Ήρθε η ώρα των πυρηνικών όπλων

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ήρθε η ώρα των  πυρηνικών όπλων

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να προετοιμαστεί να επιβάλει πρόσθετες και ισχυρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για τα προγράμματά της, για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Αυτή είναι μια αληθινή απειλή για τον κόσμο, είτε θέλουμε να μιλάμε για αυτήν είτε όχι. Η Βόρεια Κορέα είναι μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε επιτέλους».

οιός τα λέει αυτά; Ο πρόεδρος της χώρας με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον πλανήτη! Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ναι, αυτός που έχει πάντα δίπλα του το κουτί με τα «κλειδιά» τόσων πυρηνικών όπλων που μπορούν να καταστρέψουν πολλούς πλανήτες όπως η Γη, «ανησυχεί» και βλέπει ως απειλή ένα κάτοχο πολύ μικρότερης εμβέλειας πυρηνικού οπλοστασίου. Θυμίζει τον χειριστή του τανκ ο οποίος σκοπεύει τον κάτοχο ενός μικρού πιστολιού γιατί τον θεωρεί «απειλή» !

ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΦΡΩΝ,
ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ Ή
ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, επέκρινε την «συνεχή επιθετικότητα» της Βόρειας Κορέας και δήλωσε πως οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Ωστόσο, σύμφωνα με ένα κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Σι Τζινπίνγκ δεν περιορίστηκε απλώς στο να συμφωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του σχετικά με την ανάγκη κοινής στρατηγικής, αλλά συνέστησε και αυτοσυγκράτηση στον Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας του να «αποφύγει να προβεί σε ενέργειες που μπορεί να οξύνουν την κατάσταση» στην Κορεάτικη Χερσόνησο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα την πρόθεσή του να «λύσει το πρόβλημα» της Βόρειας Κορέας με ή χωρίς τη βοήθεια της Κίνας. Πρόσφατα μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε τέσσερα πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ως «επίδειξη δύναμης», αντιδρώντας στις δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων της Πιονγιάνγκ. Τα αμερικανικά ΜΜΕ ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως… πρελούδιο μιας πιθανής σύρραξης. Σύσσωμη δε η Γερουσία εκλήθη σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την Βόρεια Κορέα, την Τετάρτη.
Παραμονές Χρισστουγέννων του 2016. Περιμένοντας να κυβερνήσει, ο Τραμπ, κάνει πολιτική μέσω Twitter. Έγραψε λοιπόν ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά και να επεκτείνουν τις πυρηνικές τους δυνατότητες, ωσότου ο κόσμος να έλθει στα συγκαλά του όσον αφορά τα πυρηνικά».
Μοιάζει πάντως πιθανό η ανάρτηση αυτή να είναι έμμεση απάντηση στις δηλώσεις Πούτιν, που ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις του να διασπάσουν οποιαδήποτε αντιπυραυλική ασπίδα. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει: «Οφείλουμε να ενισχύσουμε το δυναμικό των στρατηγικών πυρηνικών μας δυνάμεων, πριν από όλα με τη βοήθεια πυραυλικών συστημάτων ικανών να εγγυηθούν την διαπερατότητα των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, αυτών που υπάρχουν και αυτών που θα υπάρξουν».
Αλλά για τα ρωσικά πυρηνικά όπλα δεν φαίνεται να ανησυχεί και τόσο ο Τραμπ, την ίδια ώρα που ο Βλαδίμηρος Πούτιν χαρακτήριζε από τη Μόσχα «φυσιολογική» την επιθυμία του αμερικανού μεγιστάνα να αναπτύξει περισσότερο το πυρηνικό του οπλοστάσιο …
Η Ρωσία έκανε δοκιμή στο πεδίο της μάχης για περισσότερα από 162 νέα όπλα της, όλο αυτό το διάστημα που μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού. «Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία, 162 προηγμένα και αναβαθμισμένα όπλα δοκιμάστηκαν στη μάχη. Αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά» δήλωσε ο Σοϊγκού χαρακτηριστικά στην καθιερωμένη ετήσια συνεδρίαση του υπουργείου Αμύνης, παρουσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και δεν τα κατονόμασε όλα, ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένα από τα όπλα που πέρασαν από δοκιμή.
Σε ό,τι αφορά την «αμυντική ομπρέλα» που στήνουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκό έδαφος έναντι της Ρωσίας, στη Μόσχα αναφέρουν πως παρά την αναβάθμιση της, οι Ρώσοι είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει άλλη επιλογή, από το να στοχεύει προς το αντιπυραυλικό σύστημα και να το καταστρέψει σε περίπτωση σύρραξης. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι καθ’ όλα έτοιμες να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε απειλή, όμως τόνισε πως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να παραμείνουν αδρανείς…
Οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις δηλαδή αναβαθμίζουν σημαντικά το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, επιταχύνοντας την κούρσα των εξοπλισμών. Εμείς όμως δεν πρέπει να ανησυχούμε γι’ αυτό. Ειδικά οι Ευρωπαίοι πρέπει να νιώθουμε πιο ασφαλείς. Μας προστατεύουν οι ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας. Ο Κιμ, ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας είναι μόνο η απειλή…
Α, ναι, και το Ιράν. Είχε μπει στο μάτι των Ρεπουμπλικανών, πριν ακόμα αναλάβουν την εξουσία. Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά του Ιράν έστειλε λοιπόν ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί: «Το Ιράν δεν θα επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να “σκίσει” τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που υπέγραψε με παγκόσμιες δυνάμεις», δήλωσε ο Ρουχανί. «Πολλά θέλει να κάνει ο Τραμπ, αλλά καμία πράξη του δεν μπορεί να μας επηρεάσει. Πιστεύετε οτι οι ΗΠΑ μπορούν απλά να ακυρώσουν τη Συμφωνία; Πιστεύετε ότι το έθνος μας θα τους επιτρέψει να κάνουν κάτι τέτοιο;», προσέθεσε ο Ρουχανί σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
Με τις δηλώσεις του ο Τραμπ εκδηλώνει ουσιαστικά τις προθέσεις του να εγκαταλείψει την πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ, την οποία υπηρέτησε ο Ομπάμα, να μην παράγουν νέες πυρηνικές κεφαλές και απλά να εκμοντερνίζουν το ήδη υπάρχον οπλοστάσιό τους.
Την ίδια ώρα η Κίνα η οποία αντιλαμβάνεται πού πάει το πράγμα, καλεί τις ΗΠΑ να ηγηθούν της μείωσης των πυρηνικών όπλων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δρομολογήσουν τη μείωση στο πυρηνικό τους οπλοστάσιο ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, παγκοσμίως, και φέρει πρωταρχική ευθύνη σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό αφοπλισμό, τόνισε η Τσουνγίνγκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα ανέκαθεν υποστήριζε «την πλήρη απαγόρευση και καταστροφή των πυρηνικών όπλων».
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η αμερικανική ηγεσία έχει δηλώσει απερίφραστα πως «ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα τελείωσε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει δυναμική παρέμβαση. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η κίνηση συμβαίνει μόνο όταν η αμερικανική ηγεσία θέλει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο στρατιωτικό χτύπημα, το οποίο δεν αποκλείεται να επιφέρει συνέπειες σε όλα τα μέτωπα…
Tο νου σας!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή