20 χρόνια πριν

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
20 χρόνια πριν

Ξεκινάμε από αυτό το φύλλο ένα ταξίδι στην ιστορία, την τοπική ιστορία, την γαλατσιώτικη ιστορία, έτσι όπως αυτή καταγράφηκε μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τις σελίδες του «Παλμού».
Το 2014 ο «Παλμός» συμπληρώνει 21 χρόνια ζωής. Επί 21 ολόκληρα χρόνια ο «Παλμός» δηλώνει παρών και είναι πιστός στο ραντεβού του με τους, φίλους πια, αναγνώστες του αλλά και τους επιχειρηματίες της πόλης μας. Πιστός, συνεπής και έγκυρος. Με σταθερή κυκλοφορία. Με αμείωτο τιράζ. Χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν τη μεγάλη αγάπη και το μεράκι μας για τη δουλειά που κάνουμε αλλά και το σεβασμό που έχουμε για όλους εσάς.
Ξεκινάμε λοιπόν μια σύντομη περιήγηση στα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη μας, και όχι μόνο, και σας τα παρουσιάζουμε ακριβώς έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στον «Παλμό» τότε, την εποχή εκείνη.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1994

• ΠΙΣΩ Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι. Η Εφορία Γαλατσίου πρέπει να γυρίσει πίσω στο Γαλάτσι για να πάρει τέλος η ταλαιπωρία 26.000 φορολογούμενων. Πόσο εφικτό είναι όμως κάτι τέτοιο; Απαντούν στο καυτό αυτό ερώτημα, μιλούν για τις νεώτερες εξελίξεις αλλά και ξετυλίγουν τον «μίτο» της χρόνιας αυτής ταλαιπωρίας, ο έφορος της ΔΟΥ Γαλατσίου Γιώργος Λουλάκης, ο Δήμαρχος Γαλατσίου Βασίλης Παπαδιονυσίου, αλλά και ανώνυμοι δημότες καθώς και επιχειρηματίες της περιοχής μας.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος δηλώνει στον εκδότη της εφημερίδας μας Βασίλη Γιαννακόπουλο πως το Υπουργείο Οικονομικών ψάχνει για κτίριο το οποίο θα στεγάσει την Εφορία.
Καθολικό αίτημα 26.000 φορολογούμενων
Και υπομονή κάναμε και με το παραπάνω… Και ευχές κάναμε… Μόνο τάματα ακόμη δεν έχουμε κάνει, προκειμένου να επιστρέψει η εφορία Γαλατσίου, μετά από δύο χρόνια λειτουργίας, στον τόπο της, στο Γαλάτσι, στην περιοχή δηλαδή που ανήκει. Μάταια όμως. Τα πράγματα μένουν ως είχαν. Διότι η ΔΟΥ Γαλατσίου εξακολουθεί να στεγάζεται εκτός ορίων Γαλατσίου, στην «εξορία του Αδάμ» στην οδό Κουρτίδου στα Κάτω Πατήσια.
Διότι συγκοινωνία εξακολουθεί να μην υπάρχει. Διότι η λογική του παραλόγου εξακολουθεί να βασιλεύει και να προκαλεί καθώς στο Γαλάτσι λειτουργεί η ΙΔ Αθηνών, η οποία εξυπηρετεί (;) τους κατοίκους της Αθήνας, ενώ η ΔΟΥ Γαλατσίου έχει ξενιτευτεί στα Κάτω Πατήσια εξυπηρετώντας (;) τους δημότες μας. Διότι η ταλαιπωρία 26.000 φορολογουμένων συνεχίζεται… Διότι η γκρίνια δικαιολογημένη πέρα ως πέρα – θηριεύει και οι αρμόδιοι δηλώνουν ανεπιφύλακτα τις καλές τους προθέσεις, αρκεί να βρεθεί ένα κτίριο και να στεγάσει την εφορία. Η εύρεση κτιρίου όμως, απ΄ότι δείχνουν τα πράγματα δεν είναι και τόσο έυκολη υπόθεση, γι΄ αυτό και η ταλαιπωρία των δημοτών μάλλον θα συνεχιστεί.
– Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Υφυπουργός Οικονομικών: «Το πρόβλημα της Εφορίας του Γαλατσίου μού είναι γνωστό και θέλω να δηλώσω πως κατανοώ την ταλαιπωρία των φορολογουμένων κατοίκων της περιοχής του Γαλατσίου. Το πρόβλημά μας βέβαια για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί το κατάλληλο κτίριο για να στεγαστεί η Εφορία. Γίνεται όμως προσπάθεια από το Υπουργείο.»
– Α. Κραβαριώτης, επιχειρηματίας: «Δεν το καταλαβαίνω η ΙΔ΄ Αθηνών να στεγάζεται στο Γαλάτσι και η ΔΟΥ Γαλατσίου να είναι στα Κάτω Πατήσια.»
– Γρηγόρης Καμπέρης, επιχειρηματίας: «Είναι μεγάλος μπελάς για εμάς τους επαγγελματίες να κατεβαίνουμε για τις φορολογικές μας υποχρεώσεις κάθε τόσο στα Πατήσια.»

• ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Οι κόντρες, ο έντονος διάλογος με κάποιες δόσεις «φιλοσοφίας», και οι υψηλοί τόνοι ηταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 20ης Δεκεμβρίου που έγινε στις 8:00 μ.μ. στο Δημαρχιακό Μέγαρο Γαλατσίου. Είκοσι τέσσερα (24) θέματα  συζητήθηκαν – 23 εντός και 1 εκτός ημερησίας διάταξης, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά ήταν τα εξής:
– Καθορίστηκε η τιμή ζώνης, κατά πλειοψηφία, για τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως. Για τα σπίτια με πρόσοψη προς τη Λ. Βεΐκου, ορίστηκε η τιμή των 130.000 δρχ. Και γι΄ αυτά που δεν βλέπουν στη λεωφόρο η τιμή των 40.000 δρχ.
– Κατά 50% αυξάνεται η πίστωση έργου που αφορά την ανακατασκευή της οδού Κουρτίου καθώς τώρα προκύπτει πως στην Κουρτίδου πρέπει να γίνει επίστρωση 950 τμ. Μειοψήφισαν οι κύριοι Ασφής και Χατζούδης.
– Έξι εκατομμύρια αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει το Σώμα από το Υπουργείο Εσωτερικών για τον καθαρισμό των λαϊκών αγορών.
– Ξεπέρασε τα 2 δισ. δρχ. ο προϋπολογισμός του 1994
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Σώμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Δεκεμβρίου 1993, η ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων καθώς και η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος για το έτος 1994. Αναλυτικότερα τα προβλεφθέντα έσοδα του Δήμου για τη νέα χρονιά φτάνουν το ποσό των 2.112.000.000 δρχ., ενώ τα έξοδα αγγίζουν το ποσό των 1.525.800.000 δρχ.
• ΟΙ «ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ» ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ
ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟ

Η νέα χρονιά  ήρθε με δώρα στο Γαλάτσι. Όχι δε μας αποκάλυψε τον πρώτο αριθμό του  λαχείου… αλλά ένα Σύλλογο, έναν πολιτιστικό Σύλλογο με πολλά οράματα και πολλούς στόχους. Πρόκειται για τον Χριστιανικό – Οικολογικό Σύλλογο, που γεννήθηκε στην περιοχή Ακτημόνων, ο οποίος διοικείται από 7μελές συμβούλιο, με πρόεδρο τον Νίκο Ζαμπέτα.

• ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ… ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ
ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ

Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ όμως κλείνει τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων Γαλατσιωτών.
Ο «Παλμός», μετά από δική σας απαίτηση, ρίχνει φως στο φάκελλο «Εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στις διασταυρώσεις Χριστιανουπόλεως – Παπαφλέσσα και Χριστιανουπόλεως – Ναρκίσσου και δίνει απαντήσεις στο μεγάλο γιατί τόσο καιρό, παρά τα τροχαία ατυχήματα – εκ των οποίων κάποια ήταν θανατηφόρα – δεν έχει τοποθετηθεί φωτεινός σηματοδότης.
Η ιστορία μας χρονολογείται από το 1986. Οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε και πολλά άλλαξαν.
Τώρα πια η διαστάρωση Ναρκίσσου – Παπαφλέσσα φιλεοξενεί τη γραμμή τρόλεϋ Γαλάτσι – πλατεία Παπαδιαμάντη – Ν. Ψυχικό (13) καθώς και τη λεωφοριακή γραμμή Αθήνα – Λαμπρινή (054).

• «ΑΧΤΙΔΑ ΦΩΤΟΣ»
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΛΑΤΣΙΩΤΕΣ

Τη δουλειά τους κατέθεσαν 14 Γαλατσιώτες καλλιτέχνες στη Γκαλερί «Αναζήτηση» από τις 29-12-93 ως τις 15-1-94 θέλοντας έτσι να φέρουν τον κόσμο της περιοχής μας και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, κοντά στην Τέχνη.
Ψυχή της έκθεσης ήταν η Τίνα Μανδέλου – Τσαμπόκα που είχε την ιδέα αλλά και το πείσμα να συγκεντρώσει το δημιουργικό δυναμικό της περιοχής μας και να κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα.

• ΣΑΝΤΟΥΡΙ: ΛΑΪΚΟ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

Βγαλμένο μέσα από τα βάθη των αιώνων
Μιλά για το σαντούρι και για την ελληνική παραδοσιακή μουσική στον «Παλμό» ο σολίστας του σαντουρίου Δημήτρης Κοφτερός.
Οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα. Πρόγονός του το ψαλτήρι.
Πολλοί οι λαοί σε Ανατολή και Δύση που το χρησιμοποίησαν και το προσάρμοσαν σύμφωνα με τις μουσικές τους ανάγκες.
«Η μεγάλη εξάπλωση του οργάνου σε Ανατολή και Δύση επιβεβαιώνει την αγάπη των λαών για το σαντούρι» μας εξηγεί ο Δημήτρης Κοφτερός. «Γιατί παρ΄όλο που είναι κατ’ εξοχήν όργανο των λαϊκών συγκροτημάτων δεν άργησε να μπει στα «σαλόνια» της Ευρώπης.

• ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΓΕΛΩΝ
ΣΤΟΝ 3ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Μια πολύ ζεστή χριστουγεννιάτικη γιορτή ετοίμασαν την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη οι νηπιαγωγοί και τα παιδιά του 3ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού Γαλατσίου, για να γιορτάσουν τη γέννηση του Θείου Βρέφους και να υποδεχθούν τη νέα χρονιά.
Στη φάτνη έστεκε η «Παναγία» κρατώντας στην αγκαλιά της το «Θείο Βρέφος». Γύρω της βοσκοί και αγγέλοι και λίγο πιο πέρα το στολισμένο δέντρο  και τα 65 δώρα που θα μοιράζονταν τα παιδιά.

• ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΟΥ:
ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΘΕΟ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Θυμίζει χωριό αλλά δεν είναι. Είναι μέσα στο Γαλάτσι, αλλά και τόσο έξω. 50 με 55 χρόνια ζουν εκεί 70 οικογένειες περίπου κι όμως πολλοί Γαλατσιώτες αγνοούν την περιοχή αυτή.
Οι συνθήκες άθλιες. Δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχει αποχέτευση, τα σκουπίδια και τα μπάζα είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή, η οποία κατά καιρούς όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι, «φιλοξενεί» ανθρώπους του υποκόσμου, επικίνδυνους για τους ίδιους τους κατοίκους και για τα παιδιά τους.
«Με αίμα φτιάχτηκαν τα σπίτια»
Μια νεαρή μητέρα δύο ανήλικων παιδιών παραπονιέται για την έλλειψη αποχέτευσης και για την αδιαφορία, όλων εκείνων που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε ένα σκουπιδότοπο.
Άγνωστο το μέλλον 70 οικογενειών
Σύγχυση επικρατεί στους ιδιοκτήτες, σπιτιών και οικοπέδων για το μέλλον τους. Αλλοι υποστηρίζουν πως η περιοχή θα γίνει δασίλιο και σ΄ ένα κομμάτι θα μεταφερθούν οι κάτοικοι.

• ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ
Χάρμα οφθαλμών ήταν τα νήπια του 4ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού Γαλατσίου, το πρωινό της Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου μέσα στις χριστουγεννιάτικες φορεσιές τους.
Γέμισε ο τόπος από αγγελάκια, από σκανδαλιάρικα καλικαντζαράκια, από νέους και παλιούς χρόνους από δωράκια που με τα σκέρτσα τους τις χαρούμενες φατσούλες και την τσαχπινιά τους κέρδισαν δίκαια το χειροκρότημα και το θαυμασμό των παρευρισκομένων.

• ΜΟΙΡΑΣΕ ΑΓΑΠΗ Η ΑΓΙΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ

Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων ο Ιερός Ναός της Αγίας Γλυκερίας μοίρασε σε 45 φτωχές οικογένειες του Γαλατσίου δώρα και τρόφιμα. Επίσης την παραμονή της πρωτοχρονιάς, έγινε ολονύχτια λειτουργία με κοπή της βασιλόπιτας για 500 μοναχικά άτομα, που δεν είχαν με ποιόν να μοιραστούν το χαρούμενο αυτό βράδυ.

• ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΑ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ

Τα προσφέρουν σ΄ όλους εσάς, τους αναγνώστες του «Παλμού», οι επιχειρηματίες της περιοχής μας.
Πέντε μήνες πέρασαν από τότε που στο πρώτο μας φύλλο δημοσιεύτηκε το πρώτο κουπόνι δώρου, προσφορά στους αναγνώστες του «Παλμού» και των επιχειρηματιών που διαφημίζονται στην εφημερίδα μας.

• ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ

– ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Παραχώρησε ισοπαλία
Παρόλο που είχαν την υπεροχή των κινήσεων, οι παίκτες της Αθλητικής Ένωσης Γαλατσίου δεν μπόρεσαν να βρουν τα δίχτυα του Κρυονερίου, παραχωρώντας έτσι στην φιλοξενούμενη ομάδα λευκή ισοπαλία. Στους δύο αγώνες που ακολουθούν η «Ενωση» θα αγωνιστεί με τον Ηρακλή Περιστερίου και με το Δάσος Χαϊδαρίου.
– ΒΟΛΕΫ: Πρώτες οι γυναίκες της Α.Ε.Γ.
Σε πέντε αγώνες έφεραν 5 νίκες οι γυναίκες της Αθλητικής Ένωσης Γαλατσίου και θρονιάστηκαν δίκαια στην πρώτη θέση της Α΄ Αθηνών
– ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: Αγώνας Θρίλερ για Κορωνίδα
Στιγμές αγωνίας και έντασης πέρασαν οι παίκτες της Κορωνίδας, οι παράγοντες και οι φίλοι της ομάδας στο παιχνίδι – θρίλερ που έδωσαν με τον πρωτοπόρο της κατηγορίας Προφήτη Ηλία, τον οποίο και τελικά νίκησαν με 5-4. Νίκη που της έδωσε και το εισιτήριο για την πρώτη θέση. Έτσι τώρα στην κορυφή συγκατοικούν 3 ομάδες, ο Προφήτης Ηλίας, ο Ολυμπιακός και η Κορωνίδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή