Ρ.Σβίγκου: Παραμένει ο κ.Μητσοτάκης ο πιο πιστός σύμμαχος του κ.Σόιμπλε

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΣΒΙΓΚΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΤΗΣ ΕΤ3 «102 FM» (Βασίλης Πεκλάρης – Ασπασία Βούζη)

“Παραμένει ο κ.Μητσοτάκης ο πιο πιστός σύμμαχος του κ.Σόιμπλε. Δεν έχει πει ούτε μια υποστηρικτική λέξη στο ζήτημα του χρέους
Χωρίς μέτρα για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν μέτρα για μετά το 2019. Να δεσμευτεί το ίδιο και η ΝΔ
Αυτοί που θέλουν να παίξουν με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή

– Θα ξεκινήσω με τα όσα γράφει η «Ηandelsblatt». Με μέτρα, χωρίς όμως λύση θα μείνει η ελληνική οικονομία, αν επαληθευτεί το σενάριο που κάνει λόγο για συμφωνία μεταξύ Σόιμπλε – ΔΝΤ, για συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα με τη λύση για την ελάφρυνση του χρέους να πηγαίνει μετά. Ενδεχομένως και μετά τις γερμανικές εκλογές. Αυτό το σενάριο, κα Σβίγκου, απορρίφθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ωστόσο, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επανέλθει. Τι θα πράξουμε σε αυτή την περίπτωση;

Πολλά σενάρια έχουν γραφτεί και θα γραφτούν και το επόμενο διάστημα. Οπότε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την ανάγνωσή τους.
O κ Τόμσεν, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ακριβώς, επειδή δεν δόθηκε αυτό το αξιόπιστο πακέτο και ακριβώς επειδή η λύση που προτάθηκε για το χρέος δεν ήταν σαφής και καθαρή, όπως το ήθελε και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και μια σειρά άλλων χωρών, γι’ αυτό απορρίφθηκε ώστε να υπάρξει χρόνος για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει μια λύση η οποία να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Στο γερμανικό και τον διεθνή Τύπο υπάρχουν αναφορές και κατηγορίες που εξαπολύουν όλοι απέναντι στον κ. Σόιμπλε, ως τον υπαίτιο για τη μη επίτευξη της συμφωνίας. Στις χθεσινές δηλώσεις από την πλευρά της Κομισιόν, ο κ. Σχοινάς, κάλεσε όλες τις πλευρές αναφερόμενος και στο ΔΝΤ αλλά και στην Γερμανία να δείξουν υπευθυνότητα, ώστε να τιμηθούν οι προσπάθειες της Ελλάδας.

– Υπήρχαν και από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ακριβώς αυτό. Και από τους Πράσινους και από τα περισσότερα μέλη του ευρωπαϊκού πολιτικού τόξου.
Βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει να γίνουν κινήσεις στην κατεύθυνση της επίτευξης ενός συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών. Δηλαδή, του ΔΝΤ και του Βερολίνου.

– Και αν αυτό δεν συμβεί, κα Σβίγκου, στις 15 Ιουνίου, τι γίνεται;

Εμείς, αυτό που έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους – και μάλιστα δεν το κάναμε χθες, ο Πρωθυπουργός το έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό, από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στην τελική ευθεία αυτής της διαπραγμάτευσης – είναι ότι χωρίς μέτρα για το χρέος δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

– Αυτό, όμως, γεννάει κάποια ερωτήματα. Δηλαδή, ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Κατ’ αρχήν, χάνουμε ποσοτική χαλάρωση, χάνουμε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, φαντάζομαι αν ισχύσει κάτι τέτοιο.

Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σενάριο.

– Ναι, προφανώς.

Αυτή τη στιγμή, βασικό σενάριο, το οποίο βασίζεται και στις προηγούμενες αποφάσεις του Eurogroup, όπως και στη περυσινή απόφαση η οποία για πρώτη φορά έβαλε – στις 24 Μαΐου του 2016 αναφέρομαι – ως σαφείς στόχους την κατάληξη σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πάνω σε αυτό το σενάριο εργάζεται και η ελληνική πλευρά και οι υπόλοιπες πλευρές. Δηλώνουμε, βέβαια την ίδια στιγμή, ότι ακόμα και στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει εφικτό, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα της συμφωνίας για μετά το 2019.

Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει και η στάση της ελληνικής πλευράς; Για να το πω έτσι πιο απλά, να θυμηθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ από τα παλιά; Να πάμε σε ρήξη;

Όλη η πορεία μας, από τότε που ήμαστε στην κυβέρνηση έως και σήμερα, προσδιορίζεται και από συγκρούσεις και από συμβιβασμούς και από μια γενικότερη προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε όλα τα πιθανά ρήγματα στους δανειστές, ώστε να υπάρχει κάθε φορά η πιο ικανοποιητική λύση για την Ελλάδα.
Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι δυο βασικοί παίκτες στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ και το Βερολίνο, βρίσκονται σε μια διαδικασία αμοιβαίων συμβιβασμών που πρέπει να γίνουν. Αν η Γερμανία όντως επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – και αυτό είναι που ο κ. Σόιμπλε όλο το προηγούμενο καιρό έλεγε – τότε θα πρέπει να δεχτεί και τις προτάσεις του ΔΝΤ για επαρκή μέτρα για το χρέος, ώστε να μπορεί και το ίδιο να εκδώσει μια θετική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, επειδή το προηγούμενο διάστημα, κα Σβίγκου, είχαμε μια αισιοδοξία στην κυβέρνηση, η οποία εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό – τώρα εγώ δεν θα αναφερθώ σε γραβάτες κλπ., αυτά τα σχετικά – αλλά υπήρχε μια αισιοδοξία. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε θετική έκβαση; Αφού συζητήσαμε και αναλύσαμε όλα αυτά τα δημοσιεύματα.

Η κατεύθυνση και της ευρωπαϊκής πλευράς – γι’ αυτό το λόγο σας ανέφερα και τις δηλώσεις του κ. Σχοινά πριν, ο οποίος εκπροσωπεί την Κομισιόν – δείχνουν προς την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στις 15 Ιούνη. Την ίδια στιγμή, όμως, εμείς έχουμε δηλώσει – και αυτό είναι κάτι το οποίο το έχει κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελληνική κυβέρνηση, δεν έχουμε δει τη Ν.Δ. να το κάνει – ότι δεν δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε τα μέτρα που ψηφίστηκαν με προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ, αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

– Αυτό πρακτικά μπορεί να γίνει; Γιατί η αντιπολίτευση έλεγε τις προηγούμενες μέρες που είχε πρωτοακουστεί αυτό, ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα αν δεν τηρηθεί η συμφωνία για το χρέος, ότι δεν υπάρχει πουθενά μέσα στη συμφωνία τέτοια δέσμευση. Πρακτικά, λέω, είναι εφικτό;

Φυσικά και είναι εφικτό. Πρόκειται για μέτρα και αντίμετρα, τα οποία μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της εμμονής του ΔΝΤ να υπάρξει ένα δημοσιονομικό μείγμα διαφορετικό για μετά το 2019. Εάν δεν υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Ήταν σαφής η δέσμευσή μας, όπως είπα και πριν δεν την κάναμε χθες, δεν το δηλώσαμε χθες. Το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Και δεν βλέπουμε, παρόλο που προκλήθηκε και από τον Πρωθυπουργό στην συζήτηση στην Βουλή, αντίστοιχη δέσμευση από τον κ. Μητσοτάκη. Το μόνο που βλέπουμε από την πλευρά της Ν.Δ. είναι να συνεχίζει στο δρόμο της καταστροφολογίας και του αδιεξόδου.
Ενώ, την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να βρει καμία λέξη υποστηρικτική για το ζήτημα του χρέους και, απ’ ότι φαίνεται, δεν διαβάζουν καν τον γερμανικό ή τον διεθνή Τύπο. Γιατί αν το έκαναν, θα ήταν πολύ πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και δεν θα επέρριπταν τις ευθύνες για τη μη κατάληξη σε συμφωνία στην ελληνική πλευρά.

– Πάντως, σε αυτό που συμφωνεί όλη η αντιπολίτευση είδα στις δηλώσεις τους τις τελευταίες δυο μέρες είναι ότι η ελληνική πλευρά τα έδωσε όλα. Δηλαδή, ψήφισε τα μέτρα, το σκέλος της συμφωνίας που την αφορά, και δεν πήρε τίποτα συγκεκριμένο. Δεν έχει κλείσει καν το θέμα της 2ης αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης. Υπάρχει μια λογική που λέει ότι εξαπατήθηκε η διαπραγματευτική ομάδα; Υπάρχει καμία τέτοια λογική;

Όχι, καμία τέτοια λογική. Για τον απλούστατο λόγο, εμείς από την πρώτη στιγμή δηλώναμε ότι το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους έχει πίσω του μια πολύ βαθιά σύγκρουση και διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Οπότε θα έπρεπε και πρέπει να υπάρξουν το επόμενο διάστημα συμβιβασμοί μεταξύ των δυο πλευρών, ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση και για τις δυο πλευρές. Κανένας από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει τολμήσει να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, σχετικά με τη μη κατάληξη σε συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup. Κανένας. Ο μόνος ο οποίος το έχει κάνει και παραμένει, ίσως ο πιο πιστός σύμμαχος του κ. Σόιμπλε είναι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης.

– Να πάμε λίγο στην επόμενη μέρα, πώς οραματίζεστε την επόμενη μέρα, αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί θα λέγαμε για την κοινωνία από τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί.

Δεν κρύψαμε ποτέ ότι η συμφωνία η οποία ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή περιλαμβάνει μια σειρά άδικων μέτρων όσον αφορά στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου. Την ίδια στιγμή όμως περιέχει και μια σειρά θετικών αντιμέτρων που φτάνουν το 2021 τα 7,5 δις ευρώ, κάτι το οποίο δεν μπορεί κανένας ούτε να υποτιμήσει, ούτε να ξεχάσει από την οπτική του όταν αναφέρεται στη συμφωνία. Θεωρούμε ότι αυτά τα θετικά αντίμετρα έρχονται να εξισορροπήσουν τις αρνητικές συνέπειες και από κει και πέρα το συνολικό στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο δεν εξαντλείται στην εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά ξεδιπλώνεται και θα ξεδιπλωθεί σε μια σειρά τομείς από την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση μέχρι το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την υγεία και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που είναι να γίνουν το επόμενο διάστημα, μπορεί να σηματοδοτήσει μια τέτοια αλλαγή σελίδας και στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία, ώστε πραγματικά να αφήσουμε πίσω μας τις μαύρες μέρες που έζησε η χώρα επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

– Λίγο πριν κλείσουμε θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε και να έχουμε το δικό σας σχόλιο για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σε σχέση με τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο. Και μάλιστα στις ανακοινώσεις που είδαμε χθες από τη ΝΔ αλλά και άλλα κόμματα μιλάνε για νέα διαπλοκή που πάει χέρι-χέρι με την παλιά με αφορμή την πώληση των μετοχών της ΠΗΓΑΣΟΣ σε εταιρεία συμφερόντων του κ . Σαββίδη Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει, ισχυρίζονται κάποιοι, σ’ αυτή την περίπτωση αυτό το ηθικό πλεονέκτημα να υποστεί πλήγμα κατά κάποιον τρόπο. Τι λέτε;…

Κατ’ αρχήν, όπως δήλωσε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εάν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό θέμα με τις τελευταίες εξελίξεις, είναι αρμόδια τα δικαστήρια να το κρίνουν. Είμαστε σαφείς σε αυτό. Την ίδια στιγμή όμως εγώ δεν μπορώ παρά να χαρακτηρίσω υποκριτική τη στάση από την πλευρά και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια τις αποφάσεις της δικαιοσύνης όταν το ΣτΕ, για παράδειγμα, επί χρόνια έλεγε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο και τίποτε γι αυτό δεν έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο οποίος ανέχτηκε ή ενθάρρυνε την πρακτική τραπεζών να δίνουν αφειδώς θαλασσοδάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ. Είδαμε και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση και τις ενέργειες αυτές των τραπεζών εναντίον του δημόσιου συμφέροντος. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όλες του οι κινήσεις δεν συγκλίνουν στο να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και σεβασμός στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Είναι υποκριτικές λοιπόν αυτές οι κατηγορίες και νομίζω ότι φαίνεται ποιοι θέλουν να παίξουν με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αυτοί που αυτή τη στιγμή κραυγάζουν για δήθεν διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή