Θα βγει καπνός;

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Θα βγει  καπνός;

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος», στο ισόγειο του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου. Αποκλειστικό θέμα της συζήτησης θα είναι οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014. Εκεί θα τεθούν και οι υποψηφιότητες όσων επιθυμούν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Γαλάτσι και φυσικά θα πάρουν το λόγο για να αναπτύξουν το σκεπτικό τους.

Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι είναι τρεις και δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια τέταρτη υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής – αν και στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ. Αυτοί, λοιπόν, που θα θέσουν υποψηφιότητα είναι οι  Ελένη Αυλωνίτου, Σπύρος Παναγιώτου και Πέτρος Κατσάκος.
Η κα Αυλωνίτου δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι εδώ και δύο θητείες δημοτική σύμβουλος Γαλατσίου. Ο Σπύρος Παναγιώτου είναι γεωπόνος στο επάγγελμα, προερχόμενος από την ΚΟΕ και εξελέγη μέσα από τις εσωτερικές διαδικασίες του «Άλλου Δρόμου». Ο Πέτρος Κατσάκος είναι δημοσιογράφος εδώ και 25 χρόνια, αυτή τη στιγμή εργάζεται στην «Αυγή» αλλά σας είναι γνωστός καθώς από το 2005 αρθρογραφούσε στον «Παλμό».
Η ψηφοφορία η οποία θα αναδείξει ποιός από τους τρεις θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηεί μεταξύ των εγγεγραμμένων μέχρι και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου μελών του κόμματος, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 185 αλλά απ’ ό,τι πληροφορήθηκα αρμοδίως, οι εγγραφές συνεχίζονται. Το πότε θα γίνει η ψηφοφορία θα αποφασιστεί την Κυριακή στη Γενική Συνέλευση όπου θα τεθούν και προς έγκριση οι νέες εγγραφές μελών.
Όσο κι αν λένε τώρα οι σύνστροφοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθώ αυθαίρετα να τους ομαδοποιήσω και να σπείρω διχόνοια στην οργάνωσή τους, η αλήθεια είναι μία και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Τα μπλοκ ή οι ομάδες που είναι χωρισμένα τα μέλη είναι τρεις: οι υποστηρικτές της κας Αυλωνίτου (ανρέχονται σε περίπου 40), οι προερχόμενοι από τον «Άλλο Δρόμο» που σητηρίζουν τον Σπύρο Παναγιώτου (κι αυτοί περίπου 40) και είναι και οι υπόλοιποι οι οποίοι είναι μεν οι περισσότεροι αλλά δεν συγκροτούν συμπαγή και σκληρή ομάδα όπως τα δύο πρώτα μπλοκ. Από τους τελευταίους δεν γνωρίζω πόσοι θα στηρίξουν τον Πέτρο Κατσάκο, αλλά απ’ό,τι ακούγεται όχι λιγότεροι από 40 με 45. Απομένουν, επομένως, άλλοι 50 με 60 που δεν ξέρει κανείς πώς θα συμπεριφερθούν μπροστά στην κάλπη.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι αν υποψήφιος δήμαρχος θα αναδειχθεί αυτός που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία ή αν θα υπάρξει και επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει απαραιτήτως να διευκρινιστεί αφορά την κα Αυλωνίτου και τη διπλή της ιδιότητα. Εκ του νόμου δεν μπορεί να είναι κάποιος και βουλευτής και δήμαρχος. Εδώ εκ των πραγμάτων μπαίνουν κάποια ερωτήματα. Αν η κα Αυλωνίτου, μετά την ψηφοφορία, πάρει το χρίσμα της υποψηφίας δημάρχου και μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, τί θα κάνει; Θα συνεχίσει τον προεκλογικό της αγώνα για τη θέση της δημάρχου ή θα τα εγκαταλείψει για να είναι υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθήνας όπου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ήταν πρώτη επιλαχούσα; Ερώτημα 2: Αν η κα Αυλωνίτου εκλεγεί δήμαρχος, θα παραμείνει στη θέση της για μία πενταετία ή θα τα παρατήσει και θα διεκδικήσει την είσοδό της στη Βουλή στις επόμενες μετά τον Μάιο βουλευτές εκλογές; Αυτά τα θέματα, φαντάζομαι, ότι θα διευκρινιστούν στη Γενική Συνέλευση της Κυριακής έτσι ώστε τα μέλη που θα κληθούν να ψηφίσουν να είναι πλήρως ενημερωμένα.
Τελούμε, λοιπόν, όλοι εν αναμονή του λευκού καπνού που θα βγει από την ψηφοφορία.

Συμπληρώνει

σιγά – σιγά την ομάδα του ο Μανώλης Πρωτονοτάριος.
Πέντε (5) νέοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλου έρχονται να προστεθούν στους 12 πρώτους.
Από τους μέχρι στιγμής 17, οι 6 είναι γυναίκες, οι 11 άνδες και καλύπτουν όλη την γκάμα των επαγγελμάτων.

18 και 25 Μαΐου

Τελικά οι Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές του 2014, όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, θα διεξαχθούν στις 18 και οι επαναληπτικές στις 25 Μαΐου. Αυτό που δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκαθαρίσει είναι με ποιό εκλογικό νόμο θα πραγματοποιηθούν.
Στο παρελθόν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πει ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει. Αλλά υπάρχει αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ και το θέμα βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις.
Στις 25 Μαΐου που θα πραγματοποιηθούν οι επαναληπτικές Δημοτικές και Περιφεριακές εκλογές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν και οι Ευρωεκλογές. Σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει αντίδραση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύουν ότι η ημερομηνία των Ευρωεκλογών θα παίξει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο σε περίπτωση που το κόμμα της Κουμουνδούρου κόψει πρώτο το νήμα. Θα τους δωθεί τότε η δυνατότητα αφενός να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι μειοψηφία στο λαό, κι αφετέρου να επηρεάσουν το β’ γύρο των επαναληπτικών εκλογών υπέρ των δικών τους υποψηφίων.
Με όσα πάντως προβλέπει ο καλλικρατικός νόμος, οι Δημοτικές Εκλογές μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα με τις Ευρωεκλογές χωρίς να ορίζεται αν είναι ο α’ ή ο β’ γύρος. Μέχρι τέλος του χρόνου, το αργότερο μέχρι μέσα Ιανουαρίου, θα έχουν ξεκαθαρίσει όλες αυτές οι εκκρεμότητες γιατί ήδη πολλοί υποψήφιοι έχουν αρχίσει τον προεκλογικό τους αγώνα και καλό θα ήταν να γνωρίζουν από τώρα τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ακούστηκε…
…μεταξύ κάποιων άλλων ενστάσεων για την συγκέντρωση των «58» ότι «καλή, ρε παιδί μου, η συγκέντρωση στο “Ακροπόλ”, αλλά θύμιζε πολύ ΠΑΣΟΚ».
Αυτοί που διατυπώνουν αυτές τις ενστάσεις φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει ότι μέχρι το Μάιο του 2012 την κεντροαριστερά στην Ελλάδα εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι το Χαλάνδρι έφτασε ο αθεόφοβος
για να αποτρέψει τη συμμετοχή υποψηφίου δημοτικού συμβούλου
σε αντίπαλο από το δικό του ψηφοδέλτιο. Αλλά, όπως έμαθα,
έφαγε πόρτα. Εμ, δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή