Τέλος τα ψέματα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τέλος τα ψέματα

Φθάσαμε στην τελική ευθεία για τους αιρετούς. Θα ήταν αβλεψία να μην έγραφα δυο λόγια και για τα του Γαλατσίου μιας και ο «Παλμός» έχει το Γαλάτσι για σπίτι του. Το Γαλάτσι κατά κάποιο τρόπο το συμπαθώ και εγώ γιατί είναι το πρώτο μέρος που επισκέφθηκα όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα.

Οπως ήταν φυσικό, έκανα μια γύρα στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων δημάρχων έχοντας πάντα στο μυαλό μου την ανάλυση που έκανα στο προηγούμενο φύλλο. Για όσους δεν διάβασαν το άρθρο μου, έλεγα ότι σε αυτή την αναμέτρηση κυριαρχούν οι νέοι άνθρωποι σχεδόν σε όλους τους συνδυασμούς. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια στοιχειώδη έρευνα για το ηλικιακό και μορφωτικό προφίλ των υποψηφίων κάθε συνδυασμού.
Η έρευνα έγινε με τις κάρτες των υποψηφίων που συγκέντρωσα από τα εκλογικά κέντρα των συνδυασμών. Θα σας γράψω τις αναλογίες νέων κάτω των 35 ετών με αυτούς που είναι άνω των 35 ετών. Είναι λοιπόν κατά ονομαστική σειρά: Μαγκανάρης 67% άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών έναντι 33% κάτω των 35ετών, Μαρκόπουλος 54% άνω των 35 έναντι 45% κάτω των 35, Πρωτονοτάριος 65% άνω των 35 έναντι 35% κάτω των 35 και τέλος Τσίρος 71% άνω των 35 έναντι 29% κάτω των 35.
Διαπιστώνουμε ότι ο συνδυασμός του κ. Τσίρου έχει το μικρότερο ποσοστό νέων ανθρώπων. Μην σας φαίνεται όμως παράξενο γιατί αυτό συμβαίνει και στο Μαρούσι, με τον συνδυασμό του κ. Πατούλη, και στο Περιστέρι με τον συνδυασμό του κ. Παχατουρίδη. Βλέπουμε δηλαδή ότι ένα κατεστημένο δημάρχων δεν μπορεί, αλλά ούτε και θέλει να βάλει δυναμικά νέο αίμα στην πολιτική. Σε μέρες αλλαγής που πρέπει να δώσουμε μεγάλο χώρο στους νέους, οι κατεστημένοι δημοτικοί άρχοντες δεν καταφέρνουν να πιάσουν τα σημεία των καιρών. Αντίθετα νέοι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες έχουν μαζέψει στους συνδυασμούς τους νέους ανθρώπους που έχουν φρέσκιες ιδέες, ζωντάνια και όρεξη να προσφέρουν στα κοινά. Ένας τέτοιος συνδυασμός για το Γαλάτσι είναι του Γιώργου Μαρκόπουλου και ελπίζω, αν κερδίσει τις εκλογές, να μην διαψεύσει τις εκτιμήσεις που κάνω σε αυτό το άρθρο.
Η έρευνα θα ήταν ελλιπής, αν δεν διάβαζα και όσα βιογραφικά υποψηφίων μπόρεσα να συγκεντρώσω. Και ακόμη θα ήταν ελλιπέστερη, αν δεν είχα διαβάσει και τα προγράμματα των υποψηφίων. Από τη μια βιογραφικά κυρίως των νέων υποψηφίων είναι πάρα πολύ καλά σε όλους τους συνδυασμούς, απόδειξη ότι η νεολαία μας έχει τουλάχιστον τις γνώσεις για κάποια πράγματα. Από την άλλη, όσον αφορά τα προγράμματα, διαπιστώνω ότι σε γενικές γραμμές είναι όλα τα ίδια χωρίς να τολμούν να θίξουν καταστάσεις. Όμως παρ’ όλα αυτά το πρόγραμμα του Γ. Μαρκόπουλου έχει μια ειδοποιό διαφορά που είναι η πρότασή του για τον ψηφιακό Δήμο με πλήρη εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων του Internet και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται. Εδώ να σημειώσω ότι ο Καμίνης το έχει δει το θέμα βαθύτερα και έβαλε στο συνδυασμό του ικανά άτομα με μεγάλη πείρα στα θέματα ψηφιακών υπηρεσιών, όπως π.χ. ο κ. Πάνος Κρανιδιώτης ο οποίος υλοποίησε το σύστημα της Διάυγειας, συνέντευξη του οποίου είχε φιλοξενηθεί στον «Παλμό».
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτές οι εκλογές είναι κατά κάποιο τρόπο «σικέ», διότι δεν υπήρξαν σοβαρές αντιπαραθέσεις. Ένας απλοϊκά σκεπτόμενος θα έλεγε ότι αφού δεν γίνονται σοβαρές αντιπαραθέσεις, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα στο Γαλάτσι. Είναι όμως έτσι ή οι υποψήφιοι δεν έχουν ασχοληθεί ή δεν έχουν το θάρρος να ασχοληθούν με θέματα που καίνε; Προφανώς θα σκεφτήκατε ότι σίγουρα συμβαίνει το δεύτερο. Για παράδειγμα στα προγράμματα εντελώς επιδερμικά θίγεται το θέμα του Παλαί. Όλοι οι υποψήφιοι λένε να γίνει αθλητικό κέντρο για τη νεολαία του Γαλατσίου. Στο ΟΑΚΑ, που είναι 200 μέτρα παραπέρα, πόσοι νέοι Γαλατσιώτες πηγαίνουν; Μήπως θα ήταν σκόπιμο – και θα τολμούσε να το ζητήσει ένα υποψήφιος – να πρότεινε να γίνει π.χ. ένα πολυδύναμο εμπορικό κέντρο με την υποχρέωση του αναδόχου να το συντηρεί και ένα μικρό μέρος του να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει χώρος πολιτισμού; Αν είχα την δυνατότητα, θα ζητούσα να δοθεί τσάμπα στον ανάδοχο με την προϋπόθεση των παραπάνω όρων. Η δημιουργία εμπορικού κέντρου στο Παλαί δεν θα βλάψει το εμπορικό κέντρο του Γαλατσίου μακροπρόθεσμα. Αυτό αποδεικνύεται και από τα Mall Αμαρουσίου, Αγ. Δημητρίου κ.τ.λ.
Δεν είδα κάπου να αναφέρεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου και ούτε να αναφέρεται ποια είναι αυτή. Γνωρίζω ότι ο Δήμος έχει στην κατοχή του το οικόπεδο επί της Ηνιόχου και Κουντουριώτου. Δεν αναφέρεται τίποτα για την αξιοποίησή του ώστε ο Δήμος να έχει κάποια έσοδα για να χρηματοδοτήσει τις κοινωνικές του παροχές που όλοι ευαγγελίζονται, αλλά κανένας δεν έχει κάποια ορθολογική πρόταση για να βρεθούν τα λεφτά. Παλαιότερα είχα γράψει ότι εκεί πρέπει να γίνει υπόγειος χώρος στάθμευσης ώστε να έχει έσοδα ο Δήμος και να αποσυμφορηθεί η Βεΐκου, όπου όλες τις ώρες της ημέρας έχουμε διπλοπαρκαρίσματα προς βλάβη όλων των καταστηματαρχών. Μας μιλάνε για νέες κυκλοφοριακές μελέτες μερικοί υποψήφιοι. Ωραία, αλλά οι μελέτες του κ. Τσίρου τι έγιναν; Ήταν τελικά πεταμένα λεφτά;
Θυμάμαι ότι όταν αντέστρεψε την πορεία της Αιγοσθενών για να ικανοποιήσει κάποιους φίλους του στην περιοχή, είχα πληροφορηθεί ότι με τις αλλαγές διαφωνούσαν και οι μηχανικοί του Δήμου που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι γιατί άλλα έλεγε η μελέτη και άλλα έκανε και ο κ. Τσίρος. Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Βεϊκου, αύξηση καυσαερίων και όχληση όλων των κατοίκων για ένα χατίρι… Ελπίζω ο επόμενος δήμαρχος να σκεφτεί ορθολογικά για το θέμα.
Είδαμε ότι μερικοί υποψήφιοι όπως οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Μαγκανάρης να αναφέρονται στην «πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ». Πώς θα γίνει αυτό και με τι μέσα κανένας δεν αναφέρει. Τα λεφτά των κοινοτικών πόρων για τους δήμους είναι πολλά και περιμένουν να ζητηθούν με συγκεκριμένα προγράμματα. Χρειάζεται και το ανάλογο προσωπικό στο Δήμο.
Μου έκανε εντύπωση που ο Μαρκόπουλος στο πρόγραμμά του δηλώνει σαφώς ότι θα αξιοποιήσει όλο το προσωπικό του Δήμου βάσει προσόντων. Θα έλεγα εγώ και υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους. Να λείψουν τα φαινόμενα σαν τον υπάλληλο που αρνείται να μάθει υπολογιστές και δεν κάνει τίποτα στο ωράριό του!
Δεν διάβασα στα προγράμματα προτάσεις για επαφή με Δήμους του εξωτερικού και κυρίως Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να πάρουν εμπειρία και τεχνογνωσία στην διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα πρέπει να γίνει ένας από τους πρώτους στόχους της επόμενης διοίκησης.
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνω ότι ο Μαρκόπουλος έθεσε σοβαρά το θέμα της εκπαίδευσης, όχι μόνο για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και στην εκπαίδευση ενηλίκων στις νέες τεχνολογίες και άλλων ειδών καινοτόμων προγραμμάτων, τα οποία έχουν γενικά καλό αποτέλεσμα όχι μόνο για την τοπική, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Με αυτές τις διαπιστώσεις και απόψεις εύχομαι στους αγωνιζόμενους καλή επιτυχία και ας βγει αυτός που έχει τα περισσότερα και νεώτερα «πουλάρια».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή