων, καρδιακά προβλήματα, διάρροια, σοβαρό έμετο και έλκη στομάχου.
Φθαλικές ενώσεις, υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ενώσεις περιέχονται επίσης στο μελάνι των τατουάζ. Οι φθαλικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βλάψουν το συκώτι, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το αναπαραγωγικό σύστημα σε μελέτες σε ζώα.
Τα μαύρα μελάνια τατουάζ συχνά κατασκευασμένα από προϊόντα που περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Μεταξύ των PAH στα μελάνια είναι το βενζο (α ) πυρένιο, μια ένωση που προσδιορίζεται στην έκθεση της τοξικότητας της Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως «μία από τις πιο ισχυρές και καλά τεκμηριωμένες καρκινογόνες ουσίες του δέρματος.»
Όσοι έχετε τατουάζ μην πανικοβληθείτε. Μην σκεφτείτε αμέσως «θα πάω να το βγάλω». Γιατί κι αυτό επικίνδυνο είναι. Η αφαίρεση του τατουάζ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά επικίνδυνων χημικών αντιδράσεων σε όλο το σώμα. Μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη από το να κάνεις τατουάζ.
Μέχρι στιγμής, η πιο κοινή μέθοδος για την αφαίρεση τατουάζ, είναι η αφαίρεση με λέιζερ – μια τεχνική όπου ένα λέιζερ χρησιμοποιείται σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες για να διαλυθεί το τατουάζ. Μόλις διαλύονται τα μελάνια του τατουάζ, οι ουσίες που περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων καρκινογόνων, όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω – απορροφώνται από τον οργανισμό και το κυκλοφορικό σύστημα.
Πολλοί μπορεί να μην καταφέρουν να τα εξαλείψουν πλήρως από το σώμα τους ποτέ, αλλά ακόμη και να το καταφέρουν, έως ότου αποβληθούν από το σώμα, θα έχουν προλάβει να προκαλέσουν βλάβες πριν να εξαλειφθούν.
Αν και τα τελευταία χρόνια η σύνθεση των μελανιών των τατουάζ έχει αλλάξει, καθώς έχουν αφαιρεθεί ο μόλυβδος και οι αρωματικοί υδρογονάθρακες, έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ έχει επισημάνει ότι ακόμη και τα νέας γενιάς μελάνια περιέχουν οργανικά χρώματα, όπως είναι τα αζωχρώματα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, που είναι δυνητικά επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, φαγούρα και εξανθήματα.
Κάποιοι πιστεύουν ότι τα προσωρινά τατουάζ από χένα αυτά που μέχρι και δωδεκάχρονα κάνουν το καλοκαίρι, είναι πιο αθώα. Επειδή το τατουάζ με χένα δεν είναι μόνιμο – κρατάει από 3 ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες – δεν είναι και επικίνδυνο για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε να πιστεύουμε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) .
Οι ιατρικές πληροφορίες που αναφέρονται είναι από το έγκυρο medicalnews κι όχι «από ένα φίλο μου που έκανε και ξέρει…». Τώρα ξέρεις κι εσύ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή