Εξάχνωση του προστάτη με plasma

ΥΓΕΙΑ
Εξάχνωση του προστάτη με plasma

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η πιο κοινή αιτία διαταραχής της ούρησης στους άνδρες. Ο υπερπλαστικός ιστός συμπιέζει την ουρήθρα και οδηγεί σε συμπτώματα από το ουροποιητικό που μπορούν να διαφοροποιούνται σε ερεθιστικά και αποφρακτικά συμπτώματα. Αυτά επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Η κλασική διουρηθρική προστατεκτομή αποτελεί την πλέον αποτελεσματική θεραπεία μέχρι σήμερα. Από τον Ιανουάριο του 2008 διεθνώς, και πρόσφατα και στη χώρα μας, η TURIS εξάχνωση του προστάτη με plasma προσφέρει μια ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική λύση στην κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή, η οποία ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια στη χειρουργική αντιμετώπιση της καλήθους υπερπλασίας του προστάτη, χωρίς να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα. Μετά από μεγάλο αριθμό των ασθενών που έχουν πλέον υποβληθεί στην επέμβαση αυτή, έχει αποδειχθεί πόσο ασφαλής είναι η τεχνική αυτή στην πραγματικότητα. Οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε επέμβαση εξάχνωσης του προστάτη με plasma, συνεχίζοντας παράλληλα να λαμβάνουν την από του στόματος αντιπηκτική αγωγή, που ενδεχομένως ελάμβαναν από πριν.
Η plasma εξάχνωση αφαιρεί τον προστάτη γρήγορα και με ελάχιστη παραγωγή θερμότητας. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σχεδόν χωρίς άμεση επαφή μεταξύ των ηλεκτροδίων και του ιστού και χωρίς τη δημιουργία υψηλής θερμότητας («ψυχρή εξάχνωση»). Η ενέργεια που εκπέμπεται από το plasma επιδρά στα πρώτα στρώματα των κυττάρων του προστάτη με αποτέλεσμα να προκαλείται μία καλά περιγεγραμμένη τοπική εξαέρωση του προστατικού ιστού και τα παθολογικά υπερπλαστικά κύτταρα να διαλύονται ελεγχόμενα. Δεν απαιτείται τοποθέτηση γείωσης στον ασθενή, ενώ σημαντική είναι η μείωση του κινδύνου διέγερσης του θυροειδούς νεύρου. Επιπλέον, η χρήση του 0,9% διαλύματος χλωριούχου νατρίου εξαλείφει τον κίνδυνο του επικίνδυνου συνδρόμου TUR.
Το βασικό είναι ότι με τη μέθοδο αυτή ο χειρουργός έχει μια σαφή εικόνα σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Ο ημισφαιρικός σχεδιασμός του ηλεκτροδίου της εξάχνωσης προσφέρει στο χειρουργό τη δυνατότητα να ελέγχει και να καθοδηγεί το ηλεκτρόδιο ακριβώς πάνω από τον ιστό που θέλει να εξαχνώσει. Μέσα από την εξάτμιση και την ταυτόχρονη ηλεκτροπηξία της επιφάνειας του ιστού, η αιμορραγία ως επί το πλείστον προλαμβάνεται.  
Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα που προκύπτουν δείχνουν ότι η τεχνική της plasma εξάχνωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Στους ασθενείς δεν εμφανίστηκε διεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά καμία αιμορραγία που να απαιτεί κάποια παρέμβαση ή ακόμα και μετάγγιση αίματος. Η plasma εξάχνωση του προστάτη φαίνεται να είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αποφρακτική ούρηση που βρίσκονται υπό αντιπηκτική αγωγή και χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Αυτό με τη σειρά του βοηθά να μειωθεί το ποσοστό των θρομβοεμβολικών επιπλοκών.
Βασικά, η μέθοδος είναι στην πραγματικότητα κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, επειδή – λόγω της ασφαλούς και αποτελεσματικής εκτομής του ιστού – συνδέεται με σύντομη διάρκεια καθετηριασμού και ως εκ τούτου σύντομη διάρκεια νοσηλείας (1 ημέρα). Ενώ οι συμβατικές μέθοδοι εξάχνωσης του προστάτη (πχ με λέιζερ) χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, η plasma εξάχνωση, παρά το γεγονός ότι είναι ήπια μέθοδος, επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά αφαίρεσης του προστάτη, με μεγάλη ταχύτητα και άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου ενδείκνυται σε ασθενείς με μικρούς και μεγάλους όγκους προστάτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή