Κοσμοπλημμύρα στην πρώτη ομιλία του Γ. Μαρκόπουλου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κοσμοπλημμύρα στην πρώτη ομιλία του Γ. Μαρκόπουλου

Hταν μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση, το μέγεθος της οποίας εξέπλεξε – θετικά βέβαια! – και τον ίδιο τον υποψήφιο. Παρούσες όλες οι ηλικίες και από τα δύο φύλα. Και τα δύο αμφιθέατρα ήταν κατάμεστα από τον κόσμο, ο οποίος από νωρίς είχε πάρει θέση για να ακούσει τον υποψήφιο δήμαρχο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 600 άτομα παρευρέθηκαν στην πρώτη συγκέντρωση του Γιώργου Μαρκόπουλου, ο οποίος φανερά τρακαρισμένος στην αρχή, αφού ευχαρίστησε τους Γαλατσιώτες για την παρουσία τους, έδωσε την πρώτη υπόσχεσή του λέγοντας:

«Αυτή είναι η πρώτη και μοναδική υπόσχεση που θα σας δώσω: Υπόσχομαι να μην σας κάνω να πείτε μια μέρα “α ρε Γιώργο, αλλιώς σε ξέραμε”… Να μην πείτε “άλλα περιμέναμε από σένα”… Το έχετε πει για άλλους, το ξέρω. Όλοι μας το έχουμε πει. Αλλά για εμένα δεν θα το πείτε. Σας δίνω το λόγο της τιμής μου γι’ αυτό. Θα σας πω κάτι από την καρδιά μου: Ό,τι κι αν γίνει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, τη σημερινή μέρα θα τη θυμάμαι για πάντα. Θα θυμάμαι για πάντα ότι συμπολίτες μας όλων των ηλικιών και κάθε πολιτικής προέλευσης, μαζεύτηκαν εδώ Κυριακή πρωί για να συζητήσουμε μαζί πώς θα κάνουμε καλύτερο το Γαλάτσι, πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας στο Γαλάτσι.
»Βλέπω ανθρώπους καταξιωμένους, με σημαντική πορεία στην τοπική κοινωνία… Ανθρώπους με διαδρομές σε όλους τους πολιτικούς χώρους – συναντιόμαστε μαζί γιατί ξέρουμε ότι το σπίτι μας είναι πάνω από κάθε κόμμα. Βλέπω φίλους και φίλες των γονιών μου, που ξέρω καλά την αγάπη τους για εμένα. Έντιμους βιοπαλαιστές που δίνουν ζωή στις γειτονιές μας. Παιδιά που μεγαλώσαμε μαζί και τώρα ήρθε η ώρα μας να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά.»
Και συνέχισε: «Σε αυτή την προεκλογική περίοδο στο Γαλάτσι, λοιπόν, δεν πάμε – δεν έχουμε το δικαίωμα – να επενδύσουμε πολιτικά στα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση στους συμπολίτες μας. Αντιθέτως. Ο σκοπός είναι να δούμε την ώρα ακριβώς που αντιμετωπίζουμε όλοι αυτά τα προβλήματα, πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει το Γαλάτσι πιο ανθρώπινο και τη ζωή όλων μας καλύτερη.
»Και θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμα από τώρα: Ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση για όλους εμάς που ξεκινήσαμε αυτή την κοινή πορεία εδώ και λίγο καιρό, σημαίνει οι ίδιοι οι πολίτες να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να σκέφτονται, να αποφασίζουν και να δουλεύουν για να γίνει ο τόπος τους όπως τον θέλουν, όπως θεωρούν ότι τους αξίζει. Κι όλοι μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό, είτε από τη θέση του Δημάρχου, είτε από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, είτε από τη θέση του πολίτη που κρίνει, προτείνει, συμβουλεύει, αποφασίζει. Κανείς δεν είναι σημαντικότερος από τον άλλον σε αυτή την προσπάθεια, όλοι έχουν το ρόλο τους. Ιδίως σε μια περίοδο κρίσιμη και δύσκολη όσο αυτή που βιώνουμε, και μάλιστα σε έναν Δήμο όπως το Γαλάτσι.
»Τα έφερε έτσι η ζωή, ώστε ασχολήθηκα με την αυτοδιοίκηση παράλληλα με τις σπουδές και τη δουλειά μου, από τα 28 μου, όταν οι συμπολίτες μας με εξέλεξαν πρώτη φορά δημοτικό σύμβουλο. Από τότε μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι προσφέρω όσο μπορώ κάθε φορά. Είχα την τύχη δηλαδή να μου δοθεί από νωρίς η δυνατότητα να βοηθήσω τον τόπο μου. Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, αυτό που ως χτες ήταν απλώς μία δυνατότητα πλέον έχει γίνει υποχρέωση. Αν μπορείς να βοηθήσεις την τοπική κοινωνία στην οποία ζεις, τότε έχεις και την υποχρέωση να το πράξεις.
»Γιατί πράγματα που μέχρι χτες, μέσα στην επίπλαστη ευδαιμονία που ζούσαν οι περισσότεροι Έλληνες, μπορεί και να περνούσαν σε δεύτερη μοίρα – όπως η ανταποδοτικότητα των δημοτικών τελών που πληρώνουμε ή το επίπεδο των υπηρεσιών που μας προσφέρει ο Δήμος μας – σήμερα πια, εν μέσω κρίσης, δεν μας ενδιαφέρουν απλώς, μας καίνε.
»Στέκομαι, λοιπόν, σήμερα μπροστά σας και σας ανακοινώνω και επίσημα την υποψηφιότητά μου για Δήμαρχος Γαλατσίου. Σας ζητώ να ξεκινήσουμε μαζί μια έντιμη προσπάθεια.
»Για να είμαι ειλικρινής, βέβαια, πρέπει να σας πω ότι τόσα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, ποτέ μου δεν συμπάθησα ορισμένα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην Ελλάδα… Γι’ αυτό και ποτέ μου δεν ένιωσα εντός εισαγωγικών “πολιτικός”. Ήμουν, είμαι και σκοπεύω να παραμείνω, πολίτης. Ενεργός πολίτης. Πολλοί μου κάνουν προτάσεις για το πώς να κάνω την υποψηφιότητά μου πιο φανταχτερή, να κάνω επικοινωνιακά κόλπα, να στήσω λέει παγίδες σε “αντιπάλους”, να μαζέψω υπογραφές από κόσμο που να λέει ότι εμένα και μόνον εμένα έχει ανάγκη το Γαλάτσι, να ζητήσω στήριξη από κόμματα… Μπορεί και κάποιοι από αυτούς να έχουν δίκιο, δεν ξέρω. Αλλά εμένα δεν μου ταιριάζουν αυτά. Απλά πράγματα, λοιπόν. Κατεβαίνω για Δήμαρχος. Όχι επειδή “εγώ θα σας σώσω” που έλεγαν κάποτε, ούτε πολύ περισσότερο επειδή με σπρώχνει κάποιο κόμμα. Αλλά επειδή αυτό νιώθω μέσα μου ότι είναι το σωστό να κάνω.
»Παλεύω για τον Δήμο από το 2002, ξέρω τι ανάγκες έχει το Γαλάτσι, αυτό που βλέπω γύρω μου δεν με ικανοποιεί και πιστεύω ότι μπορώ να δουλέψω σκληρά για να βελτιωθούν πολύ τα πράγματα. Αν στις ερχόμενες εκλογές πιστέψουν το ίδιο και οι περισσότεροι συμπολίτες μας, θα προσπαθήσουμε μαζί να φτιάξουμε ένα Γαλάτσι όπως το ονειρευόμαστε, για εμάς και τις οικογένειές μας.»
Κατέληξε με πέντε δεσμεύσεις για το πώς θα διοικηθεί ο Δήμος:
«Δέσμευση πρώτη. Λύσεις, όχι λόγια. Μας ενδιαφέρει να λύνουμε κάθε μέρα κι ένα πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, που αντιμετωπίζει κάποιος συμπολίτης μας ή ολόκληρος ο Δήμος. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ωραία λόγια. Μην περιμένετε από εμάς δήθεν “υψηλή πολιτική”.  
»Δέσμευση δεύτερη. Πρώτα ο πολίτης. Κι ιδίως όσοι, αυτή τη δύσκολη περίοδο, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Έχουμε υποχρέωση να προσέξουμε τον καθέναν ξεχωριστά. Από το παιδάκι στον Παιδικό Σταθμό έως τον ηλικιωμένο στα ΚΑΠΗ. Να δουλέψουμε για να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα όλων μας. Να ακούσουμε τις απόψεις, τις προτάσεις όλων για να βρούμε μαζί το καλύτερο για τον τόπο.
»Δέσμευση τρίτη. Διαφάνεια παντού. Στα οικονομικά, στη διοίκηση, στις διαδικασίες. Όλα στο φως. Πάντα, αλλά ιδίως σε μέρες δύσκολες όπως αυτές που ζούμε, η δημοτική αρχή οφείλει να λαμβάνει αποφάσεις ανοιχτές στον έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Και κυρίως με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών. Λεφτά δεν υπάρχουν. Κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο. Και πάντα μα πάντα, δεσμευόμαστε να λογοδοτούμε στους συμπολίτες μας. Να λογοδοτούμε σε εσάς. Δεν ξέρω αν αυτά τα έχει συνειδητοποιήσει ο απερχόμενος Δήμαρχος. Σας διαβεβαιώ, όμως, ότι έτσι θα προχωρήσουμε εμείς.
»Δέσμευση τέταρτη. Ούτε μία μέρα χαμένη. Έχουμε πολλά να κάνουμε. Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Και είναι καιρός πια, το Γαλάτσι να έχει Δήμαρχο πλήρους απασχόλησης και όχι part-time.
»Δέσμευση πέμπτη. Το Γαλάτσι και οι Γαλατσιώτες μπαίνουν πάνω απ’ όλα. Από την επόμενη των εκλογών αφήνουμε πίσω όποια διαφορά έχουμε. Καλώ και τους συνυποψηφίους μου, να δεσμευτούμε ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί. Κυρίως, ότι πάντα θα μένουν τα κομματικά έξω από το Δήμο.
»Φίλες και φίλοι, έχω μάθει πάντα να σας κοιτάω στα μάτια. Κοιτώντας σας στα μάτια, θέλω να δεσμευτώ και σε ορισμένα ακόμη πιο προσωπικά σημεία.  Για το ποια θα είναι η στάση μου κάθε μέρα, αν οι συμπολίτες μας μου κάνουν την τιμή να μου εμπιστευτούν τη θέση του Δημάρχου Γαλατσίου. Δεσμεύομαι απέναντί σας ότι όπως μιλάμε σήμερα, έτσι θα μιλάμε και αύριο και μετά από ένα χρόνο και μετά από 5 χρόνια… Δεσμεύομαι απέναντί σας ότι κάθε μέρα θα είμαι στο δρόμο. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να είναι απομονωμένος από την πραγματικότητα των συμπολιτών του. Και κάτι ακόμα: Δεσμεύομαι απέναντί σας ότι δεν θα γυρνάω όταν με φωνάζετε “Δήμαρχο”, θα με λέτε πάντα Γιώργο!»


Οι πρώτοι είκοσι υποψήφιοι
δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού
«ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ»
του Γιώργου Μαρκόπουλου είναι οι:

Aμοργιαννός Γεώργιος,
δημόσιος υπάλληλος
Βλάικου Άννα,
λογίστρια – φοροτεχνικός
Γαλάνη Σοφία, φαρμακοποιός
Δαβίλας Παναγιώτης,
ελεύθερος επαγγελματίας
Ελευθερίου Μάνος, εκπαιδευτικός
Ζήκου Αγγελική, ψυχολόγος
Καλογερόπουλος Νίκος,
πολιτικός μηχανικός
Κουλουμβάκης Δημήτριος,
ελεύθερος επαγγελματίας
Κουνάνης Φραγκίσκος, εκπαιδευτικός
Λιάπη Δήμητρα, δημόσιος υπάλληλος
Μανδηλαρά Μαργαρίτα, οικονομολόγος
Μπακάλου Ισιδώρα, δικηγόρος
Μπουγιούκας Ευάγγελος,
εκπαιδευτικός, πρώην αντιδήμαρχος
Οικονόμου Ιωάννης, οικονομολόγος
Παπαγεωργίου Πετρούλα, δικηγόρος
Παπαδόπουλος Νικόλαος,
ελεύθερος επαγγελματίας
Ροπόδης Παναγιώτης,
ελεύθερος επαγγελματίας
Σελιμάς Θεόδωρος,
συνταξιούχος
Σπυριδάκη – Σταϊκοπούλου
Κωνσταντίνα, ιδιωτικός υπαλληλος
Τσιαλαμάνης Θωμάς, οικονομολόγος

Πήγαινε στην κορυφή