Κρύο ή ζεστό ντους µετά τη γυµναστική;

Ένα χαλαρωτικό ντους µετά την γυµναστική, επιβάλλεται. Το ντους µε ζεστό νερό µας ανακουφίζει, φέρνει χαλάρωση, βοηθά τους πόρους του δέρµατος να ανοίξουν. Από την άλλη, το ντους µε κρύο νερό µπο- ρεί να ενδυναµώσει το ανοσοποιητικό µας σύστηµα, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίµατος, κάνει το δέρµα πιο σφριγηλό και δείχνει πιο υγιές και συστέλλει τα αιµοφόρα αγγεία εµποδίζοντας την εµφάνιση µαύρων κύκλων. Τελικά, µετά την γυµναστική, κρύο ή ζεστό ντους;

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη µέση και έχει όνοµα: recovery shower. Το recovery shower βοηθά στην «επαναφορά» του σώµατος µετά την άσκηση και είναι και ζεστό και κρύο ντους µαζί. Για την ακρίβεια, γίνεται εναλλαγή της θερµοκρασίας από το κρύο στο ζεστό. Η γιατρός Kristin Maynes αναφέρει χαρακτηρι- στικά: «Πρέπει όλοι να θυµόµαστε ότι το σώµα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό και αντιδρά δια- φορετικά στην κάθε θεραπεία.

Το recovery shower µπορεί να είναι µια αποτελεσµατική βοήθεια για µυϊκούς πόνους ή µικρο- τραυµατισµούς µετά την άσκηση. Στην αρχή ξεκινάς µε κρύο νερό ώστε να µει- ώσεις τυχόν φλεγµονές στις αρθρώσεις και στους τένοντες και τον πόνο που προκαλούν. Έπειτα συνεχίζεις µε ζεστό νερό που βοηθά µε την σειρά του στην αναδόµηση της επιδερµίδας.

Ετσι αν έχεις µυικούς πόνους ή είσαι πολύ κουρα- σµένη δοκίµασε αυτή την τεχνική και θα δεις δια- φορά. Το σκωτζέζικο ντους τελικά… κάνει καλό και έχει πολλά να προσφέρει στο σώµα µας. Μετά τη γυµναστική ακολουθούνται πολλαπλές και διαφορετικές µεταξύ τους τεχνικές ώστε να «επανέλθει» το σώµα µας µετά την επίπονη άσκηση. Αυτό που θα πρέπει να έχουµε κατά νου είναι να «ακούµε» τις ανάγκες του σώµατός µας. Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε αυτή την τεχνική, δοκιµάστε µόνο κρύο ή µόνο ζεστό νερό στο ντους και βέβαια να θυµάστε ότι µια φορά δεν φτάνει για να δείτε αποτελέσµατα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή