NTINA ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Τραγουδίστρια «Η ψυχή είναι αυτή που κάνει τη διαφορά»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
NTINA ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Τραγουδίστρια   «Η ψυχή είναι αυτή  που κάνει τη διαφορά»

Η Ντίνα Παπαϊωάννου ζει στη Θεσσαλονίκη. Γνήσια κι αυθεντική λαϊκή φωνή, δίχως «φιοριτούρες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος υπήρξε παραγωγός και ο «ηθικός αυτουργός» για την είσοδό της στη δισκογραφία, χαρίζοντας της υπέροχα τραγούδια του. Η πολύχρονη συνεργασία της με τον Γιάννη Σπανό, τραγούδια του οποίου ερμηνεύει και στα cd της, αποτελεί σταθμό για την ίδια. Ο μεγάλος συνθέτης την χαρακτηρίζει «σπουδαία ερμηνεύτρια» κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για το συναίσθημα και το ηχόχρωμα της φωνής της. Αποτέλεσμα, το cd «Σημάδια του καιρού…» όπου κάνει δυναμική επανεμφάνιση το τραγούδι «Ποτέ ξανά» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Φίλιππος Γράψας υπογράφουν το τραγούδι «Του έρωτα ο κύκλος» από το ομότιτλο cd – single που έγινε χρυσό. Ακολουθεί το ολοκληρωμένο album με τίτλο «Σε κόσμο ψεύτικο» από την Melon Music, με 12 τραγούδια (λαϊκά – έντεχνα). Στο επόμενό της album (Cd) με τίτλο «Ρούχα γιορτής» ο Χρήστος Νικολόπουλος κι ο Φίλιππος Γράψας, υπογράφουν τρία υπέροχα τραγούδια, καθώς κι ένα υπέροχο ντουέτο με Κώστα Μπίγαλη. Ξεχωρίζει το τραγούδι – σφραγίδα του Χρήστου Νικολόπουλου «Μη με Υπολογίζεις».

Δυνατή στιγμή το album με τίτλο «Μεγάλα Τραγούδια» που κυκλοφόρησε από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και έγινε πλατίνα. Εδώ ακούγονται και κάποιες επανεκτελέσεις μοναδικά ερμηνευμένες. Μοναδική συνεργασία επίσης με Μίμη Πλέσσα, κι επί σκηνής με Πίτσα Παπαδοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Λίτσα Διαμάντη, Καίτη Γκρέυ, Ελένη Δήμου, Σοφία Βόσσου, Γιάννη Σαββιδάκη, Α. Χατζή, Κώστα Τουρνά, Σταμάτη Κόκοτα και με πολλούς ακόμη καλλιτέχνες.
Πολύπλευρη προσωπικότητα η Ντίνα Παπαϊωάννου, εκτός από στίχους σε κάποια από τα τραγούδια της, υπογράφει σε νεαρή ακόμη ηλικία, δύο ποιητικές συλλογές «Γλυφό νερό» και «Με τα φτερά της νιότης».
Ακολουθεί ένα αφήγημα με τίτλο «Και τη νύχτα έρχονται οι άγγελοι» κι ένα μίνι θεατρικό «Μια στάση εδώ». Πρόσφατα στο φεστιβάλ βιβλίου Θεσ/νίκης, έγινε και η πρώτη παρουσίαση του νέου της βιβλίου, αφήγημα, «Παράθυρο με θέα».
Σύντομα αναμένεται και μια ακόμα ποιητική συλλογή με τίτλο «Σε ημίφως».

«ΠΑΛΜΟΣ»: Σε ποιό περιβάλλον μεγαλώσατε;
ΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Μεγάλωσα σε πολύ ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, που όμως δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, επαγγελματικά τουλάχιστον.

«Π»: Ποιός ή τι σας ώθησε στο τραγούδι;
ΝΤ.Π.: Το μοναδικό μου ερέθισμα, ήταν η αγάπη μου και μόνο για το τραγούδι. Λίγο αργότερα μια κιθάρα δώρο.

«Π»: Γράφετε ποίηση. Μιλήστε μας για τις τρεις συλλογές σας.
ΝΤ.Π.: Ναι, γράφω… Έγραφα από παιδί, ακολουθώντας τα θέλω της ψυχής μου κι έτσι πολύ νωρίς εκδόθηκε η πρώτη ποιητική μου συλλογή με τίτλο «Γλυφό νερό» και λίγο μετά «με τα φτερά της νιότης». Εδώ καταγράφονται όλες οι εφηβικές και μετεφηβικές μου ανησυχίες.

 

«Π»: «Και τη νύχτα έρχονται οι άγγελοι». Ποιό μήνυμα θέλετε να περάσετε με αυτό το αφήγημά σας;
ΝΤ.Π.: «Και τη νύχτα έρχονται οι άγγελοι». Κυρίως την ανάγκη να επικοινωνήσουμε σε βάθος με τους ανθρώπους γύρω μας. Συχνά και με τον άγγελο της παιδικής μας κούνιας, που μας ακολουθεί κι είναι πάντα κοντά μας.

 

 

«Π»: Έχετε τραγουδήσει σε σημαντικές σκηνές, πίστες, συναυλιακούς χώρους. Σήμερα πώς είναι τα πράγματα; Ο κόσμος γλεντά;
ΝΤ.Π.: Είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολύ σπουδαίους και μεγάλους δημιουργούς. Βεβαίως κάθε εποχή έχει τα δικά της ακούσματα και τους δικούς της ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια η διασκέδαση επιστρέφει στους μικρούς χώρους, όπου πραγματικά οι παρέες ξαναγράφουν ιστορία. Ο κόσμος πάντα ξέρει να διασκεδάζει.

 

 

 

«Π»: Ποιές θεωρείτε σημαντικές συνεργασίες σας;
ΝΤ.Π.: Πολλές. Ενδεικτικά θα αναφέρω τον Γιάννη Σπανό, τον Μίμη Πλέσσα, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Χρίστο Νικολόπουλο, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Φίλιππο Γράψα…. Τους ευχαριστώ για μια ακόμη φορά.

 

 

 

«Π»: Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες τραγουδιστές;
ΝΤ.Π.: Η Ελλάδα είναι μουσική χώρα. Υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί καλοί τραγουδιστές. Πέρα απ΄τους παλιούς, τους κλασικούς, υπάρχουν αρκετοί νέοι, αρκεί να δοθούν καλά τραγούδια.

 

 

«Π»: Με ποιόν συνθέτη έχετε κάνει ιδιαίτερη δουλειά;
ΝΤ.Π.: Το τραγούδι μου «Ποτέ Ξανά» των Γιάννη Σπανού και Λευτέρη Παπαδόπουλου είναι αυτό που αγαπήθηκε ιδιαίτερα.

 

 

«Π»: Είστε μια γνήσια λαϊκή φωνή. Τραγουδάτε με την ψυχή σας, όπως λέμε;
ΝΤ.Π.: Μα η ψυχή είναι αυτή που κάνει τη διαφορά! Όπως σας είπα, υπάρχουν πολλές και καλές φωνές στη χώρα μας. Η αγάπη και ο σεβασμός προς το ακροατήριο είναι το μέγιστο.

 

 

«Π»: Είστε μια όμορφη παρουσία. Βοήθησε αυτό στη δουλειά σας;
ΝΤ.Π.: Λέτε; Σε ό,τι αφορά την εικόνα μου, υπήρξα πάντα αφαιρετική. Θεωρώ πως κάτι άλλο, ώθησε και ωθεί όσους με ακολουθούν. Αυτό τουλάχιστον θέλω να πιστεύω.

 

 

 

«Π»: Τραγουδά η Θεσσαλονίκη;
ΝΤ.Π.: Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα φυτώριο καλών τραγουδιστών ωστόσο η γενική κρίση έχει επηρεάσει και την πόλη μας, όπως και όλη τη χώρα βέβαια. Οι μικροί χώροι πάντως πάνε περίφημα. Φέρνουν τις παρέες πιο κοντά.

 

 

«Π»: Είστε η σύζυγος του γνωστού παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Λάκη Παπαϊωάννου και μητέρα της τραγουδίστριας Ελεάννας Παπαϊωάννου. Πώς είναι η ζωή στο σπίτι σας;
ΝΤ.Π.: Είμαστε μια κλασική ελληνική οικογένεια. Οι δουλειές μας δεν μας κάνουν διαφορετικούς μα πιο υπεύθυνους, δεδομένου ότι η έκθεση, δεν ωφελεί πάντα. Ζούμε με χαρά τις καλές στιγμές, μοιραζόμαστε τα άγχη και τις ανησυχίες μας και το σημαντικότερο στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου. Moto μας: Όλοι για έναν και Ένας για όλους!

 

 

«Π»: Πώς είναι τα πράγματα σήμερα στη δισκογραφία;
ΝΤ.Π.: Από τη στιγμή που έφτασε το Cd στο περίπτερο της γειτονιάς ως δώρο κάποιας εφημερίδας, θεωρώ πως δεν υφίσταται δισκογραφία πια δυστυχώς…

 

 

«Π»: Τραγουδάτε μαζί με την Ελεάννα;
ΝΤ.Π.: Όχι, δεν έχει συμβεί αυτό κι ούτε μπορώ να δώ την Ελεάνα ως συνάδελφό μου, αν και είμαι φαν της φωνής της. Μου αρκεί ο ρόλο της μητέρας και έτσι θέλω να παραμείνω. Βεβαίως και συζητάμε πολύ και για τα πάντα.

 

 

«Π»: Τι άνθρωπος είστε;
ΝΤ.Π.: Απλός και σύνθετος μαζί. Μοναχική και επικοινωνιακή. Ευαίσθητη και δυναμική. Παλεύω με τις αντιθέσεις μου, μα είμαι κυρίως ονειροπόλα.

 

 

 

«Π»: Το βιβλίο σας «Παράθυρο με θέα», τι πραγματεύεται;
ΝΤ.Π.: Πραγματεύεται θα έλεγα την ίδια τη ζωή, αν και τα βρίσκει σκούρα τις πιο πολλές φορές. Είναι το παράθυρο του καθενός, που ενώ κοιτάμε τα ίδια, βλέπουμε διαφορετικά. Άϋπνο παράθυρο παντός καιρού καθώς ζωντανεύει με τις εικόνες του.

 

 

«Π»: Τι αγαπάτε;
ΝΤ.Π.: Τα πάντα! Όλα γύρω μας είναι αγάπη. Αγάπη και δημιουργία. Ο τρόπος που κοιτάμε είναι αυτός που καθορίζει το συναίσθημα.

 

 

«Π»: Τι ονειρεύεστε;
ΝΤ.Π.: Ονειρεμένα πράματα!!! Μια αγκαλιά της κόρης μου όταν λείπει ας πούμε… μια θέση στο τρένο της ταινίας που παρακολουθώ με ενδιαφέρον… μα κυρίως γαλήνη όταν κλείνουν τα μάτια μου λίγο πριν κοιμηθώ. Τι άλλο;

 

«Π»: Μελλοντικά σχέδια;
ΝΤ.Π.: Ελπίζω κι εύχομαι να είμαι πάντα δημιουργική, διότι πλήττω θανάσιμα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή