Αγρότες & ταξική πολιτική

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Αγρότες & ταξική πολιτική

Τις τελευταίες μέρες στα κανάλια έχουν την τιμητική τους οι περιβόητες ΜΚΟ. Παρ’ ότι το θέμα είναι γνωστό από παλιά, τώρα βγήκε στην επιφάνεια και δεν γνωρίζουμε τους λόγους. Είναι σίγουρο όμως ότι θα φανούν στο μέλλον. Για να ευλογήσουμε τα γένια μας, σας υπενθυμίζω ότι ο «ΠΑΛΜΟΣ» είχε γράψει με κάθε λεπτομέρεια για το θέμα των ΜΚΟ στο φύλλο της 21/6/2013. Αυτά που είχαμε γράψει τότε, τα αναμασούν τα κανάλια σήμερα. Τότε είχα ονομάσει τις ΜΚΟ ως Μεγάλο Κόλπο Οικονομικό!!! Δεν θα παραμείνω στο θέμα περισσότερο γιατί η χώρα μας παρέλαβε έναν ευρωπαϊκό θεσμό και τον εξευτέλισε.

Tο σίγουρο είναι ότι ΜΚΟ που ουσιαστικά προσφέρουν έργο δεν έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις. Αντίθετα, όμως, αυτές οι «πρεστιζάτες» ΜΚΟ όπως π.χ. ο «Κύκλος της Πάτμου» είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα κονδύλια αφού είχαν την πολιτική κάλυψη. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπήρχαν ισχυρές πολιτικές πιέσεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες να χρηματοδοτήσουν ΜΚΟ ισχυριζόμενοι ότι οι υπηρεσιακοί καθυστερούν να χρηματοδοτήσουν οργανώσεις ανάλογες με την γνωστή ΜΚΟ «Χαμόγελο του παιδιού». Δηλαδή το «Χαμόγελο του παιδιού» και το «Κέντρο αποναρκοθέτησης» είναι το ίδιο πράγμα…
Το θέμα που με απασχολεί είναι η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών για να αποσύρει η κυβέρνηση τον νόμο για την τήρηση βιβλίων από αυτούς. Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα δηλώνω ότι κατάγομαι από αγροτική οικογένεια και γνωρίζω πολύ καλά τις αγροτικές εργασίες όπως ελαιοκαλλιέργεια, αμπέλια και σταφίδες. Έχω δουλέψει σε αυτές τις καλλιέργειες την εποχή που δεν είχε γίνει εισαγωγή της μηχανικής καλλιέργειας και όλα ήταν πολύ δύσκολα. Κατά συνέπεια δεν είμαι προκατειλημμένος εναντίον των αγροτών και βέβαια γνωρίζω αρκετά καλά τα πράγματα.
Τότε, λοιπόν, οι αγρότες ήταν όντως φτωχοί και πνιγμένοι στα χρέη. Δεν υπήρχε περίπτωση να έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν φόρους ή να τηρούν βιβλία γιατί δεν υπήρχαν και οι λογιστές. Υπήρχαν και μεγάλες καλλιέργειες, τα τσιφλίκια, όπου και εκεί λόγω χειρονακτικής καλλιέργειας δεν υπήρχε μεγάλο κέρδος.
Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Ο αγρότης έχει μπει σε μια νέα εποχή όπου η μηχανική καλλιέργεια, τα νέα γεωργικά φάρμακα, τα φτηνά εργατικά χέρια των μεταναστών, οι επιδοτήσεις, οι υπερβολικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.τ.λ. τον έχουν ανεβάσει από τα τελευταία κοινωνικά και οικονομικά στρώματα σε θέση ανώτερη των δημοσίων υπαλλήλων.
Η άνεση με την οποία γίνεται η γεωργική καλλιέργεια είναι ίδια είτε στους έχοντες μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις είτε σε αυτούς που θα τους ονομάζαμε μικρο-αγρότες. Βέβαια, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά όσον αφορά την πρόσβαση στις πλασματικές αποζημιώσεις που δίδονταν από τον ΕΛΓΑ και στις επιστροφές ΦΠΑ. Εδώ το πάνω χέρι το είχαν οι διαπλεκόμενοι με τους πολιτικούς μεγαλοαγρότες.
Τι θέλουν σήμερα οι αγρότες; Να μην πληρώνουν φόρους… Είναι ωραίοι!!! Όλοι οι Έλληνες σήμερα είναι γδαρμένοι από την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και οι αγρότες δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους. Ένας νέος που έχει μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών πληρώνει φόρο από το πρώτο ευρώ και έχει συνολικά ετήσια έσοδα το πολύ 6.000 ευρώ. Ο αγρότης που εισπράττει 15.000 και 20.000 ευρώ δεν θέλει να πληρώνει φόρους.
Παραπονούνται ότι είναι ακριβά τα καύσιμα για τις αγροτικές καλλιέργειες. Τα καύσιμα δεν είναι ακριβά για τις επιχειρήσεις που πληρώνουν και υψηλούς φόρους; Τι μας λέτε κ.κ. αγρότες; Είναι ακριβά τα γεωργικά φάρμακα; Οργανωθείτε για να ελαττώσετε τις τιμές κάνοντας μαζικές προμήθειες ή αναδιοργανώνοντας τους διεφθαρμένους συνεταιρισμούς σας και τις ενώσεις των γεωργικών συνεταιρισμών σας. Θυμάμαι παλιά ότι ο συνεταιρισμός του χωριού μου έφερνε τα λιπάσματα για όλους τους αγρότες κάνοντας μαζικές αγορές και επιτυγχάνοντας τιμές χονδρικής. Σήμερα ο καθένας πάει μόνος του στους γεωπόνους και βέβαια πληρώνει το κέρδος του γεωπόνου.
Ας δούμε όμως και τον ταξικό χαρακτήρα αυτού του φόρου. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αγροτών. Υπάρχουν αγρότες με μικρό κλήρο και με έσοδα π.χ. μέχρι 20.000 ευρώ και υπάρχουν αγρότες με έσοδα πάνω από 20.000 και που φθάνουν και ξεπερνάνε τα 100 χιλιάρικα, όπως αυτοί οι μεγαλοτσιφλικάδες της Λάρισας. Ποιος από τις δύο κατηγορίες θα πληρώσει τα περισσότερα αν εισαχθούν τα βιβλία; Φυσικά οι μεγαλοτσιφλικάδες. Ποιος ωφελείται με την κατάργηση των βιβλίων; Είναι προφανές ότι ωφελούνται οι μεγαλοπαραγωγοί. Ποιοι είναι οι κύριοι υποστηριχτές των αγροτικών κινητοποιήσεων; Είναι το ΚΚΕ. Ναι, είναι το ΚΚΕ. Πού είναι ο ταξικός χαρακτήρας του ΚΚΕ; Δεν υπάρχει. Θυσιάστηκε στο βωμό της αντικυβερνητικής πολιτικής. Το ΚΚΕ βάζει στο ίδιο σακούλι τον μεγαλοαγρότη των 100.000 ευρώ με τον φτωχομπινέ των 10.000 ευρώ. Και ποιος είναι ο πιο φωνακλάς σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις; Είναι ο φτωχομπινές αγρότης. Έτσι ο τσιφλικάς κάθεται αραχτός και η δουλειά του γίνεται από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον φτωχοαγρότη.
Το ίδιο έγινε και με το χαράτσι όπου οι μικροί αγωνίστηκαν υπέρ των συμφερόντων των μεγαλο-ιδιοκτητών της Εκάλης με τις πισίνες και τα play rooms. Πήγε το χαράτσι από τη ΔΕΗ στην εφορία και στοιχηματίζω ότι τα έσοδα θα είναι δραστικά μειωμένα φέτος.
Το να εισαχθούν τα βιβλία εσόδων εξόδων είναι συμφέρον για τον μικρό αγρότη γιατί έτσι θα έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει έξοδα καλλιέργειας και να έχει επιστροφές ΦΠΑ που τώρα δεν έχει. Μερικοί σύγχρονοι νέοι αγρότες που γνωρίζω, έχουν βιβλία και έχουν τελικά κέρδος. Σε προηγούμενο άρθρο είχα γράψει και είχα κριτικάρει τα μεγάλα πρόστιμα για καθυστέρηση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ κ.τ.λ. Μέτρα από αδαείς και αψυχολόγητα. Το θέμα της φορολόγησης των αγροτών από την άλλη παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο που η ουσία του διαστρεβλώθηκε και ακυρώθηκε. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και φέρνει νομοσχέδιο σκούπα όπου μειώνει δραστικά τα πρόστιμα ΦΠΑ και καταργεί και τα βιβλία των αγροτών!!! Δηλαδή τι γίνεται εδώ; Η κυβέρνηση ψηφίζει κάποιους νόμους και πριν ακόμη εφαρμοστούν, η ίδια τους ακυρώνει!!! Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης, το λιγότερο που αποδεικνύει είναι ότι παίρνει μέτρα εντελώς αψυχολόγητα και αμελέτητα. Ποιοι είναι αυτοί που εισηγούνται τέτοια μη εφαρμόσιμα μέτρα; Γνωρίζουν τα πράγματα; Έχουν γνώση της αγοράς; Γνωρίζουν τι γίνεται στον αγροτικό κόσμο;
Τα πράγματα μας λένε ότι αυτοί που εισηγούνται μέτρα στην κυβέρνηση δεν έχουν ιδέα τι τους γίνεται. Ποιος μου λέει εμένα ότι τέτοιες ηλιθιότητες δεν έχουν ξαναγίνει σε άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής; Για παράδειγμα αυτά που γίνονται με τον ΕΟΠΥΥ είναι σωστά; Είναι ο ΕΟΠΥΥ μαγαζί του Γεωργιάδη για παράδειγμα; Αυτά που εισηγείται είναι μοναδικά μέτρα μονόδρομος ή υπάρχουν και άλλες πιο αποτελεσματικές λύσεις;
Και κατ’ επέκταση είναι σωστά όλα αυτά που έγιναν με τα μνημόνια και τις φορομπηχτικές πολιτικές; Έχω μεγάλες αμφιβολίες και πολύ φοβάμαι ότι το μέλλον θα αποδείξει ότι κάποιοι οικονόμησαν χοντρά εις βάρος του λαού και τότε δεν ξέρω τί θα γίνει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή