Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε!

Από τούτη εδώ τη στήλη, θα περάσουν βιβλία που αξίζει να διαβάσετε. Βιβλία που αποτελούν νέες κυκλοφορίες ή κλασικά αριστουργήματα που αξίζουν μία θέση στην καρδιά και τη βιβλιοθήκη μας.

• «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014 –
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
ΘΑΝΑΣΗΣ Θ. ΝΙΑΡΧΟΣ
Εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ, σελ. 352,
τιμή 15 ευρώ
Ένα εξαιρετικά πρωτότυπο και ενδιαφέρον ημερολόγιο για το 2014. Αποτελεί μια σύνθεση φωτογραφιών και κειμένων που απεικονίζουν και εξιστορούν τις περιπέτειες και τις προσδοκίες παιδιών από όλα τα γεωγραφικά σημεία του πλανήτη μας. Έλληνες δημιουργοί όλων των μορφών τέχνης, σχολιάζουν φωτογραφίες παιδιών από χώρες που δοκιμάζονται πολιτικά και κοινωνικά, ενώ στα βλέμματα των παιδιών αποτυπώνεται η αγωνία για ένα καλύτερο αύριο.
Ποιητές, πεζογράφοι, συνθέτες, εικαστικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες (Κική Δημουλά, Μένης Κουμανταρέας, Γιώργος Νταλάρας, Παναγιώτης Τέτσης, Άλκη Ζέη, Γιάννης Κοντός, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Μανιώτης, Διονύσης Τσακνής, Βαγγέλης Χρόνης, Μάνος Ελευθερίου, Αλέκος Φασιανός, Μάρω Δούκα, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Χριστόφορος Λιοντάκης, Αντώνης Φωστιέρης, Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος κ.ά.) επιλέγουν μία φωτογραφία και καταθέτουν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν οι παιδικές μορφές.

• «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
SUN TZU
Εκδόσεις ΑΙΩΡΑ, σελ. 96, τιμή 9,90 ευρώ
Ο πόλεμος είναι αναγκαίο κακό και πρέπει να αποφεύγεται, γράφει ο Σουν Τσου. Εφόσον όμως αυτό είναι αδύνατο, καλύτερα να ξέρεις πώς θα τον κερδίσεις. Η τέχνη του πολέμου είναι το αρχαιότερο και πιο γνωστό εγχειρίδιο με θέ¬μα τη στρατιωτική επιστήμη. Το αριστούργημα του Σουν Τσου, που πραγματεύεται τη φύση του πολέμου και τις προϋποθέσεις της νίκης, είναι ένα κλασικό έργο της αρχαίας κινεζικής γραμματείας και μια ανεξάντλητη δεξαμενή ανατολικής σοφίας.
Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από μια ολιστική προσέγγιση, με ιδέες και πρακτικές που βρίσκουν εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την πολιτική, τη διοίκηση και το μάνατζμεντ, μέχρι τον αθλητισμό. Η τέχνη του πολέμου, παρότι γράφτηκε πριν από 2.500 χρόνια, παραμένει επίκαιρη μέχρι τις μέρες μας, με δοκιμασμένες και διαχρονικές συμβουλές για κάθε στρατηγό σε κάθε πεδίο μάχης.

• «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ»
ΤΖΑΝΙ ΡΟΝΤΑΡΙ
Εκδόσεις
ΚΕΔΡΟΣ,
σελ. 200,
τιμή 11 ευρώ
Ποιος είπε πως κάθε ιστορία πρέπει να έχει ένα μόνο τέλος; Στον Τζάνι Ροντάρι δεν άρεσαν ποτέ οι κανόνες που επιβάλλονται χωρίς να αιτιολογούνται. Και ο κανόνας πως κάθε ιστορία πρέπει να έχει ένα μόνο τέλος, του φαινόταν πως έπρεπε να αμφισβητηθεί, για να αποδειχτεί αν είναι σωστός ή όχι. Να λοιπόν το αποτέλεσμα: Παραμύθια για να σπάτε κέφι, ένα βιβλίο με είκοσι πρωτότυπες ιστορίες. Ο συγγραφέας προτείνει τρεις διαφορετικούς επιλόγους για κάθε ιστορία και προτρέπει τα παιδιά να επιλέξουν αυτόν που προτιμούν και να αιτιολογήσουν το «γιατί», ή ακόμη και να γράψουν ένα δικό τους τέλος! Η Άννα Λάουρα Καντόνε με την ευρηματική εικονογράφησή της ενισχύει την εκπαιδευτική αξία κάθε ιστορίας.

• «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΤΟΜΟΙ 1 & 2»
ΑΛΙΚΗ ΜΠΕΪΛΗ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, Τόμος Α΄ 536, Τόμος Β΄ 896
Τιμή: Τόμος Α΄ 20,30 ευρώ,
Τόμος Β΄ 24,40 ευρώ
Οι δύο τόμοι της Εσωτερικής Ψυχολογίας προχωρούν εκτενώς στην ψυχολογική απεικόνιση του ανθρώπινου όντος, σχετίζουν το διάγραμμα της ανθρώπινης ψυχολογίας με τις παγκόσμιες συνθήκες και με τις μελλοντικές δυνατότητες. Η Εσωτερική Ψυχολογία πιστεύει ότι η εξέλιξη είναι η εξέλιξη της αυτογνωσίας, σύμφωνα με την οποία η ψυχή μας διαμέσου της προσωπικότητας διαδοχικά αναγνωρίζει τις πνευματικές της πηγές και γίνεται ένα μ’ αυτές. Μια σύνθεση σκέψεων και ένα σύνολο προθέσεων μπορεί να καθιερώσει στον κόσμο για να δημιουργήσει συνθήκες στις οποίες η ειρήνη μπορεί να ευδοκιμήσει και ο Χριστός μπορεί να επανεμφανιστεί. Αυτά τα δύο βιβλία, αποτελούν το πρώτο από τα τέσσερα μέρη του έργου της Αλίκης Μπέϊλη, με συνολικό τίτλο Πραγματεία για τις επτά ακτίνες.

Πήγαινε στην κορυφή