Την ευθύνη για το Άλσος την έχει ο Δήμαρχος Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Την ευθύνη για το Άλσος την έχει ο Δήμαρχος Γαλατσίου

«Απόφαση της πολιτείας» και «ευθύνη της κυβέρνησης» είναι το κλείσιμο του Άλσους Βέικου σύμφωνα με
τον δήμαρχο Γαλατσίου Κυριάκο Τσίρο και τα όσα υποστήριξε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Ακολουθώντας την πάγια τακτική του, αυτή της αποποίησης των δικών του ευθυνών και της μετάθεσής τους σε τρίτους – κυβέρνηση, τρόικα, προηγούμενες διοικήσεις του δήμου… – ο κ. Τσίρος δεν έπεισε κανέναν με τα όσα δήλωσε.
Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, οι εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου στο Άλσος Βέικου έκλεισαν για τους δημότες του Γαλατσίου αλλά και των όμορων δήμων που συνήθιζαν να γυμνάζονται σ’αυτές. Το κλειστό γυμναστήριο, το γήπεδο ποδοσφαίρου, τα γήπεδα του τένις και του μπάσκετ και το κολυμβητήριο έμειναν χωρίς προσωπικό μετά την απόλυση των 30 περίπου συμβασιούχων που εργάζονταν εκεί και κλείδωσαν τις πόρτες τους. Οι χώροι αυτοί εδώ και ένα περίπου μήνα λειτουργούσαν μόνο για τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας και με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
Η κατάσταση φαίνεται πως εξομαλύνεται – πάλι προσωρινά – με νέους συμβασιούχους, 5άμηνης διάρκειας αυτή τη φορά, που εγκρίθηκαν για το Δήμο μας και με δύο νοσηλεύτριες της Κοινωνικής Υπηρεσίας που εθελοντικά αποφάσισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κολυμβητήριο. Αυτά υποστήριξε ο κ. Τσίρος, τοποθετούμενος επί του θέματος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου.
«Το κλείσιμο του Άλσους δεν είναι δική μας ευθύνη. Είναι ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, είναι απόφαση της πολιτείας που απέλυσε τους συμβασιούχους. Εμείς όλο αυτό το διάστημα που το Αθλητικό Κέντρο παραμένει κλειστό, δώσαμε μάχη να βρούμε λύση και τελικά τώρα ήρθαν τα 5άμηνα και δύο νοσηλεύτριες εθελοντικά και από αύριο (σ.σ. Τετάρτη 4/12/2013) θα ξαναξεκινήσει τη λειτουργία του το κολυμβητήριο και τα γήπεδα του τένις. Είναι μια δύσκολη περίοδος, μια έκτακτη κατάσταση και εάν έχετε καμιά πρόταση, κύριοι της αντιπολίτευσης, είμαστε εδώ να τη συζητήσουμε» είπε.
Σκληρή ήταν η κριτική που δέχτηκε ο κ. Τσίρος τόσο για την παραπάνω τοποθέτησή του όσο και για τις μέχρι σήμερα ενέργειες ή καλύτερα παραλείψεις του ως προς το Αθλητικό Κέντρο του Άλσους Βέικου.
«Δεν καταφέρατε να ανοίξετε το Άλσος, κύριε Δήμαρχε. Εσείς καταφέρατε να το κλείσετε. Επί των ημερών σας έκλεισε για τον κόσμο αυτός ο υπερτοπικός πνεύμονας πρασίνου και χώρος άθλησης» είπε ο κ. Νίκος Μαγκανάρης, σύμβουλος της παράταξης «Γαλάτσι – 21ος Αιώνας», και συνέχισε: «Οι ευθύνες σας είναι πολλές: τί κάνατε αυτά τα 7 χρόνια που βρίσκεστε στη διοίκηση του Δήμου; Τίποτα. Καλύψατε κάποια από τις 17 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου; Όχι. Συνεπώς έχετε μεγάλη ευθύνη! Και έρχεστε τώρα και ζητάτε την πρότασή μας. Κατ’αρχάς εμείς δεν θα αφήναμε το Άλσος να κλείσει. Θα μπορούσατε να μετακινήσετε προσωπικό από το Δήμο στο Άλσος, προσωρινά, ώστε να παραμείνει ανοικτό και να λειτουργεί. Το αυτονόητο δηλαδή δεν το σκεφτήκατε καν. Θα μπορούσατε στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ να εκπροσωπήσετε το Δήμο Γαλατσίου και να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας στην Τ.Α. για το μείζον θέμα του Άλσους Βέικου. Ούτε αυτό το κάνατε. Θα μπορούσατε να “σηκώσετε” το θέμα στον τοπικό και τον αθηναϊκό Τύπο. Ούτε αυτό το κάνατε. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κ. Δήμαρχε, και η πραγματικότητα μιλά, δυστυχώς για σας, από μόνη της.»
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Γαλατσίου» κα Έλενα Ζέρβα, υποστηρίζοντας πως «η κατάσταση στο Άλσος είναι τόσο σοβαρή που όσο κι αν προσπάθησαν ο Δήμαρχος και ο απελθών πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού να το κουκουλώσουν, δεν τα κατάφεραν διότι ο κόσμος πλέον γνωρίζει. Ο κ. Δήμαρχος ρίχνει τις ευθύνες αλλού και μετά μας ζητάει συνεργασία και προτάσεις. Ουσιαστικά ζητάει από εμάς κάλυψη. Ανεπίτρεπτο! Μας μίλησε επίσης και για εθελοντική εργασία των νοσηλευτριών. Εγώ δεν έχω δει όμως ποτέ, κ. Δήμαρχε, εθελοντική ιατρική στο Άλσος από τους γιατρούς που έχουμε εδώ μέσα.»
Η κα Ελένη Αυλωνίτου, των «Πολιτών σε Δράση», καταλόγισε στον κ. Δήμαρχο «τεράστιες ευθύνες για το κλείσιμο του Άλσους διότι τόσα χρόνια αρκεστήκατε στους συμβασιούχους και βολευτήκατε με την ομηρία των εργαζομένων με αυτό το καθεστώς».
Για ουσιαστικό εξαναγκασμό των Αθλητικών Σωματείων της πόλης μας να πάρουν προσωρινά υπ’ευθύνη τους τη λειτουργία του Άλσους έκανε λόγο ο κ. Κώστας Αγγελής από τη Λαϊκή Συσπείρωση αφού, όπως υποστήριξε, εάν δεν το έκαναν και αποσύρονταν από τα πρωταθλήματα και τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν τα τμήματά τους, κινδύνευαν να βρεθούν αντιμέτωπα με υψηλά πρόστιμα, ακόμα και με οριστική διάλυσή τους. «Και βέβαια έχετε ευθύνη, κ. Δήμαρχε. Η υπόσχεση του κ. Πρωτονοτάριου πως το Αθλητικό Κέντρο θα λειτουργούσε κανονικά στις 20 Νοεμβρίου δεν τηρήθηκε και το Άλσος δεν άνοιξε. Τώρα ακούμε ότι θα λειτουργήσει κανονικά από αύριο. Για να δούμε…»
«Να πάψει, επιτέλους, το παραμύθι ότι “δεν φταίμε εμείς, φταίει η κυβέρνηση”. Αφού, εσείς στηρίζετε τις πολιτικές της κυβέρνησης και μετά έρχεστε εδώ και βγάζετε αντιμνημονιακές κορώνες» είπε ο κ. Άρης Παπαδοκωστόπουλος, του «Άλλου Δρόμου», και συνέχισε απευθυνόμενος προς τη διοίκηση: «Και το πιο δυσάρεστο είναι πως αφορμή για να ξανασυζητήοσυμε για το σοβαρό θέμα του Άλσους είναι η ανησυχία των πολιτών (αναφερόμενος στην επιστολή των Αθλητικών Σωματείων της πόλης μας, την οποία δημοσιεύουμε δίπλα) ενώ εσείς δεν κάνετε τίποτα.»

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ
Ενδεικτικό πάντως της αδιαφορίας που επέδειξε η διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου ως προς τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου είναι το ότι δεν μερίμνησε τουλάχιστον για τη φύλαξή του. Διαβάστε τα όσα καταγγέλει ο κ. Ίκαρος Πετρόπουλος, πρόεδρος της «Δράσης», στην επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο και για τα οποία δεν έλαβε καμία απάντηση από τον κ. Τσίρο.
«Περί την ενδεκάτη πρωινή της Κυριακής 1/12/2013 στην κεντρική είσοδο υπήρχε φύλακας και ουδέν αξιοσημείωτο παρατηρούσε κανένας, τουλάχιστον επιφανειακά. Κατά την επιστροφή μου από το Green park (εσωτερική διαδρομή) την προσοχή μου συγκέντρωσε ομάδα ανθρώπων να μετακινεί (προφανώς) βαρειά, κυλιόμενη “συσκευή” κόκκινου χρώματος, διαστάσεων τραπεζιού – ποδοσφαιράκι, από το παρακείμενο στα τοποθετημένα όργανα γυμναστικής χώρο, προς την κεντρική είσοδο. Πρόλαβα έναν άνθρωπο να δένει με σπάγκο μακρόστενο χαρτόδεμα που είχε αφεθεί στο χώρο αυτό. Τον ρώτησα σχετικά κι αυτός, μετά από καθυστέρηση, μου έκανε νεύμα με το χέρι στο στόμα του υπονοώντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει ή ότι δεν γνωρίζει ελληνικά.
»Κατευθύνθηκα στην κεντρική είσοδο όπου στο μεταξύ η “συσκευή” είχε φορτωθεί σε μικρό φορτηγάκι. Πριν τούτο ξεκινήσει, κάλεσα στο τηλέφωνο για πληροφόρηση τον κ. Μ. Πρωτονοτάριο, όταν μέλος προφανώς της ομάδας, ακούγοντας την από τηλεφώνου συζητησή μας, έσπευσε αυτόκλητα να διευκρινίσει ότι επρόκειτο “για μηχάνημα κρύου νερού” που έφεραν όταν υπήρχε φύλακας, “για να το…φωτογραφήσουν” και τώρα το παίρνουν, επιβεβαιώνοντας κι αυτός την παρατήρησή μου ότι “τώρα δεν υπάρχει φύλακας, υπήρχε,όμως, όταν φέραμε το μηχάνημα”. Σημειώνεται ότι την ώρα αυτή (περίπου 13.30) το φυλάκιο ήταν θεόκλειστο και δεν υπήρχε πουθενά φύλακας για να υπάρχει έστω η τόσο αναγκαία αίσθηση της παρουσίας του Δήμου.»
Ο κ. Πετρόπουλος κλείνει την επιστολή του καλώντας τη διοίκηση του Δήμου να μην συμβιβαστεί με την πλήρη απουσία δημοτικού ενδιαφέροντος από το Άλσος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή