Δήμος Ηρακλείου: Απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την στήριξη των ένδικων μέσων προκειμένου να διατηρηθεί ελεύθερο το Κτήμα Φιξ

Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΦΙΞ

 

Το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής, για ακόμα μια φορά, εκφράζει την ομόφωνη υποστήριξή του στις ενέργειες που γίνονται σε δικαστικό επίπεδο για τη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του Κτήματος Φιξ ως ενιαίου ιστορικού και διατηρητέου χώρου και επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στον τελικό σκοπό της αξιοποίησης της έκτασης ως περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πνεύμονα με ελεύθερη πρόσβαση, τόσο των κατοίκων του Δήμου όσο και του λεκανοπεδίου γενικότερα. Αυτή η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, ενόψει της αυριανής, νέας δικαστικής μάχης, σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει εάν ο ευρύτερος χώρος θα παραμείνει διατηρητέος, θέση που υποστήριζε και υποστηρίζει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής (μολονότι οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δική θα πάρει αναβολή).
«Το Κτήμα Φιξ αποτελεί για την περιοχή μας έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου, ενώ και η έπαυλη που βρίσκεται σε αυτήν έχει αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία», τονίζει η απόφαση του Δ.Σ. και συμπληρώνει: «Θεωρούμε, κατ΄ αποτέλεσμα, απαράδεκτη οποιαδήποτε ενέργεια κατατείνει στην αμφισβήτηση και τελικά απομείωση της αξίας και σημασίας που έχει η έκταση αυτή για το Δήμο μας και τους κατοίκους του, αλλά και για τους κατοίκους των όμορων δήμων και αποτελεί χρέος και σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση της δημοτικής αρχής και όλων των δημοτικών παρατάξεων να προασπίσουμε με κάθε τρόπο και νομικό μέσο, όπως έχουμε κάνει άλλωστε ως τώρα, την προστασία του κτήματος από κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και οικονομικής εκμετάλλευσης μέρους ή του συνόλου του».

 

Αναλυτικά η απόφαση:
«Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/736/33018/5-06-2002 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ τ. Β’ 811/28-02-2002) το κτήριο που βρίσκεται επί της οδού Ηρακλείου 524 και ο περιβάλλων χώρος, (συνολικού εμβαδού 27 στρεμμάτων), φερόμενης ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιξ, το οποίο βρίσκεται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου μας, χαρακτηρίσθηκε στο σύνολό του ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Παρά την προσπάθεια προσβολής και ανατροπής της ανωτέρω υπουργικής απόφασης από την οικογένεια των φερομένων ως ιδιοκτητών, με απόφαση ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας (2179/2008), ο χαρακτηρισμός του ακινήτου ως ιστορικού και άρα διατηρητέου μνημείου διατηρήθηκε και παραμένει σε ισχύ έως σήμερα.
Πρόκειται για ένα κτήριο, αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τον κατάφυτο περιβάλλοντα χώρο του, το οποίο ως σύνολο αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του Δήμου μας και σημείο αναφοράς για τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σε νέα αίτηση ακυρώσεως της οικογένειας των φερομένων ως ιδιοκτητών με αίτημα τον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου, η συζήτηση της οποίας εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχει προσδιοριστεί για τις 29.3.2017 , ασκήσαμε και πάλι, ως Δήμου Ηρακλείου, παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του χαρακτηρισμού του ακινήτου στο σύνολό του ως ιστορικού και διατηρητέου. Κι αυτό γιατί κατακερματισμός και διαίρεση του ενιαίου κτήματος δε νοείται ούτε σε επίπεδο νομικό αλλά ούτε και στη συνείδηση των κατοίκων του Δήμου μας.
Το Κτήμα Φιξ αποτελεί για την περιοχή μας έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου, ενώ και η έπαυλη που βρίσκεται σε αυτήν έχει αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία. Θεωρούμε, κατ΄ αποτέλεσμα, απαράδεκτη οποιαδήποτε ενέργεια κατατείνει στην αμφισβήτηση και τελικά απομείωση της αξίας και σημασίας που έχει η έκταση αυτή για το Δήμο μας και τους κατοίκους του, αλλά και για τους κατοίκους των όμορων δήμων και αποτελεί χρέος και σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση της δημοτικής αρχής και όλων των δημοτικών παρατάξεων να προασπίσουμε με κάθε τρόπο και νομικό μέσο, όπως έχουμε κάνει άλλωστε ως τώρα, την προστασία του κτήματος από κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και οικονομικής εκμετάλλευσης μέρους ή του συνόλου του. Το ακίνητο με τον περιβάλλοντα χώρο του πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αναπόσπαστο σύνολο, με σεβασμό στην ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική του αξία, κάτι που θα ανατραπεί σε περίπτωση άρσης του χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου, όπως διαφαίνεται με την αίτηση των ιδιοκτητών προς το ΣΤΕ, επιδιώκοντας την έκδοση δικαστικής απόφασης που θα είχε σαν αποτέλεσμα την οικοδομική, εμπορική και οικονομική εκμετάλλευση των 27 στρεμμάτων και πλησίον της έπαυλης. Περαιτέρω αποτελεί κοινή συνείδηση και αίτημα των πολιτών του Ηρακλείου η αξιοποίηση της μοναδικής αυτής έκτασης προς το συμφέρον της Πόλης και των δημοτών της.
Το κτήμα Φιξ πρέπει να διατηρήσει τον ενιαίο χαρακτήρα του και να αποδοθεί στους πολίτες του Ηρακλείου. Προς το σκοπό αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την ομόφωνη υποστήριξή του στις ενέργειες που έχουν γίνει σε δικαστικό επίπεδο για τη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του κτήματος ως ενιαίου ιστορικού και διατηρητέου χώρου και επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στον τελικό σκοπό της αξιοποίησης της έκτασης ως περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πνεύμονα με ελεύθερη πρόσβαση, τόσο των κατοίκων του Δήμου μας όσο και του Λεκανοπεδίου γενικότερα».

 

δελτιο τυπου Δήμου Ηρακλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή