Cyber εγκλήματα

Υπάρχει ένα πολύ εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό για τους επιστήμονες των υπολογιστών, στο οποίο ήμουν συνδρομητής πριν κάμποσα χρόνια. Είναι το «Association of Computer Machinery ή ACM» και είναι ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά στον τομέα του. Εκεί γράφεται το τι θα γίνει στην τεχνολογία των υπολογιστών στην επόμενη εικοσαετία. Το 1999 λοιπόν δημοσίευσε μια έρευνα μεταξύ διαφόρων παγκόσμιων γκουρού των υπολογιστών για το πώς φαντάζονται τον κόσμο μετά από 50 χρόνια.

Θυμάμαι δύο απόψεις – προβλέψεις. Η μια έλεγε ότι θα έχουμε επιτύχει την άμεση δημοκρατία μέσω των ψηφοφοριών με την χρήση υπολογιστών πράγμα που εντελώς επιδερμικά έχει αρχίσει να γίνεται στην πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα. Το τι επιφυλάσσει το μέλλον δεν μπορούμε με ασφάλεια να το πούμε γιατί το θέμα εξαρτάται από ισχυρά αντιδημοκρατικά συμφέροντα. Η δεύτερη πρόβλεψη ήταν τρομακτική και μου έκανε μεγάλη εντύπωση και βέβαια με έβαλε από τότε σε σκέψεις. Η πρόβλεψη που έκανε αυτός ο καθηγητής επί λέξει ήταν: «Θα είναι σκάνδαλο αν κάποια γωνιά-μέρος του κόσμου δεν παρακολουθείται γιατί εκεί θα γίνονται παράνομες ενέργειες». Αυτό είπε ο γκουρού.
Τότε, το 1999, θυμάμαι ότι είχα ένα φίλο Σύριο γιό ενός υπουργού του πατέρα του σημερινού Άσαντ που τώρα είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Μου είχε πει ότι για να επιτρέψει το τότε καθεστώς να υπάρξει e-mail στην Συρία θα έπρεπε όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα να παρακολουθούνται. Τότε όμως και οι μεγάλοι παίχτες των υπολογιστών όπως ΙΒΜ, ΗΡ και CISCO σήκωσαν ψηλά τα χέρια. Αυτό δεν ήταν εφικτό τεχνολογικά. Μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια είναι γνωστό ότι όλα τα email παρακολουθούνται. Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και οι κάμερες στις πόλεις, στα διόδια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροδρόμια, λιμάνια, ακόμη και των ίδιων των υπολογιστώ μας, των κινητών μας κτλ. Και ακόμη χειρότερα, όπως είχα γράψει σε παλαιότερο άρθρο, εμείς οι ίδιοι εκούσια ή ακούσια παραδίδουμε μέσα στην αθωότητά μας πάρα πολλά στοιχεία της ιδιωτικής μας ζωής στον Μινώταυρο των social media.
Μέχρι πριν 10 μέρες αυτή η εποχή της αθωότητας τουλάχιστον για τους μη ειδικούς γκρεμίστηκε με την «Μπλε φάλαινα» και την κατάρρευση του συστήματος υγείας της Βρετανίας από το λεγόμενο «Ransomware», δηλαδή από την «απαγωγή των αρχείων μιας επιχείρησης για καταβολή λίτρων». «Out of the blue», όπως λένε οι Άγγλοι, τα αρχεία του ΕΣΥ της Αγγλίας έγιναν μη προσβάσιμα γιατί με κάποιο τρόπο κρυπτογραφήθηκαν και οι cyber – δράστες απαίτησαν λίτρα για την επαναφορά τους. Το κακό επεκτάθηκε με ταχύτητα σε πολλά μέρη του κόσμου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και πολλοί υπέκυψαν στον εκβιασμό.
Ίσως αναρωτηθείτε πώς έγινε η ζημιά. Έγινε από το άνοιγμα κάποιου e-mail από άγνωστο παραλήπτη και η μόλυνση του συγκεκριμένου υπολογιστή επεκτάθηκε σε όλους τους διασυνδεδεμένους σε δίκτυο υπολογιστές. Βλέπουμε, δηλαδή ότι η διασύνδεση των υπολογιστών αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο να έχει πρόβλημα όλο το σύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Φαντάζεστε να γινόταν αυτό στους υπολογιστές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, στους υπολογιστές που καθορίζουν τις διακλαδώσεις των τρένων (όχι εδώ βέβαια) ή σε έναν πόλεμο;
Πολλοί λένε ότι ο ιός κλάπηκε από την (NSA=National Security Agency) των ΗΠΑ, αλλά εύκολα μπορεί όμως να φτιάχτηκε από κάποιους. Η μέθοδος κρυπτογράφησης είναι γνωστή σε όλους τους ειδικούς των υπολογιστών και λέγεται «Κρυπτογράφηση Δημοσίου Κλειδιού» και είναι η ίδια με αυτή που υπογράφουν ηλεκτρονικά τα έγγραφά τους πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Το θέμα δηλαδή της ασφάλειας των πληροφοριών αναδεικνύεται σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την κοινωνία και όσο περισσότερο η κοινωνία «ηλεκτρονικοποιείται» τόσο περισσότερο οι επιθέσεις σε αυτά τα κοινωνικά αγαθά θα είναι εντονότερες. Αυτό γιατί ο οποιοσδήποτε με λίγες γνώσεις και έναν υπολογιστή θα μπορεί να προκαλέσει γεγονότα καταστροφικά για τις υποδομές, οι οποίες κάνουν την κοινωνία να λειτουργεί. Μην σας φανεί παράξενο στο κοντινό μέλλον να έχουμε μπαχαλάκιδες του Ίντερνετ που θα επιτίθενται ηλεκτρονικά στο κράτος εφόσον αυτό θα έχει γίνει cyber κράτος.
Η επέκταση της τρομοκρατίας έχει βοηθηθεί πάρα πολύ από την λειτουργία του Internet γιατί τώρα η πληροφορία ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Ταξιδεύει δε σε σκοτεινά κανάλια που είναι αυτό που λέμε «Dark Web = Σκοτεινό Internet» όπου κάποιος μπορεί να βρει οτιδήποτε έχει να κάνει με οδηγίες για ενέργειες εναντίον της κοινωνίας. Η αστυνομία της Αγγλίας ψάχνει να βρει ποιος έδωσε τις οδηγίες στον δολοφόνο του Μάντσεστερ, που «θα τρώει τώρα πιλάφι μαζί με τον Μωάμεθ», για να φτιάξει την δολοφονική βόμβα. Το πιθανότερο είναι να την βρήκε στο «Dark Web». Αυτό το υποσύνολο του διαδικτύου που, κατά πολλούς είναι το 96% του παγκόσμιου Ίντερνετ, λειτουργεί ως ιδανική μέθοδος ενημέρωσης και προπαγάνδας. Η επικοινωνία μέσω υπολογιστή προσφέρει ένα γρήγορο, φθηνό και ανώνυμο μέσο επικοινωνίας για πολιτικούς και κοινωνικούς ακτιβιστές αφενός, για ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς του κοινού ποινικού δικαίου αφετέρου. Αυτή η προβληματική πτυχή του Διαδικτύου συχνά αναφέρεται ως Dark Web ή Σκοτεινό Διαδίκτυο. Χαρακτηριστικό στοιχείο του Dark Web είναι διάφορα fora ή σκοτεινά δίκτυα κρυμμένα βαθιά στο διαδίκτυο (Deep web) που φιλοξενούν ακραίες απόψεις και συμπεριφορές. Όπως δίκτυα παιδικής πορνογραφίας, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, ενοικίαση δολοφόνων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ταινίες με πραγματικούς φόνους (snuff films), βασανιστήρια, εμπόριο οργάνων και γενικά ό,τι αρρωστημένο μπορεί να παράγει η σημερινή κοινωνία.
Αρκετοί ερευνητές θεωρούν πως υπάρχει ανάγκη για συλλογή και ανάλυση των σκοτεινών δικτύων του Παγκόσμιου Ιστού, καθώς η παρουσία τους σηματοδοτεί ενίοτε σημαντικές συνέπειες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων όλων των κατηγοριών και μεγεθών. Η συλλογή των εν λόγω περιεχομένων φέρεται ότι είναι σημαντική για τη μελέτη και την κατανόηση των διαφόρων κοινωνικών και πολιτικών απόψεων που υπάρχουν στις διαδικτυακές κοινότητες, αλλά και για τον επιδιωκόμενο έλεγχό τους από διάφορους κυβερνητικούς και μη οργανισμούς και φορείς. Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του σκοτεινού διαδικτύου είναι και τα δίκτυα ανωνυμίας, όπως το Tor, που λειτουργεί μέσω μιας σειράς ανώνυμων συνδέσεων. Είναι ουσιαστικά μηχανισμός δρομολόγησης, που σχεδιάστηκε για τη διατήρηση της ανωνυμίας του χρήστη του διαδικτύου, δημιουργώντας εναλλακτικά μονοπάτια για τη δρομολόγηση της κυκλοφορίας. Ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το Tor ονομάζεται onion routing (δρομολόγηση κρεμμύδι), δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ και ίσως δικαιολογημένα λένε πολλοί ότι και ο τελευταίος ιός που χτύπησε την περασμένη βδομάδα βγήκε από την NSA. Το 2006 το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών έδωσε στη δημοσιότητα τη μέθοδο Tor και τότε και τα good boys και τα bad boys του Ίντερνετ τον εκμεταλλεύτηκαν ο καθένας για τους δικούς του σκοπούς. To «Tor» έγινε ο θεμέλιος λίθος και για το Dark web και για το σχεδόν ομοειδές Deep Web. Αυτοί οι τύποι που ζουν σ’ αυτά τα σκοτεινά ιντερνετικά μονοπάτια θα έχουν την ικανότητα στο άμεσο μέλλον να επηρεάσουν τις ζωές μας αρνητικά. Η κοινωνία προχωρά ολοταχώς προς την ολική εξάρτηση από το Ίντερνετ όπως για παράδειγμα έχει γίνει και με τον ηλεκτρισμό. Έτσι έχουμε δώσει το soft μέρος της ζωής μας και προσωπικότητάς μας στο ιντερνέτ μέσω Facebook κλπ. και εύκολα κάποια στιγμή κάποιος θα μας το πάρει. Θέλει λοιπόν πολύ προσοχή όταν σεργιανάμε στο Ιντερνέτ και ακόμη περισσότερο να προσέχουμε και να μην ανοίγουμε για κανένα λόγο email που παίρνουμε από άγνωστους αποστολείς.
Υ.Γ. Σύσταση: Για κανένα λόγο, ούτε κι από περιέργεια, μην αποπειραθείτε να μπείτε σε αυτά τα κανάλια αν δεν είστε πολύ προσεκτικοί και αν δεν έχετε έναν υπολογιστή που θα του κάνετε μετά επανεγκατάσταση των Windows. Λάβετε υπ’ όψη σας ότι και τα περισσότερα sites εκεί είναι παράνομα και παρακολουθούνται. Στον παρακάτω υπερσύνδεσμο που δεν είναι dark web θα διαβάσετε περισσότερα.
https://www.quora.com/What-is-the-deep-dark-web-and-how-do-you-access-it

Πήγαινε στην κορυφή