Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Τα 10 πρόσωπα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη το 2017

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποδεχθεί το 2017 µε πολλές προκλήσεις έξωθεν και έσωθεν, προερχόµενες από διαφορετικά σηµεία του πλανήτη – µία από αυτές η άνοδος των εθνικιστικών, αντιευρωπαϊκών κοµµάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Το Reuters συνέταξε έναν κατάλογο µε τα δέκα πρόσωπα που εκτιµά ότι θα απασχολήσουν την Ευρώπη το 2017:

• ΝΤΟΝΑΛΤΝ ΤΡΑΜΠ

Η νίκη του άφησε άφωνους τους Ευρωπαίους, που ήταν ήδη σοκαρι- σµένοι από την επικράτηση του «Ναι» στο Brexit στο δηµοψήφισµα που διεξήχθη στη Βρετανία. Η άνο- δός του στην εξουσία ενέπνευσε τους ευρωσκεπτικιστές. Όταν θα εγ- κατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, η πολιτική που θα ακο- λουθήσει και που θα ανταποκρίνεται ή όχι στις προεκλογικές του εξαγγε- λίες ενδέχεται να έχει µεγάλο αντί- κτυπο στην Ευρώπη: µία “κραιπάλη” στον αµερικανικό προϋπολογισµό θα µπορούσε να τονώσει τις επιχειρη- µατικές συναλλαγές στην ΕΕ, όπου η οικονοµική επιβράδυνση συνεχίζει να προκαλεί πολιτική αστάθεια. Αντίθετα, η επιλογή ενός εµπορι- κού προστατευτισµού θα κινδύνευε να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσµα. Εξάλλου, η πρόθεση του εκλεγµένου προέδρου να θέσει τέρµα στη χρη- µατοδότηση στο ΝΑΤΟ και να ενι- σχύσει τους δεσµούς των ΗΠΑ µε τη Ρωσία έχουν κάνει την ΕΕ να αναζη- τεί αµυντικές επιλογές στο έδαφός της.

ΓΙΑΡΟΣΛΑΒ ΚΑΤΣΙΝΣΚΙ

Αψηφώντας τις Βρυξέλλες, µε την αµφιλεγόµενη µεταρρύθµιση του Συνταγµατικού ∆ικαστηρίου, ο απο- καλούµενος «Τραµπ της Ευρώπης», δοκιµάζει τις εξουσίες της ΕΕ για να επιβάλει τη δική του γραµµή και δι- ευρύνει το χάσµα Ανατολής-∆ύσης. Η ΕΕ έχει δώσει στη Βαρσοβία προ- θεσµία µέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να αλλάξει τροπάριο. Αλλά ο Κα- τσίνσκι ποντάρει στους συµµάχους του, όπως o Βίκτορ Ορµπάν της Ουγγαρίας, για να ασκήσει βέτο επί των ποινών. Η Πολωνία είναι το βαρύ πυροβο- λικό των πρώην κοµµουνιστικών χωρών του ανατολικού µπλοκ. Βρε- τανοί διπλωµάτες είναι έτοιµοι να εκ- µεταλλευτούν την κόντρα Ανατολής – ∆ύσης στις συνοµιλίες για το Brexit, ενώ η Μόσχα φλερτάρει µε τους πρώην σοβιετικούς συµµάχους της, αλλά συναντά εµπόδιο στο πρόσωπο του Κατσίνσκι, ο οποίος βλέπει ρω- σικό δάκτυλο πίσω από το αεροπο- ρικό δυστύχηµα του 2010 κατά το οποίο σκοτώθηκε ο τότε πρόεδρος της Πολωνίας και οµοζυγωτικός δί- δυµος αδελφός του.

 • ΓΚΕΕΡΤ ΒΙΛΝΤΕΡΣ

Το αντι-ισλαµικό Κόµµα για την Ελευθερία ευελπιστεί να αναδειχθεί πρώτη δύναµη στο κοινοβούλιο. Αν επαληθευτούν οι δηµοσκοπήσεις, ο Βίλντερς µπορεί να µην κυβερνήσει µόνος του, αλλά µία εκλογική νίκη του κόµµατός του τον Μάρτιο θα ανοίξει την όρεξη στους ακροδεξι- ούς ψηφοφόρους σε Γαλλία και Γερ- µανία που θα κληθούν στις κάλπες αργότερα.

  • ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΪ

Το Brexit σηµαίνει Brexit»: και η βρετανή πρωθυπουργός θα πρέπει µέχρι το τέλος Μαρτίου να υλοποι- ήσει την αγαπηµένη της φράση. Οι 27 θα πρέπει να συµφωνήσουν επί ενός κειµένου που θα ζητεί «την έναρξη το ταχύτερο δυνατόν δια- πραγµατεύσεων» µε το Λονδίνο, όταν θα έχει γίνει η επίσηµη εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου µε την επί- κληση από το Λονδίνο του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας. Στο κείµενο θα πρέπει να αναφέ- ρεται ότι οι 27 «είναι έτοιµοι να δια- πραγµατευθούν» µόλις λάβουν τη γνωστοποίηση από την βρετανική κυβέρνηση, το οποίο θα γίνει, κατά δήλωσιν της Τερέζα Μέι, µέχρι τις 31 Μαρτίου 2017. Επιπλέον, η Μέι θα πρέπει να συ- σπειρώσει την κυβέρνησή της αλλά και το εξαιρετικά πολωµένο εκλογικό σώµα.

• ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ

Τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν θα έχει σηµασία αν η ηγέτης του αντι-ευρωπαϊκού ακροδεξιού Εθνι- κού Μετώπου εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις 7 Μαΐου. Η πληθώρα άλλων υποψηφίων σχεδόν της εξασφαλίζει το εισιτήριο στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που αµφισβητούν ότι µπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία που έχασε ο πατέρας της το 2002. Ωστόσο, µετά το Brexit και τον Τραµπ κανένας δεν εµπιστεύεται τις δηµοσκοπήσεις. Και η 48χρονη Λεπέν έχει καταφέρει να κερδίσει εκατοµµύρια ψηφοφόρους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ τον ωµό ρατσισµό και αντισηµιτισµό του πατέρα της. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο αντίπαλός της στον δεύτερο γύρο. Αν αναλάβει τα ηνία της χώρας που επινόησε την ΕΕ, αυτό µπορεί να σηµάνει και το τέλος της ενωµένης Ευρώπης, τουλάχιστον µε την µορφή που είχε µέχρι σήµερα.

  • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Ο ηγέτης του Κρεµλίνου παίζει ένα δυσνόητο παιχνίδι τακτικής µε στόχο να αποκαταστήσει την επιρροή της Μόσχας παγκοσµίως. Μπορεί να κάνει φίλους ή να δηµιουργεί προ- βλήµατα µε τους δυτικούς γείτονές του µε πολλούς τρόπους–από τον έλεγχο των κοιτασµάτων αερίου τους µέχρι την υποστήριξη των αν- τιπάλων τους. Από τότε που προ- σήρτησε την Κριµαία το 2014, λίγοι στην ΕΕ θα έβαζαν στοίχηµα για τις επόµενες κινήσεις του Πούτιν. Μέχρι τις 31 Ιουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να ανανεώσουν ή να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επι- βληθεί στη Μόσχα για την ουκρανική κρίση, κάτι που δεν βλέπουν µε καλό µάτι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αν ο Τραµπ προχωρήσει στην χαλά- ρωση των αµερικανικών κυρώσεων, η ΕΕ θα δώσει µάχη για να εµποδίσει µία ή περισσότερες χώρες- µέλη να µπλοκάρουν την ανανέωσή τους.

  • ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΑΤΑΡΕΛΛΑ

Ο Σικελός δικηγόρος και πρόεδρος της Ιταλίας, ο οποίος µπήκε στην πο- λιτική όταν ο αδελφός του δολοφο- νήθηκε από τη Μαφία, βρίσκεται στο µάτι του κυκλώνα. Ο 75χρονος πρό- εδρος θα πρέπει να καλοπιάσει τα σπαρασσόµενα κόµµατα ώστε να κυ- βερνήσει την ώρα που αυτά ετοιµά- ζονται για εκλογές σε άγνωστη ωστόσο ηµεροµηνία και µε κανονι- σµούς που ενδεχοµένως να αλλά- ξουν. Οι εταίροι της Ιταλίας στην ευρω- ζώνη παρακολουθούν την βαριά χρεωµένη αυτή χώρα και τις προ- βληµατικές της τράπεζες µε µεγάλη ανησυχία. Και πολλοί λένε ότι, σε αν- τίθεση µε την Ελλάδα ή την Πορτογαλία για παράδειγµα, η Ιταλία είναι ταυτόχρονα πολύ µεγάλη για να κα- ταρρεύσει, αλλά και πολύ µεγάλη για να σωθεί.
 
• ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

  Έτοιµη για να διεκδικήσει µία τέ- ταρτη θητεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεµβρίου στη Γερµα- νία, η ευρωπαία «ηγέτις των ηγε- τών» απειλείται από την οργή και τον φόβο των πολιτών όχι µόνο έπειτα από το πρόσφατο τροµοκρατικό χτύ- πηµα στο Βερολίνο, αλλά κι εξαιτίας της ‘πολιτικής της ανοιχτής πόρτας’ που ακολούθησε, µε την είσοδο πάνω από ενός εκατοµµυρίου αι- τούντων άσυλο από τον περασµένο χρόνο. Οι ευρωσκεπτικιστές εκ των δεξιών της καγκελαρίου αναµένεται να κερ- δίσουν τις πρώτες έδρες τους στην καλύτερη περίπτωση περιπλέκοντας τις συνοµιλίες της για τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνασπισµού. Η 62χρονη φυσικός από την Ανα- τολική Γερµανία είναι εγγυήτρια της µακροχρόνια στενής σχέσης της χώρας της µε την ΕΕ ως παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη έπειτα από το χάος που προκάλεσε το Βε- ρολίνο τον περασµένο αιώνα. Το ερώτηµα όµως είναι αν µπορεί να κάνει θαύµατα αν οι γείτονές της αρ- χίσουν να διαλύονται.

• Ο ΑΦΡΙΚΑΝΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

Είναι περίπου στα 23 του, ∆υτι- κοαφρικανός που ελπίζει να φθάσει στην Ιταλία όταν περάσει ο χειµώνας και φτιάξει ο καιρός. Παρέχοντας χρηµατοδότηση στις κυβερνήσεις, ενισχύοντας τις περιπόλους στα νερά της Λιβύης και προετοιµάζον- τας µαζικές απελάσεις, η ΕΕ στοχεύει να επαναλάβει τακτικές που λειτούρ- γησαν αποτρεπτικά για τους Σύρους που ήθελαν να περάσουν στην Ελ- λάδα. Γιατί λοιπόν να διακινδυνεύσει στη Σαχάρα και να θαλασσοπνιγεί µόνο και µόνο για να συλληφθεί και να απελαθεί;

• Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ

Αυτός ο άνδρας µισεί την Ευρώπη όπου και κατοικεί. Το Ισλαµικό Κράτος, που τελεί υπό πίεση σε Συρία και Ιράκ, έχει γιγαντώσει την οργή του και τον πιέζει να αναλάβει δράση µε όποια µέσα κι αν διαθέτει. Πολύ νεαρής ηλικίας, φανατικός, έχει βρει σκοπό στη ζωή του µέσα από τον θάνατο των αθώων. Είναι ο απρόβλεπτος αυτός παράγοντας, ο οποίος µπορεί να διαµορφώσει την κοινή γνώµη αλλά και να εκτροχιάσει όποια σχέδια και προτεραιότητες έχει η Ευρώπη για τον επόµενο χρόνο. (Πηγή: zougla.gr)