ΚΕΠ Υγείας σε 14 δήμους

ΥΓΕΙΑ
ΚΕΠ Υγείας σε 14 δήμους

Ένα πιλοτικό πρωτοποριακό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, ξεκινάει σε 14 δήμους για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Δημιουργούνται 14 ΚΕΠ Υγείας τα οποία θα παρακολουθούν και θα ενημερώνουν για την καθολική και όχι την τυχαία και αποσπασματική πρόληψη.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεκινάει με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης ο θεσμός αυτού που θα λέγαμε οικογενειακός γιατρός με κάρτα υγείας για τον δημότη. Μέσω των ΚΕΠ Υγείας όλος ο πληθυσμός κάθε δήμου θα ενημερώνεται για τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει ανάλογα με την ομάδα στόχου στην οποία ανήκει και σύμφωνα με διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με δημόσια και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, θα διενεργεί τις εξετάσεις του και θα ανοίγει ιατρικό φάκελο. Ανάλογα με τα ευρήματα ο πολίτης θα καθοδηγείται και θα παρακολουθείται συμβουλευτικά.
Είναι ο προθάλαμος της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τα 14 ΚΕΠ θα συντονίζονται από το κεντρικό ΚΕΠ του Αμαρουσίου όπου βρίσκεται και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας πρόεδρος του οποίου είναι ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.
Στη συνέντευξη Τύπου που δώθηκε για το θέμα παρευρέθησαν ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και οι δήμαρχοι Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Αγ. Ανανργύρων – Καματερού Ν. Σαράντης, Αλίμου Α. Ορφανός, Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς, Ηρακλείου Π. Βλασσόπουλος, Μεταμόρφωσης Μ. Καρπέτας, Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Πυλαίας – Χορτιάτη Ι. Καϊτεζίδης, η αντιδήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα  Π. Πατεράκη, η αντιδήμαρχος Αλίμου Μ. Μουτσάτου και ο δήμαρχος Γαλατσίου Κ. Τσίρος. Παρόντες επίσης εκ του Δ.Σ., ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΥΥ αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γ. Μακρινός, το μέλος του Δ.Σ. Γ. Φωστηρόπουλος, αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου και ο γενικός διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥΥ Σ. Παπασπυρόπουλος, η εκπρόσωπος της Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. Α. Βαρύγιαννη και άλλοι παράγοντες και φορείς.
Στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι να παρέχουν σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, να τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και να τους ενημερώνουν για  τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Στα πλαίσια του προγράμματος, πρόκειται να γίνει ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε επτά (7) νοσήματα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.
Στο θέμα έκανε αναφορά και ο δήμαρχος Κ. Τσίρος στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 4/2 και υπήρξαν πολλές ενστάσεις από πλευράς συμβούλων της αντιπολίτευσης ως προς τη χρησιμότητα των κέντρων αυτών ενώ τονίστηκε ότι αυτά αποτελούν προάγγελο της κατάργησης των τοπικών ιατρείων του ΙΚΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή