Ο άνθρωπος που έφτιαξε τη Δι@υγεια

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο άνθρωπος που  έφτιαξε τη Δι@υγεια

Αντί για άρθρο σε αυτό το φύλλο θα φιλοξενήσω μια συνέντευξη του Πάνου Κρανιδιώτη που, αν και δεν τον γνωρίζετε, γνωρίζετε ένα έργο για το οποίο έχει συμβάλει ουσιαστικά. Σας μιλώ για έναν από τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος Δι@υγεια.
Όλοι γνωρίζετε την Δι@υγεια και πόσο έχει συμβάλει στην διαφάνεια των πράξεων της δημόσιας διοίκησης. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι και τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που έχει προσφέρει στο δημόσιο και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης, όπως σας είπα, είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές – κατασκευαστές της Δι@υγειας και θα του κάνουμε μερικές ερωτήσεις τόσο για την Δι@υγεια όσο και για την κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές με τον Γιώργο Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων.

«ΠΑΛΜΟΣ»: Κύριε Κρανιδιώτη, ως ένας από τους βασικούς συντελεστές της Διαύγειας πείτε μας ποιανού ήταν η γενική ιδέα και ποιανού ήταν η ιδέα της εφαρμογής της;
ΠΑΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Προεκλογικά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είχε καταθέσει από το 2005 πρόταση νόμου για τη διαφάνεια που περιλάμβανε την υποχρεωτική ανάρτηση κάθε απόφασης της κυβέρνησης στο διαδίκτυο. Για την τεχνική επεξεργασία αυτής της πρότασης, τον Μάρτιο του 2009 συγκροτήθηκε με απόφαση του η Ομάδα Εθελοντών για την Διαφάνεια στο πλαίσιο της επιτροπής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (http://egov.pasok.gr/). Στο πλαίσιο υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για σύνταξη του νόμου για την διαφάνεια, τον Ιούλιο του 2010 ψηφίστηκε ο Ν.3861/10 που είναι ο Νόμος της Διαύγειας.
«Π»: Πες μας λίγα λόγια και για την τεχνολογική σύλληψη και πραγματοποίηση της ιδέας καθώς και για το κόστος όλης της ιστορίας.
Π.Κ.: Οι διαδικτυακές εφαρμογές για την τεχνική υποστήριξη της Διαύγειας, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν την άνοιξη 2010 με ανοικτό λογισμικό από την ομάδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού (egovict.blogspot.gr/) στην οποία και συμμετείχα με την τεχνική υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Έρευνας Τεχνολογίας (www.edet.gr). Φιλοξενούνται έως και σήμερα σε υφιστάμενες υποδομές του «opengov private cloud», το οποία είχα την τιμή να υλοποιήσω και να έχω στην ευθύνη μου. Παράλληλα από τον Μάρτιο του 2010 άρχισε να σχεδιάζεται από στελέχη του Υπουργείου έργο ώστε εξωτερικός ανάδοχος να αναλάβει να επεκτείνει και να υποστηρίξει την πιλοτική εφαρμογή.
«Π»: Θα ήθελα και δυο λόγια για τους άλλους συντελεστές της Διαύγειας και τον ρόλο τους.
Π.Κ.: Ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ ήταν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της επιτυχίας του. Σε επίπεδο υπουργείων, συγκροτήθηκαν ομάδες διοίκησης έργου (ΟΔΕ) μέσω ανοικτής πρόσκλησης στο http://www.opengov.gr/. H προσέγγιση αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία, οριζόντια σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Στις ΟΔΕ κατά πλειοψηφία συμμετείχαν στελέχη τα οποία πραγματικά ενδιαφέρονταν για τη Διαφάνεια και εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή συνέβαλαν στην καθολική εφαρμογή του νόμου σε χιλιάδες φορείς. Ο σχεδιασμός αυτός οδήγησε στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου αμέσως μετά από την ψήφιση του. Το τεχνολογικό μοντέλο ανάπτυξης του Προγράμματος Δι@ύγεια βασίζεται στην «ανοικτή αρχιτεκτονική» και στο «ανοικτό περιεχόμενο».  Με αυτόν τον τρόπο, ενδιαφερόμενοι πολίτες αλλά και επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν εφαρμογές προστιθέμενης αξίας χρησιμοποιώντας το ανοικτό περιεχόμενο του προγράμματος.
Όλα όμως τα παραπάνω θα ήταν ευχολόγια χωρίς την συμβολή και την οργάνωση όλων από έναν άνθρωπο που πίστευε σε όλα αυτά και στην αξία τους, τον, εκείνη την εποχή, σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Θόδωρο Καρούνο καθηγητή του ΕΜΠ. Θα ήθελα να αναφέρω μερικά ονόματα συντελεστών όπως οι Γ. Καραμανώλης, Δ. Ρούτσης, η κα Ν. Ρουτζούνη, η δικηγόρος κα Νταλάκου, ο κ. Παπαζαρίφης και άλλα στελέχη του ΥΔιΜΗΔ.
«Π»: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η Διαύγεια;
Π.Κ.: Μετά από πολύ κόπο, το επίσημο έργο με Φορέα Υλοποίησης την ΚτΠ Α.Ε. ξεκίνησε να υλοποιείται τον Μάρτιο του 2013 και αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2014. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παρόλο ότι από τον περασμένο Μάρτιο ο ανάδοχος του έργου έχει αναλάβει μέρος της υποστήριξης, έως και σήμερα η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, λειτουργεί με τις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν το 2010. Αν την άνοιξη του 2010 ξεκινούσε μόνο η διαγωνιστική διαδικασία χωρίς παράλληλα να ξεκινήσει υλοποίηση του πιλοτικού με αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, τώρα δε θα υπήρχε η ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα ήταν μόνο μια ιδανική ρομαντική ιδέα και όχι περισσότερες από 10 εκατομμύρια δημοσιοποιημένες αποφάσεις 3.532 φορέων.
«Π»: Να έρθουμε τώρα και στα καθ’ υμάς. Γιατί κατεβαίνεις υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων; 
Π.Κ.: Γιατί πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω και εγώ ώστε να γίνει η πόλη στην οποία ζούμε καλύτερη. Εάν είναι ένα πράγμα που έμαθα ασχολούμενος με τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό ανοικτού κώδικα, είναι ότι αφενός για να δώσεις μια λύση χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί, έστω κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις και αφετέρου να συμμετέχεις και να εκτίθεσαι δίνοντας αυτό που μπορείς να προσφέρεις στη λύση του προβλήματος. Γιατί όλοι έχουν πάντα κάτι να δώσουν. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι, στο τέλος, να δίνεις λύσεις στο πρόβλημα που τίθεται μπροστά σου. Κι αυτό ακριβώς θέλω να πετύχω ως δημοτικός σύμβουλος.
«Π»: Τι να περιμένει ο δημότης της Αθήνας από έναν τύπο κομπιουτερά;
Π.Κ.: Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα φούρναρη, από έναν υδραυλικό ή έναν καθηγητή πανεπιστημίου. Το επάγγελμα μπορεί να μας χαρακτηρίζει αλλά δεν μας προσδιορίζει. Μας κάνει, όμως, και να βλέπουμε κάποια πράγματα από λίγο διαφορετική σκοπιά. Αυτό που ξέρω και καταλαβαίνω ως κομπιουτεράς είναι ότι η πληροφορική μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων στην Αθήνα. Μπορεί να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών του Δήμου και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μπορεί να βοηθήσει να ξέρουμε ποιος πληρώθηκε από το Δήμο, πότε και τι αποτελέσματα είχαμε από τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Μπορεί να βοηθήσει να μαθαίνουμε πως λαμβάνονται οι αποφάσεις και τι έχουν ψηφίσει οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μπορεί να κάνει το Δήμο Αθηναίων πιο συμμετοχικό, πιο ανοικτό και άρα πιο δημοκρατικό. Και οι λύσεις αυτές είναι πολλές φορές και απλές και ανέξοδες. Πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά την Πληροφορική του αυτονόητου.
«Π»: Έχεις γενικότερες ιδέες για την Αθήνα;
Π.Κ.: Ναι, και γι’ αυτό κατεβαίνω και στις εκλογές! Η Αθήνα έχει πολλές και άμεσες ανάγκες, ειδικά τώρα με την κρίση, που έχει δυσκολέψει  τον πληθυσμό της, ειδικά τις πιο ευπαθείς ομάδες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ενισχύσουμε δράσεις, όπως οι κοινωνικές πρωτοβουλίες του Γιώργου Καμίνη, που ενισχύουν τους πιο αδύναμους μας συμπολίτες ή τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών που βασίζονται όχι μόνο στις δράσεις του δήμου αλλά στον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών. Είναι ίσως παράδοξο, αλλά αν είναι κάτι που μας διδάσκει η κρίση είναι ότι είμαστε μόνοι μας και γι αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.
«Π»: Τι μήνυμα θα επιθυμούσες να στείλεις στους Αθηναίους;
Π.Κ.: Ο Γιώργος Καμίνης κατάφερε μέσα στο διάστημα των τελευταίων 3 ετών και μέσα σε μια δεινή κρίση να κάνει πολλά. Τα οικονομικά συμμαζεύτηκαν, οι πολίτες στηρίχτηκαν και τέθηκαν οι βάσεις για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία ευκαιριών για ανάπτυξη. Κι αυτό δεν ήταν δεδομένο. Οι εκλογές αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια από τους ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι ακόμη και στα δύσκολα μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Στο τέλος της επόμενης πενταετίας οι Αθηναίοι θα πρέπει να ζουν επιτέλους σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Και για αυτό θα δουλέψουμε όλοι μαζί. 
– Περισσότερα: https://www.facebook.com/kranidiotis2014
https://www.facebook.com/panagiotis.kranidiots

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή