Και μετά τις εκλογές, τί;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Και μετά τις εκλογές, τί;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τον νέο δήμαρχο Γαλατσίου και να του ευχηθώ καλή επιτυχία, έξυπνες και προνοητικές αποφάσεις για το καλό των πολιτών της περιοχής, αλλά και των διερχομένων. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Μαρκόπουλος θα τηρήσει αυτά που έλεγε στο πρόγραμμά του και για τα οποία τον ψήφισαν οι Γαλατσιώτες.

Θα ήθελα από αυτό το βήμα να του υπενθυμίσω την υπόσχεσή του ότι θα εισαγάγει στο δήμο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που είναι σήμερα υπόθεση κλειδί για εξοικονόμηση πόρων και καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών. Ακόμη θα του πρότεινα να έλθει σε επαφή με δήμους του εξωτερικού και τις Βρυξέλλες για απόκτηση τεχνογνωσίας και πόρων. Δεν το έγραψα προ των εκλογών για ευνόητους λόγους, αλλά τον πληροφορώ τώρα ότι στις Βρυξέλλες ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία οργάνωσης και εύρεσης κοινοτικών πόρων ανήκει σε Γαλατσιώτη που είναι πρόθυμος να βοηθήσει αρκεί να του ζητηθεί. Αυτά με το Γαλάτσι. Έρχομαι τώρα στα γενικότερα αποτελέσματα των εκλογών και σε μια πρώτη ανάγνωσή τους.
Όλοι μα όλοι νίκησαν!!! Θα κάνουμε εδώ μια υπόθεση εργασίας και θα δεχτούμε, αντίθετα με ό,τι λένε οι τηλεπερσόνες, ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών του Ιουνίου 2012. Αυτό το λέω γιατί σε συνθήκες σκληρής λιτότητας, ανεργίας, φορολογίας, απώλειας εισοδημάτων κ.τ.λ. οι ψηφοφόροι σίγουρα θα ψήφισαν με καθαρά πολιτικά, κοινοβουλευτικού τύπου κριτήρια. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν προχωράμε.
Ο μόνος παραπονεμένος ήταν ο κ. Κουβέλης που παραιτήθηκε. Το κόμμα του ήταν σαν τα άνευρα φασόλια. Καμία ένταση, κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, καμιά ζωντάνια και ο λαός δεν τον τιμώρησε, αλλά ευγενικά του είπε «παιδί μου, δεν μας κάνεις».
Το είχα γράψει και στο προηγούμενο άρθρο μετά τον πρώτο γύρο και, μετά τα τελικά αποτελέσματα, επανέρχομαι. Αναφέρομαι πάλι στο ΚΚΕ. Το κόμμα αυτό έχει ευθύνες απέναντι στο λαό και αυτό γιατί είναι εγκλωβισμένο σε «παλαιοσταλινικές» και «παλαιολενινιστικές» πολιτικές και έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία. Τα δεινοσαυρικά στελέχη του όμως θα χαίρονται γιατί συγκριτικά με τις βουλευτικές του 2012 ανέβασε το ποσοστό του από 4,5% στο 6,09%. Δυστυχώς, όμως, δεν πείθει τον λαό όσο τον έπεισε η Χ.Α. και έχουμε το απογοητευτικό φαινόμενο να κυριαρχεί η ΧΑ στις λαϊκές συνοικίες όπου θα έπρεπε, δεδομένων των συνθηκών, να κυριαρχεί το ΚΚΕ. Σύντροφοι ξυπνάτε…!
Η Ν.Δ. έχασε συγκριτικά με τα αποτελέσματα του 2012 ένα ποσοστό 7% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο 0,31%!!! Από τα παραπάνω νούμερα βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις δυνάμεις του σταθερές και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παγιώνεται ένα μόνιμο ποσοστό του εκλογικού σώματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. από την άλλη είναι η μεγάλη χαμένη με μείον 7%.
Η Χ.Α. ανέβηκε κατά 2,5% και ξεπέρασε το ΚΚΕ κατά 3,3%.
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη έχασε ένα 4% και, αν δεν ξύπναγαν οι φωστήρες του να βάλουν την τελευταία βδομάδα διαφήμιση που να λέει ότι «Ελιά» και ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο πράγμα, είναι πολύ πιθανό να μην έπαιρνε πάνω από 4%.
Σε αυτό που θα σταθώ λίγο είναι το «Ποτάμι». Το Ποτάμι, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται πολλοί, αποδείχτηκε ότι δεν μείωσε τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το Ποτάμι πήρε κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό λένε τα ποσοστά. Είτε θέλουμε είτε όχι ήρθε ένας νέος παίχτης στην πολιτική σκηνή και ήρθε για να μείνει. Το προσεχές μέλλον θα δείξει του λόγου το αληθές.
Έχουμε λοιπόν δύο πολιτικές δυνάμεις και έναν κολαούζο που έχουν έρθει σε μετωπική σύγκρουση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την κυβέρνηση να μην τολμήσει να νομοθετήσει και η κυβέρνηση τον κατηγορεί για συνταγματική εκτροπή. Και ο κολαούζος (Βενιζέλος) από κοντά. Δεν κοιτά τα μούτρα του που χρησιμοποίησε τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, για δυσαρμονία λαϊκής βούλησης και Βουλής, απέναντι στην ΝΔ τις «παλιές καλές ημέρες». Και έχει το θράσος ο Βενιζέλος να ζητά και από πάνω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα!!! Πού είναι η δημοκρατία; Οι νοοτροπίες αυτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) είναι που έφεραν την χώρα σε αυτό το χάλι και οι αρχηγοί δεν έχουν το θάρρος να τις ξεπεράσουν. Θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν ότι κάθε εκλογή έχει τον δικό της σκοπό. Έγιναν Ευρωεκλογές. Δεν σημαίνει ότι αυτές είναι και κοινοβουλευτικές ή το αντίθετο. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό.
Θα είναι μεγάλο λάθος του Σαμαρά να προχωρήσει σε εκλογές πριν την λήξη της τετραετίας. Κάνει δεν κάνει σωστά πράγματα για τον εργαζόμενο η παρούσα κυβέρνηση, θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της και θα πρότεινα με την πρώτη ευκαιρία αναθεώρησης του Συντάγματος η τετραετία να γίνει πενταετία.
Ο Σαμαράς, βλέποντας τα ανατρεπτικά για το κόμμα του αποτελέσματα, θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Και αυτό είναι λάθος. Ήδη από σήμερα η κυβέρνηση είναι σε αδράνεια. Μέχρι να αντιληφθούν τι γίνεται οι νέοι υπουργοί, μέχρι να βρουν πατρατρεχάμενους συμβούλους, γιατί οι σύμβουλοι αλλάζουν με τους υπουργούς, θα περάσει ένας χρόνος σχεδόν. Ο Σαμαράς και οι συν αυτώ σκέφτονται να κάνουν αλλαγές στα φορολογικά, αγροτικά και άλλα θέματα γιατί θέλουν να φανεί ότι πήραν το μήνυμα των εκλογών. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι το εξής: Η πολιτική που είχαν μέχρι τώρα εφαρμόσει ήταν ή δεν ήταν σωστή; Αν ήταν σωστή γιατί θα την αλλάξουν; Για να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους που τους μαύρισαν; Σκέφτονται και πράττουν πάλι μικροκομματικά; Αν η πολιτική που ακολουθούσαν ήταν λάθος γιατί επέμεναν τόσο πολύ να την εφαρμόσουν παρά τις αντίθετες απόψεις της αντιπολίτευσης;
Πολλοί τα έβαλαν με τον Στουρνάρα και ισχυρίζονται ότι αν δεν ήταν αυτός, δεν θα έχανε τόσους πόντους η ΝΔ. Μα το πρόβλημά μας είναι το πόσο έχασε η ΝΔ ή η άσκηση μια σωστής, αλλά δίκαιης και σκληρής οικονομικής πολιτικής; Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι αυτό το κράτος πρέπει να εκσυγχρονιστεί στον τομέα αυτό και να γίνει ολίγον τι ευρωπαϊκό.
Όπως και να έχει το πράγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέζει την κυβέρνηση μέχρι να γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση θα ψάχνει να βρει τρόπους να αντιδράσει και νομίζω ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αυτή την σύγκρουση. Ας ευχηθούμε αυτή η σύγκρουση να είναι μικρή για το καλό όλων μας.
ΥΓ.1. Είχα γράψει για το επίδομα των 500 ευρώ που έδωσε προεκλογικά η κυβέρνηση. Παρά την καθαρή ψηφοθηρία δεν έφερε αποτέλεσμα για την ΝΔ. Είχα προτείνει την δημιουργία 33.000 επιχειρήσεων με κάλυψη των λειτουργικών εξόδων για ένα χρόνο κ.τ.λ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το επίδομα πήγε στα χωριά μόνο στους τεμπέληδες και στους αχαϊρευτους!!! Πήραν το επίδομα άτομα με 40 στρέμματα περιουσία που δεν την καλλιεργούν. Πίνουν μπίρες στο καφενείο εις υγείαν των μισθωτών και συνταξιούχων που είδαν 40% μείωση αποδοχών. Αυτοί οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μαύρισαν την ΝΔ και τον κυβερνητικό σχηματισμό.
ΥΓ.2. Γνωρίζετε ότι γίνονται δικαστικές έρευνες για το πού πήγαν τα λεφτά από το ταμείο Μολιβιάτη για τις πυρκαγιές στην Ηλεία;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή