Γυμναστική μετά την εγκυμοσύνη

Πριν ξεκινήσει να γυμνάζεται μία γυναίκα μετά τον τοκετό θα συμβουλευθεί τον μαιευτήρα της, ο οποίος θα της υποδείξει μετά από πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων. Συνήθως, σε φυσιολογικό τοκετό, μπορείς να ξεκινήσεις τη γυμναστική μετά από 2 με 3 μήνες, ενώ η γυμναστική μετά από καισαρική τομή μπορεί να ξεκινήσει περίπου μετά από 6 μήνες.

Το ξεκίνημα πρέπει να είναι πάρα πολύ προοδευτικό και ήπιο με απλές ασκήσεις. Ιδανικό πρόγραμμα άσκησης μετά τον τοκετό είναι το pilates. Προτιμάμε το pilates επειδή είναι ακίνδυνος τρόπος εκγύμνασης, προσιτός στις περισσότερες γυναίκες, τόσο από πλευράς ηλικίας όσο και επιπέδου φυσικής κατάστασης.

Το κάθε μάθημα pilates έχει διάρκεια περίπου 55 λεπτά. Στο κάθε μάθημα pilates ενδυναμώνουμε όλες τις μυικές ομάδες. Επομένως το σώμα επανέρχεται μετά τον τοκετό με μία συστηματική εκγύμναση 6 μηνών 3 φορές την εβδομάδα.

Οι κοιλιακοί μύες είναι το κομμάτι που υφίσταται τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία και χάνει την ελαστικότητα και την μυική δύναμη περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του σώματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν το αναφέρω μόνο ως γυμνάστρια, αλλά και από την προσωπική εμπειρία μου. Χρειάστηκε να δείξω κάτι στο γυμναστήριο, στις 25 μέρες μετά τον τοκετό, και δεν μπορούσα ν’ ανασηκωθώ από ύπτια θέση σε καθιστή μόνο με την δύναμη των κοιλιακών μου. Ένιωσα σαν να μην υπήρχαν οι κοιλιακοί!!!

Το στήθος είναι ευαίσθητο σημείο, γιατί δεν μπορεί να γυμναστεί πολύ.

Τα αποτελέσματα που επέρχονται με την εκγύμναση στο στήθος δεν είναι εξίσου θεαματικά όσο με το υπόλοιπο σώμα, λόγω του ότι το στήθος στη γυναίκα είναι λιπώδης ιστός, ο οποίος στηρίζεται πάνω στην μυική ομάδα που γυμνάζεται. Γυμνάζεται μόνο η βάση στην οποία στηρίζεται ο λιπώδης ιστός.

Στα πόδια και στους γλουτούς δίνεται μεγάλη έμφαση. Οι ασκήσεις για τους γλουτούς, τους μηρούς (τετρακέφαλο, δικέφαλο), τους προσαγωγούς (το μέσα μέρος των μηρών) και τους απαγωγούς (τα ψωμάκια) είναι άκρως αποτελεσματικές.

Γυμνάζεται και ο τρικέφαλος στα μπράτσα, που λίγο έχει χαλαρώσει με την εγκυμοσύνη. Ουσιαστικά, γυμνάζουμε όλο το σώμα: Κοιλιακοί, ραχιαίοι, γλουτοί, μηροί, στήθος και ώμοι – τους ώμους κάπως λιγότερο.

Πότε επανέρχεται το σώμα μετά τον τοκετό;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να φανούν αισθητά αποτελέσματα της εκγύμνασης εξαρτάται από την ηλικία, το ποσοστό λίπους στο σώμα της και από το πόσο (ή καθόλου) γυμνασμένηήταν η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη, γιατί το το μυικό σύστημα έχει μνήμη. Αλλιώς είναι αν μία γυναίκα γυμναζόταν πριν γεννήσει και αλλιώς αν δεν γυμναζόταν καθόλου.

Με τη συχνότητα ενός ενδεδειγμένου προγράμματος εκγύμνασης 3 φορές την εβδομάδα:

Στον 1ο μήνα αισθανόμαστε τα πρώτα αποτελέσματα στο σώμα μας.

Στους 3 μήνες τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εμφανή.
Στους 6 μήνες, στις περισσότερες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι τόσο εμφανές που είναι κίνητρο για να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε εντάσσοντας την άσκηση στον τρόπο ζωής μας (μαζί με μία σωστή διατροφή).

Η Άννα-Μαρία Γράλιστα είναι ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου “Champion” στο Νέο Ηράκλειο.

πηγη:http://medicalnaturecenter.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή