Φρουρά, φρουρά!

Φευ, ο προεδρεύων, Μάκης Μπαλαούρας, καλούσε τη φρουρά για τον τσαμπουκά της ψευτομαγκιάς ανάμεσα σε Κασιδιάρη και Δένδια. Ανάμεσα στο καλύτερο κουτσαβάκι του Αρχηγού και τον πρώην Δημόσιας Τάξης που νόμιζε ότι ήταν διοικητής των ΜΑΤ. Η χώρα, δια της Βουλής της, υπέγραφε την τελευταία πράξη παραχώρησης της κρατικής κυριαρχίας της κι αυτοί γαύγιζαν.
Ιστορική αυτή η συνεδρίαση. Θα μνημονεύεται, μετά από χρόνια, ως η μέρα που η Ελλάδα παρέδωσε τα κλειδιά κι από τα τελευταία κελάρια της στους οικονομικούς της κατακτητές. Οι πύλες άνοιξαν με το 1ο μνημόνιο, η υπερίσχυση όλων των μνημονίων απέναντι σε Σύνταγμα και Νόμους έγινε με το 4ο. Αυτό που εγκρίθηκε από τη γερμανική βουλή και επιβλήθηκε αυτούσιο στην ελληνική. Αυτό που δεσμεύει τις κυβερνήσεις πολλών επόμενων δεκαετιών, κουρελιάζει όλες τις διατάξεις του Συντάγματος και αγνοεί επιδεικτικά οποιαδήποτε μελλοντική λαϊκή θέληση. Ακριβώς όπως κάνει και μια συνθηκολόγηση μετά από ήττα πολέμου. Με ή χωρίς φρουρά.
Έτσι πέσαμε στα τέσσερα. Όχι τα χυδαία που υπονόησε πριν δύο χρόνια ο Πάνος Καμένος αλλά τα 4 μνημόνια. Δεν χρειάζεται να ψηφισθούν άλλα. Όλος ο πλούτος της χώρας έχει παραδοθεί είτε άμεσα είτε έμμεσα (υποθήκες) στους δανειστές, τους «θεσμούς» και το Βερολίνο.
Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Εκτός από τους κυβερνητικούς που θέλουν να μιλάνε για «δεύτερη αξιολόγηση» και «δημοσιονομικά μέτρα» και «αντίμετρα». Που καμώνονται ότι «πέτυχαν» πάλι. Λες και δεν έχουμε ξαναδεί το έργο με τίτλο «success story» από το 2012, όταν θα ξαναβγαίναμε από τα μνημόνια. Με εξαίρεση τον ευρωβουλευτή τους, Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος δεν κρύφτηκε: «Είναι ένα είδος μνημονίου, διότι δεσμεύει τη χώρα και μετά από το τέλος του σημερινού μνημονίου για ορισμένα πράγματα». Και πρόσθεσε: «τα μέτρα ήταν πρόσθετες απαιτήσεις του ΔΝΤ», για το οποίο σημείωσε πως «αισθάνεται ελεύθερο να διατυπώνει ό,τι παράλογες απαιτήσεις του κατέβει στο κεφάλι».
Οι υπόλοιποι είναι, λέει, ανακουφισμένοι και αισιόδοξοι. Όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που προέβλεψε την άμεση έξοδο της χώρας από την κρίση. «Δεν θριαμβολογώ, η χώρα μπορεί να βγει απ’ αυτή τη λαίλαπα των 7 χρόνων. Η χώρα τελειώνει από μια μεγάλη περιπέτεια. Είναι θέμα λίγων ημερών, ίσως και μιας εβδομάδας, η χώρα απ’ αυτό το τούνελ που μπήκε να βγει οριστικά». Η δήλωση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και όταν εσείς θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα ξέρετε πόσο εύστοχη είναι η πρόβλεψή του…
Είναι απίστευτη η ελαφρότητα με την οποία κάνουν τις δηλώσεις τους. Αν και ήταν εισηγητής στο νέο μνημόνιο, που είναι πάνω από 900 σελίδες δεν έχει ιδέα, όπως ανέφερε, από οικονομικά. Ο λόγος για τον βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη που ήταν εισηγητής στο πολυνομοσχέδιο και παραδέχτηκε ότι για κάθε δημοσιονομικό μέτρο που περιλαμβάνει η συμφωνία δεν υπάρχουν ισόποσα αντίμετρα. «Δεν υπάρχει με ακρίβεια ότι για κάθε μέτρο που χάνεται θα υπάρχει και ένα ευρώ που αναπληρώνεται» είπε ο βουλευτής της πλειοψηφίας και μέλος της ομάδας των «53». Ο κ. Καραγιαννίδης παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει από οικονομικά, αλλά μόνο από μπακαλίστικα, χωρίς αυτό -όπως είπε- να θεωρηθεί μομφή προς τους μπακάληδες.
Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς στο θράσος του κ. Καραγιαννίδη ; Ότι αναλαμβάνει να παρουσιάσει ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει στις κρίσιμες λεπτομέρειές του; Ότι «αδειάζει» τον αρχηγό του ο οποίος διαβεβαίωνε ότι μέτρα και αντίμετρα είναι ισόποσα; Ή ότι νοιάζεται μόνο μην υποτιμήσει τους μπακάληδες, για τη δικιά μας νοημοσύνη ούτε καν;
Aλλά κι ο επικεφαλής της «Κίνησης των 53», της, υποτίθεται, αντιπολιτευτικής ομάδας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν πάει πίσω. Τη μια μέρα ο ίδιος διαπραγματεύεται και υπογράφει το μνημόνιο και την επόμενη η ομάδα του σε ανακοίνωσή της ομολογεί ότι «η απόσπαση των αντίμετρων υπήρξε μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς, η οποία, αν και σημαντική, δεν μπορεί να εξαλείψει τις κοινωνικές πληγές που θα αποφέρουν τα μέτρα»!
Το βραβείο θράσους δικαιωματικά όμως παίρνει ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, που για δυο και… βάλε δεκαετίες ήταν στο ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ ότι κατέστρεψε τη χώρα! «… μας κατηγορείτε λες και ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ, εισήγαγε τις μνημονιακές πολιτικές, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην καταστροφή της χώρας και της αγροτικής παραγωγής και όχι οι πολιτικές που άσκησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες…». Σημειώστε ότι ο Παπαηλιού ήταν υποψήφιος με ΠΑΣΟΚ το 1989,1990, 2000,2004, 2007…
Από άλλο γαλαξία και η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ Σκούφα. «Όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για λήψη μόνο αρνητικών μέτρων εμείς για μια ακόμα φορά είπαμε “όχι”. Δεν το είπαμε το “όχι” μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Το λέμε κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις»…
Ωστόσο, εκείνο που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη ήταν η ατάκα της για τα σχολικά γεύματα, όταν και είπε πως «τα σχολικά γεύματα μάλλον αποτελούν ένδειξη μιας ανεπτυγμένης και με κοινωνικό κράτος χώρας. Διότι σερβίρουν καθημερινά σε όλους τους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων μεταξύ των οποίων οι υποανάπτυκτες ΗΠΑ, Φινλανδία, Σουηδία, Ιαπωνία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία». Αγνοώντας μάλλον ότι σε αυτές τις χώρες τα παιδιά δεν λιποθυμάνε από την πείνα, απλά το σχολείο τους είναι ολοήμερο και προσφέρει και γεύμα, μεταξύ άλλων παροχών, στα παιδιά. Μας παρουσιάζουν δηλαδή ακόμα και τα συσσίτια για ανάπτυξη !
Η αυτογελιοποίηση μάλλον δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τουλάχιστον μας «διασκεδάζουν». Όσο εμείς θα πορευόμαστε αναζητώντας κάτι καλύτερο. Όσο θα υπάρχει μέσα μας η ελπίδα πως όλα αυτά μια μέρα θα ανατραπούν. Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα. Γιατί όπως έγραψε κι ο ΑΡΚΑΣ σε ένα σκίτσο του: Μην χάνετε την ελπίδα σας. Αυτοί είναι ικανοί να ψάξουν, να τη βρουν και να σας την ξαναπουλήσουν!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή