Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Χιλιάδες ψεύτικοι λογαριασµοί στο TwitterΣτις 350.000 ευρώ ανέρχονται οι ψεύτικοι λογαριασµοί που εντοπίστηκαν στο Twitter, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα, οδηγώντας στο συµπέρασµα ότι υπάρχει καται- γισµός από botnets στην πλατφόρµα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει σε δηµοσίευµά της η βρετανική εφηµερίδα «The Guardian» Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστηµίου UCL ανακάλυψαν τυχαία αυτά τα δίκτυα, ενώ ορισµένοι από αυτούς τους λογαριασµούς έχουν χρησιµοποιηθεί για να αυξάνουν τα νούµερα των followers, να στέλνουν µηνύµατα spam και να ενισχύουν το ενδιαφέρον σε δηµοφιλή θέµατα της επικαιρότητας.

Στο Twitter, τα bots είναι λογαριασµοί που απο- στέλλουν αυτοµατοποιηµένα µηνύµατα σε άλλους λογαριασµούς που έχει ορίσει ο διαχειριστής τους. Αρκετοί είναι αυτοί που πληρώνουν αδρά, προκει- µένου να αποκτήσουν bots, ώστε να φαίνεται, είτε ότι έχουν περισσότερους followers, είτε για να αποσυντονίζουν τη συζήτηση από αµφιλεγόµενα θέµατα. «Είναι δύσκολο να εκτιµηθεί µε ακρίβεια πόσοι χρήστες του Twitter είναι στην πραγµατικότητα bots», δήλωσε ο Χουάν Εκεβερία, επιστήµονας υπολογιστών του Πανεπιστηµίου UCL, ο οποίος και αποκάλυψε αυτά τα τεράστια δίκτυα.

Η έρευνα του Εκεβέρια ξεκίνησε όταν αυτός έλεγξε το 1% των χρηστών του Twitter, προκει- µένου να κατανοήσει καλύτερα πώς οι άνθρωποι χρησιµοποιούν την πλατφόρµα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η ανάλυση των δεδοµένων αποκάλυψε κάποια περίεργα αποτελέσµατα, όπως πολλούς συνδεδεµένους λογαριασµούς, κάτι που υποδεικνύει ότι ένας χρήστης ή οµάδα χρησιµοποιούν botnet.

Αυτοί οι λογαριασµοί δεν δρούσαν όπως άλλα bots που είχαν ανακαλύψει παλαιότερα επι- στήµονες, ωστόσο ήταν σαφές ότι δεν χρησιµο- ποιούνταν από ανθρώπους. Το δίκτυο µε τα 350.000 bots ξεχώρισε επειδή όλοι οι λογαριασµοί σε αυτό είχαν παρόµοια χα- ρακτηριστικά που υποδείκνυαν ότι ήταν συνδεδε- µένοι. Αυτά τα χαρακτηριστικά συµπεριλάµβαναν tweets που προέρχονταν από µέρη όπου δεν ζούσε κανείς, µηνύµατα που είχαν αναρτηθεί µόνο από κινητά τηλέφωνα µε λειτουργικό Windows και σχεδόν όλα περιείχαν αποσπάσµατα από τις ταινίες «Ο Πόλεµος των Άστρων».

Εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε ότι το κοινωνικό δίκτυο έχει «αυστηρή» πολιτική για τον αυτο- µατισµό. «Παρόλο που έχουµε συστήµατα και εργαλεία µε τα οποία µπορούµε να εντοπίσουµε τα spam στο Twitter, βασιζόµαστε κυρίως στους χρήστες µας για την αναφορά των spam», δήλωσε ο ίδιος.