Ανακοίνωση Κ.Ο. Γαλατσίου του Κ.Κ.Ε.

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ανακοίνωση Κ.Ο. Γαλατσίου του Κ.Κ.Ε.


Το Δούλεμα & οι Εκβιασμοί που πάνε σύννεφο…

Μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία για τις τριπλές εκλογές του Μαϊου, ευρωεκλογές-περιφρειακές και δημοτικές, εντείνεται η συζήτηση και οι διεργασίες τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και σε τοπικό.

Στο Γαλάτσι – που δεν είναι δα και κανένας τεράστιος δήμος και γνωριζόμαστε λίγο πολύ όλοι – περίπου σε κάθε εβδομήντα που θα ψηφίσουν, ένας θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ο καθένας (υποψήφιος δήμαρχος, πολιτευτής ή σύμβουλος) κρίνεται και για όσα λέει και για όσα έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν τη δυνατότητα αξιοποιώντας την πείρα τους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, έχοντας ως βασικό κριτήριο αυτά που ζούνε: τις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων που έχουν διογκώσει την ανεργία, τη φτώχεια, την ιδιωτικοποίηση παιδείας – υγείας, τη φοροληστεία, το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών, αλλά και τη στάση και τις θέσεις των κομμάτων.
Από τα μέσα, περίπου, της δεκαετίας του ‘90, οι δημοτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (αρχικά ΣΥΝ) στήριξαν τις τότε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη δημιουργία μιας γιγάντιας στρατιάς εργασιακών και πολιτικών ομήρων, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου, πατώντας πάνω στην ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων για ένα μεροκάματο. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης «stage», τους οποίους πέταξαν στο δρόμο, αφού τους έστυψαν σαν λεμονόκουπες. Όλα τα χρόνια πριν τις εκλογές, έδιναν και έπαιρναν τα «ταξίματα», οι υποσχέσεις ότι «θα σε βολέψω», που εγκλώβιζαν εργαζόμενους, αποσπούσαν εκατοντάδες ψήφους από τις οικογένειές τους, εκβίαζαν και αλλοίωναν συνειδήσεις. Τους χρησιμοποίησαν για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά και ως «Δούρειο Ιππο» για το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας παντού – και στο Δημόσιο. Οταν ήρθε η ώρα για ανακύκλωση της ανεργίας με άλλους – και με χειρότερους όρους – αυτοί οι εργαζόμενοι βαφτίστηκαν «ρουσφέτια» από τις ίδιες πλειοψηφίες στην τοπική και κεντρική διοίκηση που τους προσλάμβαναν.
Σήμερα, που οι συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και του «μονόδρομου» της ΕΕ έχουν οξύνει στο έπακρο τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, κάποιοι έχουν το θράσος να χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους για να αρπάξουν ψήφους είτε για να προσελκύσουν υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στα ψηφοδέλτιά τους. Ο νυν Δήμαρχος «φρεσκάρει» και διευρύνει το μηχανισμό εκβιασμών που έχει στήσει (ουρές έξω από το δημαρχειακό γραφείο), οι επίδοξοι δήμαρχοι προσπαθούν να στήσουν τους δικούς τους. Το δούλεμα ότι «θα σε βοηθήσω να βρεις δουλειά» πάει σύννεφο…
Ας αναλογιστούν όλοι πόση κοροϊδία επιστρατεύεται και πόσο προκλητικός είναι κάποιος που υπόσχεται δουλειές δεξιά και αριστερά σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο άνεργους, που αυξάνονται καθημερινά. Ας σκεφτούν οι άνεργοι αν αξίζει τον κόπο να εξαγοραστεί η ψήφος και η συνείδησή τους για μια 5μηνη σύμβαση των 400-500 ευρώ, χωρίς δυνατότητα μετά από αυτή ούτε για επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ ούτε για να ξανακάνουν για σημαντικό χρονικό διάστημα αντίστοιχη σύμβαση. Ή να τους βαφτίσουν «συνεταιρισμένους επιχειρηματίες» σε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) για περίπου ίδιο χρόνο και ίδιες αμοιβές. Ας σκεφτούν πόσα περισσότερα χάνουν και θα χάσουν από τη φοροληστεία, τα δημοτικά τέλη, το κόστος που θα επωμιστούν από την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, από το κλείσιμο του ΙΚΑ, από όλα αυτά που θα ακολουθήσουν αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική από την τοπική και την κεντρική διοίκηση, με το λαό αδρανοποιημένο και υπό την πίεση του εκβιασμού του κάθε «ευεργέτη» του.
Τώρα που ξεφτίζουν οι παλιές αυταπάτες, τώρα που έχουν απολυθεί εκατοντάδες συμβασιούχοι μόνο στο Γαλάτσι, όλοι εκείνοι που πολιτεύονται για να διαχειριστούν και να διασώσουν το σάπιο, εκμεταλλευτικό και άδικο καπιταλιστικό σύστημα, έσπευσαν να στήσουν ένα νέο παραμύθι, βάζοντας νέες μάσκες, του ακομμάτιστου, του ανεξάρτητου, του άφθαρτου, του αντιμνημονιακού, δίπλα στις πιο παλιές, του «ικανού» να λύνει προβλήματα, του «έμπειρου», που «είναι δίπλα στον πολίτη». Και επειδή οι εργαζόμενοι και περισσότερο οι άνεργοι του Γαλατσίου έχουν να ακούσουν ακόμα πολλά, αξίζει τον κόπο να κάνουμε μερικές επισημάνσεις και υπενθυμίσεις:
• Την τελευταία 20ετία, οι Δήμοι σήκωσαν βάρος στο πέρασμα μιας πολιτικής για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων για το κεφάλαιο. Φόρτωσαν ασήκωτα πλέον βάρη στις πλάτες της λαϊκής πλειοψηφίας για να υπηρετήσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων.
• ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είτε στην κυβέρνηση, είτε στους δήμους, έχουν την πρώτη ευθύνη για τις εργασιακές ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση. Ομως, και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε σε άξιο αρωγό τους. Το σχετικό άρθρο της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001 που απαγόρευσε τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου ο τότε ΣΥΝ το υπερψήφισε, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σε επίπεδο Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (πρώην ΚΕΔΚΕ) και τοπικών δημοτικών αρχών, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το πέρασμα των ευέλικτων μορφών εργασίας (πχ. Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου) Από κοινού δρομολόγησαν την υλοποίηση του σχεδίου “Καλλικράτης” μέσα από τα όργανα της τότε ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν πλέον συγκεντρώσει πολύτιμη πείρα από παλιούς και νέους σωτήρες, που υπόσχονται δήθεν εύκολες λύσεις ή ατομικό βόλεμα για να υφαρπάξουν ψήφους και συναίνεση υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής. Έχουν πλέον μεγαλύτερη πείρα να συνειδητοποιήσουν ότι όσες φορές αναζήτησαν στο παρελθόν την επιλογή του «μικρότερου κακού» πάντα οδηγούνταν στο μεγαλύτερο κακό, σε χειροτέρευση της ζωής και των δικαιωμάτων μας.
Η μόνιμη, σταθερή εργασία είναι δικαίωμα για όλους. Όπως δικαίωμα για όλους είναι η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, οι διακοπές, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι ελεύθεροι χώροι. Αυτά τα δικαιώματα δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν ούτε με την «ανάκαμψη» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ούτε με την παραλλαγή διαχείρισης της «υγιους επιχειρηματικότητας» του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί δεν υπάρχει επαρκής πλούτος ή γιατί δεν έχει τις δυνατότητες η Ελλάδα να τα ικανοποιήσει. Αλλά γιατί το κριτήριο για το τί και πόσο θα παράγεται και πόσοι θα δουλεύουν είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Γιατί κυριαρχούν τα δεσμά των μονοπωλίων και της Ε.Ε. Άρα, αυτό που πρέπει όλοι να έχουμε στο επίκεντρο της σκέψης και δράσης μας, είναι το πώς και πόσο γρήγορα θα σπάσουμε αυτά τα δεσμά.   
Το ΚΚΕ λέει ότι σε αυτές τις εκλογές μπορεί και πρέπει να γίνει ένα βήμα μπροστά. Ότι το κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι ενιαίο στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Οι δημοτικές και περιφεριακές αρχές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών που συνδιαμορφώνουν σε επίπεδο ΕΕ οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν και να καταδικαστούν όπως και τα κόμματα/υποψήφιοι που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο και την οικονομία της αγοράς.
Είναι συμφέρον για κάθε εργαζόμενο – άνεργο – αυτοαπασχολούμενο ένα ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ, για να υπάρξει μια ισχυρή εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση που θα αποτρέπει νέα μέτρα, θα αποσπά κατακτήσεις, θα ανοίγει δρόμο για να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων και τα δεσμά της ΕΕ και να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, σχεδιάζοντας τη δική του οικονομία, κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια. Είναι συμφέρον για κάθε εργαζόμενο – άνεργο – αυτοαπασχολούμενο να έχει όσο το δυνατό περισσότερους κομμουνιστές ευρωβουλευτές, δημάρχους και συμβούλους να πρωτοστατούν στους δίκαιους αγώνες τους.
Ψηφίζουμε ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές
Ψηφίζουμε τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης
στην Περιφ. Αττικής, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Θ. ΠΑΦΙΛΗ
στο Δήμο Γαλατσίου, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή