Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Μανιταρόπιτα

 

Συστατικά:
1 συσκευασία φύλλο χωριάτικο
1 κιλό μανιτάρια
2-3 κρεμμύδια
4 σκ. σκόρδο
1 μάτσο δυόσμο φρέσκο
αλάτι
πιπέρι
1 συσκευασία κόκκινη σάλτσα με ελιές (400γρ.)
ελαιόλαδο
σουσάμι προαιρετικά

 

 Εκτέλεση:

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και το ίδιο κάνουμε και για τα μανιτάρια και τα σκόρδα.
Βάζουμε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα στη φωτιά. Αφού κάψει ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Τότε ρίχνουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να μυρίσουν.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια για 2 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι (μισή κουταλιά του γλυκού) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά από τα μανιτάρια.
Αυτό μπορεί να πάρει και δέκα λεπτά ίσως και περισσότερο ανάλογα κιόλας πόσο πλατιά είναι η κατσαρόλα.
Όταν φύγουν όλα τα υγρά ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τη σάλτσα, ανακατεύοντας καλά, λίγο πιπέρι και αρκετό ψιλοκομμένο δυόσμο.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και βάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ για να κρυώσει λίγο ενώ ετοιμάζουμε τα φύλλα της πίτας μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι και στρώνουμε 2 φύλλα. Στην πίτα αυτή βάζουμε γέμιση ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα φύλλα μιας και είναι η γέμισή μας λίγο υγρή και θέλουμε να σφίξει και να μην βάλουμε φρυγανιά.
Οπότε σε κάθε φύλλο που βάζουμε από εκεί και πέρα ρίχνουμε και λίγη γέμιση.
Στο τέλος βάζουμε ένα καλό φύλλο από πάνω και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και εκεί. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο σουσάμι πάνω πάνω για ομορφιά.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η πίτα μας και να ψηθεί καλά και από κάτω.
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε σε κομμάτια.

Πηγές