Το Παλαί να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Το Παλαί να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου η συναυλία διαμαρτυρίας των Συλλόγων και Φορέων του Γαλατσίου ενάντια στην ενοικίαση του Παλαί που, όπως ως γνωστόν, επικδιώκει μέσω διεθνούς διαγωνισμού το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν μπορώ να πω ότι οι Γαλατσιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Αυτοί που έδωσαν το παρών ήταν οι συνήθεις ύποπτοι. Πάντα ο ίδιος περιορισμένος αριθμός προσώπων. Με αφορμή αυτή τη συναυλία διαμαρτυρίας και τη φανερή μη ανταπόκριση του κόσμου, μήπως θα έπρεπε σαν κοινωνία να δούμε το ζήτημα λίγο διαφορετικά; Μήπως ήρθε ο καιρός να διαμορφώσουμε μια δική μας πρόταση και να σταματήσουμε να λέμε τί δεν θέλουμε να γίνει το Παλαί;

Εδώ και μια δεκαετία ακολουθούμε αμυντική πολιτική, περιμένοντας να εκδηλωθεί πρώτα μια πρωτοβουλία από την πολιτεία και μετά να πάρουμε θέση. Θα μου πείτε, αυτή η τακτική ήταν που απέτρεψε μέχρι τώρα τη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Εν μέρει είναι έτσι. Διότι το εμπορικό κέντρο δεν έγινε γιατί στην ουσία η οικονομική κρίση πρόλαβε την ανάδοχο εταιρεία που είχε νοικιάσει το Παλαί για 40 χρόνια.
Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Ο στόχος το Παλαί να παραμείνει δημόσιος χώρος αθλητισμού δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί πλέον. Γι’αυτό η νέα δημοτική αρχή μαζί με την κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να διαμορφώσει μία άλλη πρόταση εξίσου οφέλιμη όμως για την πόλη μας.
Η πρόταση αυτή να λέει ότι το Παλαί πρέπει να γίνει δημοτική περιουσία. Να διεκδικήσουμε το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο να περιέλθει στην ιδοικτησία του Δήμου. Αντί δημόσιος χώρος αθλητισμού όπως λέμε μέχρι τώρα, να γίνει δημοτικός χώρος αθλητισμού, πολιτισμού και ποικίλων δραστηριοτήτων της πόλης μας. Να δημιουργηθεί ένα νομικό πρόσωπο, μια εταιρεία, η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί την τύχη του αφού πρώτα γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη για να δούμε το κόστος λειτουργίας του.
Το Παλαί διαθέτει σήμερα 34.000 τ.μ. στεγασμένους χώρους. Επιπλέον, βάσει του νόμου, υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ακόμη 8.000 τ.μ. Σε αυτούς τους χώρους θα μπορούν να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες στεγάζονται στο Δημαρχείο και κάποιες άλλες για τις οποίες ο Δήμος σήμερα πληρώνει ενοίκιο. Ακόμη θα μπορεί να δωθεί χώρος και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, όπως ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Εφορία, Τράπεζες με ένα λογικό ενοίκιο.
Για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του, εκτός από τα έσοδα των ενοικίων, θα μπορεί να γίνεται αξιοποίηση της κεντρικής σάλας για εκθέσεις, συναυλίες ή άλλες παραστάσεις.
Και φυσικά θα υπάρχει χώρος για να στεγαστούν όλα τα σωματεία της πόλης μας με τα τμήματά τους και τις διοικήσεις τους.
Και μην μου πείτε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει τέτοιο έργο. Δεν μπορεί, όποιος δεν θέλει. Οι Δήμοι δεν είναι μόνο για να εκδίδουν πιστοποιητικά γέννησης. Ας αναλάβει λοιπόν πρωτοβουλία ο σημερινός δήμαρχος μαζί με τον νεοεκλεγέντα και να διαμορφώσουν τη νέα πρόταση προς την κυβέρνηση. Και πρέπει να γίνει σύντομα γιατί μέχρι τέλη Σεπτέμβρη ίσως το Παλαί να έχει δωθεί.
Μια δεύτερη πρόταση, συνέχεια της πρώτης, είναι η δημιουργία πλατείας στο χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το Δημαρχείο. Τη στιγμή που οι υπηρεσίες του Δήμου θα έχουν μεταφερθεί στο Παλαί, μπορεί κάλλιστα το οικοδομικό τετράγωνο του Δημαρχείου να γίνει πλατεία και να δέσει αρμονικά με τον υπό ανέγερση βρεφονηπιακό σταθμό και το υπάρχον γήπεδο μπάσκετ. Και βέβαια με μια πεζοδρόμηση της Ιπποκράτους θα μπορεί η πλατεία του Δημαρχείου να ενωθεί με το σημερινό ανοικτό χώρο της Λυσίου και να αποκτήσει επιτέλους η πόλη μας μια κεντρική αλλά δίδυμη πλατεία.
Αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα αλλάξει συνολικά η εικόνα του Γαλατσίου. Θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών, θα προστεθούν χώροι πρασίνου και αναψυχής και θα μειωθεί κατά πολύ η ρύπανση στο κέντρο της πόλης μας.
Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν απόφαση, συμφωνία, θέληση, δουλειά, συνεργασία και διεκδίκηση με αποφασιστικό τρόπο από όλους. Μόνον τότε μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος.

-Θα πρέπει να γνωρίζει
ο νεόκοπος εκδότης
ότι το Γαλάτσι είναι ένα χωριό και τα νέα μαθαίνονται
γρήγορα.
Γι’ αυτό ας σταματήσει
τις εναντίον μας συκοφαντίες όσο είναι καιρός
γιατί διαθέτουμε πολλούς
τρόπους για να απαντήσουμε.

-Όταν…

… έχεις εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και αναλαμβάνεις και καθήκοντα Αντιδημάρχου, δεν μπορείς να είσαι συγχρόνως μέλος της συντακτικής ομάδας και ειδικός συνεργάτης σε εφημερίδα.
Είναι αντιδεοντολογικό.
Ας δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοια φαινόμενα ο νέος δήμαρχος τώρα που είναι και στην αρχή της θητείας του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή