Το Φως που δίχασε

Το Φως το Άγιο έγινε «αρχηγός κράτους», βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν αρχηγοί στον αγώνα ενάντια στη θρησκοληψία και ο Πάνος Καμμένος έγινε αρχηγός των ορθόδοξων πιστών, υποστηρικτών της υπέρλαμπρης υποδοχής του Άγιου Φωτός. Μέσα στην όλη τρέλα, ο μητροπολίτης Πειραιά έστειλε 36σέλιδη επιστολή στον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν εξηγώντας του γιατί από μουσουλμάνος πρέπει να βαπτιστεί χριστιανός, με ανάδοχο τον Πούτιν!

Με αυτά και άλλα, η Μεγάλη Εβδομάδα δεν ήταν εβδομάδα των Παθών αλλά του παραλόγου. Τόσο πολύ φασαρία έγινε από μια δήλωση του Μάκη Μπαλαούρα. Εκείνου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη δήλωση – σπίθα που άναψε τη φωτιά: «η μεταφορά του Αγίου Φωτός είναι κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου αλλά και ένα αρκετά δαπανηρό έθιμο». Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο το ότι ενισχύουμε ένα κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου και το ενισχύουμε με το κράτος, που πρέπει να είναι ανεξίθρησκο. Και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό κόστος».
Μετά τον Μπαλαούρα χτύπησε και ο δραμινός βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος δεν συμφώνησε με τον Μπαλαούρα, ότι είναι «παγανιστικό κατάλοιπο», αλλά είπε ότι «το Άγιο Φως, δεν είναι αρχηγός κράτους, γιατί να μεταφέρεται με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου και με τιμές Αρχηγού κράτους; Ένα αντικείμενο είναι, είπε. Να μεταφέρεται με τιμές, αλλά όχι Αρχηγού κράτους. Δεν νοείται, να στήνεται υπουργός ή άγημα στρατιωτικό, να περάσει το Άγιο Φως».
Φωτιά στη συγκυβέρνηση! «Όσο είμαστε κυβέρνηση, το Άγιο Φως θα το υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, λίγο μετά τις δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Κόκκινη γραμμή» και αδιαπραγμάτευτη θέση για το κόμμα αποτελεί το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας – κράτους και πρόσθεσε ότι η Ορθοδοξία είναι επικρατούσα θρησκεία στη χώρα.
Μετά τον βουλευτή όμως, και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, τονίζει ότι κατά τον Αδαμάντιο Κοραή το Άγιο Φως αποτελεί «ψευδοθαύμα». «Όσοι λοιδορούν τον Μπαλαούρα διότι απεκάλεσε παγανιστικό το έθιμο του Αγίου Φωτός, ας ανατρέξουν στον Κοραή, ο οποίος στα Ατακτα, το αποκαλεί “ψευδοθαύμα” που πιστεύουν “ολίγοι ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι’ αισχροκέρδειαν”» αναφέρει η κ. Βάκη σε συνέντευξή της στην Ημερησία. Η ίδια είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή τον Μάιο του 2015 από κοινού με τον κ. Μπαλαούρα.
Ακόμα και ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής στην υπερβολή έφτασε: «Δυστυχώς, κάποιοι, λίγο πριν από τις άγιες ημέρες του Πάσχα, επιχειρούν να αποκτήσουν υπόσταση και να κάνουν καριέρα, υβρίζοντας χυδαία την πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων» και αργότερα: «Δύο και σήμερα. Δυστυχώς όμως για αυτούς το Survivor της αριστεροφροσύνης και του δήθεν προοδευτισμού έχει χαμηλή τηλεθέαση».
Ας προσέχουμε όμως τί λέμε και πότε το λέμε κι ας βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη.
1. Το αρχέγονο φως ως πηγή ζωής, είναι ενσωματωμένο στο ανθρώπινο DNA. O μεν ήλιος αποτελεί πηγή ζωής για τον πλανήτη, η δε ενέργειά του είναι αυτή που φωτοσυνθέτει στο φυτικό βασίλειο ενώ προκαλεί όλες τις απαραίτητες βιοχημικές αντιδράσεις σε άνθρωπο και ζώα.
2. Ο ήλιος λατρεύτηκε κάποτε ως θεός, το φως ποτέ. Γι’ αυτό και δεν είναι παγανιστικό αντικείμενο λατρείας.
3. Από την εποχή των σπηλαίων η φωτιά αποτέλεσε σημείο συνάντησης αλλά και συνεύρεσης των ανθρώπων, όπως σήμερα μπορεί να αποτελεί ένα τζάκι. Οι πυρσοί και οι δάδες ήταν οι «σημαίες» λατρευτικών εκδηλώσεων, από τα αρχαία χρόνια αλλά δεν αποτέλεσαν οι ίδιοι αντικείμενο λατρείας. Αντίστοιχο ρόλο παίζουν τα κεριά, τα καντήλια κλπ αλλά και το Άγιο Φως στο χριστιανισμό.
4. Τιμές αρχηγού κράτους αποδίδονται μόνο σε φυσικά πρόσωπα όταν εκπροσωπούν θεσμούς αποδεκτούς από το ελληνικό κράτος. Για παράδειγμα, στον Πατριάρχη γίνεται τέτοια υποδοχή αφού εκπροσωπεί το Πατριαρχείο, θεσμό «ισάξιο» με κράτος. Το Άγιο Φως δεν είναι όμως άνθρωπος για να τυγχάνει τέτοιας υποδοχής. Μπορεί να το υποδέχεται είτε το κράτος είτε η Εκκλησία με οποιαδήποτε λαμπρότητα επιθυμεί, αλλά όχι και με στρατιωτικό άγημα! Τί περιμένουν δηλαδή να κάνει το Φως; Mήπως να χαιρετήσει στρατιωτικά το άγημα;;;
5. Πάνο Καμμένε, όταν ο ιερέας λέει το «Δεύτε λάβετε φως» προηγείται κατάνυξη των πιστών και ευλαβική σιγή στους ναούς. Ακολουθεί αγαλίαση των πιστών. Ουδεμία σχέση με ιλουστρασιόν τελετές, στρατιωτικά αγήματα, παιάνες και παράτες. Η ορθόδοξη λατρεία δεν συνάδει με γκλαμουριές! Προϋποθέτει εγκαρτέρηση, ταπεινότητα και σεμνότητα. Απεχθάνεται το λαϊκισμό.
6. Κύριοι της Αρχιεπισκοπής, υπάρχουν βουλευτές που είναι είτε άθεοι είτε πιστοί άλλων θρησκειών. Δικαιούνται να ζητούν είτε την ανεξιθρησκεία του κράτους είτε τη μη εμπλοκή του με την Εκκλησία. Ούτε επίθεση έκαναν, ούτε σας έβρισαν για να έτοιμάζεστε για «ιερό πόλεμο». Τη γνώμη τους είπαν και κρίνονται γι’ αυτήν. Συμβαίνουν αυτά στις δημοκρατίες …
7. Αλέξη Τσίπρα, έχεις κάνει τόσες πολιτικές κωλοτούμπες που έχεις μπερδέψει ακόμα και τους δικούς σου βουλευτές. Δεν ξέρει πλέον η Αριστερά σου τί ποιεί η Δεξιά σου. Δίνεις πολιτικό κι όχι θρησκευτικό όρκο, δεν βαπτίζεις τα παιδιά σου αλλά πας οικογενειακώς στην Ανάσταση, επισκέπτεσαι το Άγιον Όρος, προσκυνάς τον Πανάγιο Τάφο και εκστασιάζεσαι από αυτόν στα Ιεροσόλυμα. Ως τί το κάνεις ; Ως πρωθυπουργός επειδή σου το επιβάλλει κάποιο Πρωτόκολλο, ως τουρίστας που απλά θέλει να δει ή ως πιστός ;
8. Μάκη Μπαλαούρα, το πρόβλημα δεν το έχεις με το Άγιο Φως. Το έχεις πρώτα με το κόμμα σου κι έπειτα με την κυβέρνησή σου. Θα ήθελες διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους. Λογικό. Θα πρέπει να πείσεις όμως πρώτα το κόμμα σου, όχι να το κάνει κούφια θέση κάποιου Συνεδρίου αλλά να το κάνει πράξη. Ως τότε, μην προκαλείς με άσφαιρα πυρά όσους πιστεύουν .
9. Μάκη Μπαλαούρα, ήθελες να διαχωρίσεις τη θέση σου ως «αριστερός». Υπάρχει φως στο οποίο μπορείς να το κάνεις. Τώρα που η κυβέρνησή σου θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, μπορείς ας πούμε να το καταψηφίσεις !
10. Τη μέρα που κάποιος γιορτάζει δεν τον παίρνεις τηλέφωνο για να του πεις τα προβλήματα που έχεις μαζί του. Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι η καταλληλότερη για να συζητάμε τέτοια θέματα. Υπάρχει όλος ο υπόλοιπος χρόνος !
Σε καμία χώρα, λέει, της Ευρώπης το Κράτος δεν μπερδεύεται με την Εκκλησία. Ισχύει. Το έχουν κατακτήσει αυτό οι Δυτικοί. Πότε η Ελλάδα ήταν όμως δυτική χώρα; Σταυροδρόμι πολιτισμών ήταν πάντα και Ανατολή στη σκέψη και τη νοοτροπία. Αλληθώριζε μόνο κι εντυπωσιαζόταν από τη Δύση. Αιώνες τώρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή