Ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ούτε νόμιμο,  ούτε ηθικό


Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γαλατσίου, στην οποία συμμετέχουν ως τακτικά μέλη έξι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και τρεις σύμβουλοι από την αντιπολίτευση.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκ μέρους της πλειοψηφίας οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Νίκου (πρόεδρος), Ευθύμιος Παναγιωτακόπουλος, Χριστίνα Παπαδιονυσίου, Αγαμέμνων Χριστοδούλου, Κωνσταντίνος Δήμος και από την αντιπολίτευση οι Νίκος Μαγκανάρης και Άρης Παπαδοκωστόπουλος. Μεταξύ των πιστώσεων που ψηφίστηκαν περιλαμβάνεται και μια πίστωση 700 ευρώ προς έγκριση δημοσίευσης στον Τύπο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις του Νίκου Μαγκανάρη, ανέφερε ότι το ποσό αυτό αφορά την εφημερίδα «City Life», ιδιοκτήτης και εκδότης της οποίας είναι η κα Αικατερίνη Χατζοπούλου.
Ζητώ συγνώμη, μπορεί να έχω χάσει κάποια επεισόδια, αλλά εγώ που ασχολούμαι 25 χρόνια με τον Τύπο στο Γαλάτσι, τέτοια εφημερίδα ή έντυπο δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου. Και βέβαια δεν έχει πέσει γιατί δεν υπάρχει, είναι ανύπαρκτο. Δεν έχει κυκλοφορήσει! Πρόκειται, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νίκου, να κυκλοφορήσει στο μέλλον.
Ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο Δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος προετοίμαζε, από κοινού με κάποιο κολλητό του, την έκδοση μιας εφημερίδας, η οποία θα είχε ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και η οποία φυσικά θα προπαγάνδιζε την υποψηφιότητά του. Αυτό που δεν ήταν γνωστό είναι ότι η χρηματοδότηση της προπαγανδιστικής αυτής έκδοσης θα γινόταν από το Ταμείο του Δήμου Γαλατσίου! Θα χρηματοδοτηθεί δηλαδή ένα λιβανιστήρι – διότι αυτό θα είναι στην ουσία – όχι με χρήματα από την τσέπη του κ. Τσίρου αλλά με χρήματα από το ταμείο του Δήμου, από την τσέπη των Γαλατσιωτών.
Τη συγκεκριμένη πίστωση την ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Νίκου, Ευθύμιος Παναγιωτακόπουλος, Χριστίνα Παπαδιονυσίου, Αγαμέμνων Χριστοδούλου, Κωνσταντίνος Δήμος.
Ερωτώ αυτούς τους πέντε δημοτικούς συμβούλους με ποιό κριτήριο ψήφισαν; Με το κριτήριο της γνώσης και της αξιολόγησης ενός εντύπου το οποίο έχουν δει, έχουν διαβάσει, γνωρίζουν την κυκλοφορία του ή ψήφισαν κατ’ εντολή του Δημάρχου; Προφανώς έγινε το δεύτερο αφού η εφημερίδα αυτή δεν υπάρχει ακόμα. Θα πρέπει οι παραπάνω σύμβουλοι να γνωρίζουν ότι οι Γαλατσιώτες τούς εξέλεξαν για να προασπίζονται τα συμφέροντα της πόλης και να ψηφίζουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους και όχι κατ’εντολήν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιλογές του Δημάρχου ως προς τις δαιφημιστικές καταχωρήσεις του Δήμου έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες. Ο «Παλμός» απότην αρχή του 2013 μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 48 φύλλα, όσες και οι εβδομάδες που έχουμε διανύσει. Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις του Δήμου Γαλατσίου σ’ αυτές τις 48 εκδόσεις, είναι δύο ολοσέλιδες καταχωρήσεις από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό και μια ημισέλιδη από τον Δήμο. Ίσως και να μην είχαμε ασχοληθεί καθόλου με το θέμα, αν είχε κυκλοφορήσει έστω, ρε παιδί μου, και ένα φύλλο της επίμαχης εφημερίδας, για να δούμε περί τίνος πρόκειται. Αλλά να ψηφίζεις πίστωση ΠΡΙΝ την έναρξη της κυκλοφορίας, αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και δεν γνωρίζω αν είναι και καθ’όλα νόμιμο διότι ηθικό δεν είναι σίγουρα.
Τέλος, είναι και αθέμιτος ανταγωνισμός, τουλάχιστον απέναντί μας, που ματώνουμε στην κυριολεξία για να κυκλοφορήσει κάθε βδομάδα η εφημερίδα, για να έχουν όλοι – Δήμος, Σύλλογοι, φορείς, πολίτες – ένα βήμα ενημέρωσης, προβολής και διαλόγου. Αν θέλει ο δήμαρχος να έχει δική του εφημερίδα, ας το κάνει αλλά με χρήματα ΔΙΚΑ ΤΟΥ και όχι από το δημοτικό τομείο. Όχι με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο.

Η κριτική είναι καθήκον του Τύπου

Στο φύλλο του «Παλμού» της 8ης Νοεμβρίου είχαμε κάνει αναφορά στο φλέγον για τους παρόδιους θέμα της καταβολής των 850.000 ευρώ συνολικά που καλούνται να πληρώσουν για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου των 3,5 στρεμμάτων Ηνιόχου και Κουντουριώτου.

Αφού αναλύσαμε το θέμα, φιλοξενήσαμε και τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης Νίκου Μαγκανάρη, Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, Άρη Παπαδοκωστόπουλου και Έλενας Ζέρβα. Απουσίαζε η θέση της επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» και δημοτικής συμβούλου Ελένης Αυλωνίτου διότι, παρόλο που της είχαμε ζητήσει να μας στείλει την άποψή της, μάς είχε πει ότι «δεν προλαβαίνει γιατί έχει δουλειές».
Προχθές της ζητήσαμε να μας στείλει εγγράφως τις θέσεις της για τον προϋπολογισμό του Δήμου Γαλατσίου για το 2014. Η απάντησή της ήταν: «Να μην με ξαναπάρετε τηλέφωνο, δεν θα ξαναστείλω ποτέ και τίποτα γιατί υπάρχει προϊστορία».
Το να μην θέλει να απαντήσει η κα Αυλωνίτου στην πρόσκλησή μας είναι δικαίωμά της, θα κριθεί όμως από τους Γαλατσιώτες που την ψήφισαν. Αυτό, όμως, που δεν καταλαβαίνω ειλικρινά είναι η αναφορά της ότι «υπάρχει προϊστορία». Καλό θα ήταν η ίδια να μας δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις και εξηγήσεις. Αλλά αφού δεν το κάνει, θα προσπαθήσω εγώ να δώσω μια εξήγηση.
Όταν η κα Αυλωνίτου λέει ότι «υπάρχει προϊστορία» θα εννοεί μάλλον την κατά καιρούς κριτική που της έχει γίνει από την εφημερίδα και από εμένα προσωπικά για την πολιτική συμπεριφορά της και τις θέσεις που διατυπώνει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο. Η κριτική, όμως, προς τους πολιτικούς, έστω κι αν είναι κάποιες φορές σκληρή, επιβάλλεται από το ρόλο που καλείται να έχει ο Τύπος. Θα περίμενα από ένα στέλεχος και πρώτη επιλαχούσα βουλευτή αριστερού κόμματος, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοχή στην κριτική και κατανόηση στο έργο του δημοσιογράφου.
Πάντως εμείς, εδώ στον «Παλμό», δηλώνουμε δημοσίως ότι την αγαπάμε και δεν κρατάμε κακία. Προς απόδειξη δε αυτών, ευχόμαστε να την καμαρώσουμε βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Γιατί, πώς να το κάνουμε, θα είναι καμάρι μας να έχουμε βουλευτή από το χωριό μας, ρε παιδί μου!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή