«Ο κ. Τσίρος μας είχε πει ότι δεν θα πληρώσει κανένας»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
«Ο κ. Τσίρος μας είχε πει ότι  δεν θα πληρώσει κανένας»

Το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Ηνιόχου και Κουντουριώτου επανέρχεται μετά από δύο χρόνια στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας. Κι αυτό διότι έφτασε η ώρα των παρόδιων να καταβάλλουν την αποζημίωση λόγω απαλλοτρίωσης του χώρου από το Δήμο Γαλατσίου καθώς μέχρι τέλος του χρόνου η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου οφείλει να ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Κυριάκος Τσίρος. Το θέμα αφορά 70 περίπου ιδιοκτησίες πέριξ του επίμαχου οικοπέδου και το συνολικό ποσό οφειλής αγγίζει τις 850.000 ευρώ, το 30% δηλαδή της αξίας της απαλλοτρίωσης.

Tελευταία φορά που το οικόπεδο Ηνιόχου – Κουντουριώτου απασχόλησε την επικαιρότητα ήταν το Μάιο του 2011, όταν η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Γαλατσίου απέστειλε έγγραφο – μπιλιετάκι προς τους παρόδιους με το οποίο τους καλούσε να καταβάλλουν την αποζημίωση που τους αναλογεί σε εφαρμογή της υπ’αριθμ. 10/94 πράξης αναλογισμού και αποζημίωσης και της 638/2002 απόφαση του Εφετείου Αθηνών για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδος 820 ευρώ ανά τ.μ. Μάλιστα σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπόχρεοι έπρεπε εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη λήψη της (δηλαδή μέχρι 18/6/2011) να τακτοποιήσουν την οφειλή τους προς το Δήμο. Φυσικά, κανείς δεν κατέβαλε ούτε σεντς.
Όπως προαναφέραμε η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης αφορά 70 περίπου ιδιοκτησίες και το συνολικό ποσό αγγίζει τις 850.000 ευρώ. Ο μέσος όρος οφειλής ανά ιδιοκτησία ανέρχεται στις 12.200 ευρώ. Η «ψαλίδα», όμως, ανάλογα με τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν σε κάθε ιδιοκτησία ανοίγει πολύ καθώς τα ποσά ξεκινούν από 10.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 145.000 ευρώ!
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από πρόσφατη πρόσκληση του δημάρχου Γαλατσίου Κυριάκου Τσίρου προς τους παρόδιους να συναντηθούν μαζί του για να τους ενημερώσει για το πώς έχει η κατάσταση καθώς μέχρι τέλος του χρόνου η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου θα αρχίσει τη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων αυτών οφειλών. Στη συνάντηση, ο κ. Τσίρος τους είπε ότι «κάναμε κάθε προσπάθεια να μην πληρώσετε αλλά δυστυχώς ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί». Έτσι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε το… «έλα να δεις» μεταξύ παρευρισκόμενων κατοίκων της περιοχής και του κ. Δημάρχου.
«Άλλα μας είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος προεκλογικά», μας είπαν παρόδιοι με τους οποίους μιλήσαμε. «Τότε μας έταζε ότι θα το κανονίσει και δεν θα πληρώσει κανένας και τώρα μας μιλάει για εφαρμογή του νόμου; Έλεος!» μας είπε ένας κύριος σε έξαλλη κατάσταση.
«Δεν έχω φράγκο. Δεν μπορώ να πληρώσω. Τί θέλει ο Δήμαρχος κι άλλες αυτοκτονίες;» επαναλάμβανε αγανακτισμένη άλλη συνδημότισσά μας.
«Ας μας πάρουν το σπίτι. Έτσι κι αλλιώς μας τα έχουν πάρει όλα, μας έχουν ξεζουμίσει!» ήταν τα λόγια ενός άλλου κυρίου.
«Όταν είχε απαλλοτριωθεί το οικόπεδο, ο κ. Τούντας μας είχε πει πως δεν θα πληρώσουμε τίποτα γιατί θα επιβαρυνθεί όλο το κόστος αυτός που θα κατασκεύαζε το υπόγειο πάρκινγκ. Τότε τον πετροβολίσανε τον Τούντα και να τώρα πού φτάσαμε» μας είπε κάποιος άλλος.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΙΡΟΣ:
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ
Ο ΝΟΜΟΣ»
Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, ο δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος δήλωσε:
«Είμαστε αναγκασμένοι να επαναφέρουμε το θέμα διότι τώρα, με το μνημόνιο, πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου ο Δήμος μας να αρχίσει τη διαδικασία είσπραξης αυτών των οφειλών. Αυτό ορίζει ο νόμος και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Όλο αυτό γίνεται γιατί ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου το οικόπεδο. Εάν είχε γίνει με αγορά, τώρα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.
»Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Ακόμα και ο δήμαρχος να μην θέλει, οι Υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη διαδικασία.»

ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ,
«Γαλάτσι 21ος Αιώνας»:
«Ο Κ. ΤΣΙΡΟΣ ΤΙΘΕΤΑΙ
ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ»
Από το «θα σας κάνω μια καταπράσινη πλατεία χωρίς να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ» μέχρι το «κάναμε λάθος, έπρεπε να ξέρουμε ότι οι περίοικοι θα πληρώσουν» μεσολάβησαν 7 ολόκληρα χρόνια διοίκησης του Δήμου Γαλατσίου από τον κ. Τσίρο. Από τον λαϊκισμό του 2006 και του 2010, στην κρίση «ειλικρίνειας» του 2013. Από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για την υφαρπαγή της ψήφου των κατοίκων πέριξ της πλατείας Βεΐκου – Ηνιόχου – Κουντουριώτου, στη στιγμή του καταλογισμού, οικονομικού για τους κατοίκους, πολιτικού για τον κ. Τσίρο.
Μαυρογιαλουρισμός, άγνοια, αφέλεια, επικινδυνότητα ή όλα αυτά μαζί;
Μέχρι πρότινος στις ερωτήσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Τσίρος δεν γνώριζε καν τη διαδικασία απόκτησης του οικοπέδου. Άλλοτε απαντούσε ότι αυτή έγινε με αγορά και άλλοτε με απαλλοτρίωση. Και φυσικά 7 ολόκληρα χρόνια δεν έκανε τίποτα για να αποδώσει στην κοινωνία του Γαλατσίου μια πλατεία 3,5 στρεμμάτων, που για την απόκτησή του ο Δήμος πλήρωσε 2.900.000 ευρώ μέσω δανείου.
Σήμερα, τίθεται ενώπιον των ευθυνών του. Αφού ανέσυρε το θέμα μετά από 7 χρόνια οφείλει να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές του ‘14 συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να λέει ψέματα, ότι πρέπει να κάνει κάτι. Και κάνει το δεύτερο λάθος για να διορθώσει το πρώτο, δηλώνοντας ότι δεν θα έπρεπε να το αποκτήσουμε και δυστυχώς βρίσκει υποστηρικτές ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής.
Ο άνθρωπος που εξελέγη με βασικά συνθήματα «ένα ανθρώπινο Γαλάτσι» και «κάτω η τσιμεντοποίηση», δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι ήταν προτιμότερο ένα πολυώροφο κτίριο ακόμα από έναν ελεύθερο χώρο πρασίνου!
Και για το ξεκαθαρίσουμε: Το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου το 2004, οπότε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, την περίοδο δηλαδή που ο κ. Τσίρος κατείχε τη θέση του αντιδημάρχου και του δημοτικού συμβούλου. Άρα ήταν γνώστης!
Μήπως υπήρχε άλλος τρόπος απόκτησης; Όχι. Διότι η απευθείας αγορά αφενός αναγνώριζε ιδιοκτησία κληρονόμων Βέικου, κάτι που ο Δήμος ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κάνει, κι αφετέρου η τότε εμπορική αξία ήταν πολύ πολλαπλάσια της τιμής απαλλοτρίωσης, γεγονός που θα έβλαπτε τα συμφέροντα του Δήμου. Υπήρχε, βέβαια, και η λύση της κατασκευής ενός πολυώροφου κτιρίου με βενζινάδικο στο ισόγειο.
Η πρόταση του 2004 του Θ. Τούντα να κατασκευαστεί ένα υπόγειο γκαράζ με διώροφο αναψυκτήριο στην επιφάνειά του, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέρος του κόστους της απαλλοτρίωσης, συνάντησε τη γενική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Και από τότε ούτε πλατεία έχει κατασκευαστεί ούτε το ζήτημα έχει λυθεί.
Ο λαϊκισμός και οι υποσχέσεις κατέρρευσαν. Σήμερα οφείλουμε να αναζητήσουμε τη λύση στη βάση των πραγματικών γεγονότων που ανέφερα, στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση και την αδυναμία των όμορων του ακινήτου ιδιοκτητών να καταβάλλουν την αποζημίωση. Απαιτείται συνεδρίαση άμεσα του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να αναδειχτούν οι ευθύνες αλλά και οι προτάσεις για την επίλυση του θέματος, ώστε οι δημότες να έχουν τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, «Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου»:
«ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Έτσι ξεκινούσαμε την ανακοίνωση – καταγγελία μας που αφορούσε την απόφαση, με οριακή πλειοψηφία, της τότε διοίκησης του κ. Τούντα με την οποία αποχαρακτήριζε μεγάλο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου της Ηνιόχου από χώρο κοινόχρηστου πρασίνου σε χώρο πολλαπλών χρήσεων. Το έγκλημα όμως συνεχίζεται με θύματα τους περιοίκους της συγκεκριμένης γειτονιάς, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ γιατί είχαν την ατυχία το σπίτι τους να βρίσκεται απέναντι ή δίπλα σε έναν ελεύθερο χώρο και όχι σε μια επιπλέον καφετέρια, μπαρ ή κάποιο άλλο πολυώροφο πάρκινγκ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΚΚΕ, χωρίς περιστροφές καταγγέλει ότι σε αυτές τις συνθήκες ακόμα περισσότερο οποιαδήποτε επιβάρυνση της κατοικίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων ζευγαριών και στο δήμο τον δικό μας αποτελεί σχεδιασμό της κυβέρνησης των «σωτήρων» που αφού πρώτα χρεοκόπησε το λαό μας, τώρα… προβληματίζεται για το πώς οι τράπεζες θα βουτήξουν τα σπίτια των χρεοκοπημένων ανθρώπων.
Καμία επιπλέον επιβάρυνση! Να καταργηθούν όλες αυτές που αφορούν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη αυτών των ανθρώπων. Κατάργηση του άθλιου αυτού νόμου. Μέχρι τότε οποιαδήποτε αποζημίωση να καλυφθεί από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και τα κονδύλια της Ε.Ε.
Καμία εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους σωτήρες σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Η λύση δεν βρίσκεται στο να αλλάζουμε τα «λαμόγια» επιχειρηματίες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και των ομοίων τους με την «υγιή επιχειρηματικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ… Η λύση δεν βρίσκεται εκεί. Η λύση είναι στον ενωτικό αγώνα της τάξης μας για την κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, στο δικαίωμά μας στην «στέγη», στο δικαίωμά μας στη ζωή.

ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, «Άλλος Δρόμος»:
«ΔΗΜΙΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ»
Παρακολουθήσαμε για άλλη μια φορά το θέατρο του παραλόγου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο: από τη μια η διοίκηση του κου Τσίρου να παρακαλεί να διαβαστεί επιστολή που δεν είχε έρθει από το πρωτόκολλο, όταν στο παρελθόν δεν διάβαζε στο σώμα επιστολές που έγκαιρα είχαν έρθει για συζήτηση και από την άλλη ο «21ος αιώνας» να υπεραμύνεται της νομιμότητας.
Βέβαια εξηγήθηκε στη συνέχεια αυτή η αντίφαση. Η  επιστολή αφορούσε την απαλλοτρίωση της πλατείας Ηνιόχου όπου οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση που έγινε το 2004.
Αποκαλύφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο δήλωση της φερομένης ιδιοκτήτριας από τους κληρονόμους του Βεΐκου όπου σε ευθεία συνεννόηση με την διοίκηση Τούντα  δεσμευόταν να εισπράξει την αποζημίωση από τον Δήμο και να μην επιδιώξει την άρση της απαλλοτρίωσης, πράγμα που έγινε.
Από τότε άρχισε ένα παιχνίδι στις πλάτες των κατοίκων, ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους όπου οι μεν της διοίκησης Τούντα υπόσχονταν στους κατοίκους να μην πληρώσουν αν άφηναν να κτιστεί υπόγειο παρκινγκ και από πάνω καφετέρια, οι δε του Τσίρου ότι δεν θα πληρώσουν, αν έρθουν αυτοί στα πράγματα. Όλα αυτά καταγγέλθηκαν επώνυμα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Η κοροϊδία συνεχίστηκε και την επόμενη προεκλογική περίοδο και φτάσαμε σήμερα μέσα στην κρίση: Η διοίκηση Τσίρου επικαλούμενη τη νομιμότητα, να ζητάει απίστευτα ποσά από τους παρόδιους ιδιοκτήτες (8 πολυκατοικίες, 70 περίπου οικογένειες  καλούνται να πληρώσουν 830.000 ευρώ), όταν οι διπλανές καφετέριες  χρωστούν στο Δήμο χιλιάδες ευρώ που δεν εισπράττονται. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους, που άλλοι είναι σήμερα άνεργοι, άλλοι – όπως όλοι μας – ζουν με την ψυχή στο στόμα να γλιτώσουν το σπίτι τους από την τράπεζα ή την εφορία, θα χάσουν το σπίτι τους και δήμιος θα είναι ο δήμος!
Αυτοί που τόσα χρόνια κοροϊδεύουν τη γειτονιά με ψεύτικες υποσχέσεις για ν’ αρπάξουνε ψήφους, οφείλουν να βρουν τη λύση, ώστε οι περίοικοι να μην πληρώσουν, και μάλιστα με το «αίμα» τους, ένα έργο που ανήκει σε όλο το Γαλάτσι!

ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ, «Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλατσίου»:
«ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ»
Οι υποσχέσεις τους «επαληθεύονται»! Οι Δημοτικές Παρατάξεις του χθες έταζαν στους Γαλατσιώτες τη μη καταβολή χρηματικών ποσών για απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων (βλ.: Ηνιόχου, Εκάβης). Σήμερα καλούν τους κατοίκους να πληρώσουν το αντίτιμο για πράξεις και ενέργειές τους, που δεν ρωτήθηκαν.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να αρθούν τα άδικα μέτρα σε βάρος των κατοίκων, που προήλθαν από «απερίσκεπτες» πράξεις και ενέργειες των μέχρι τώρα Διοικήσεων του Δήμου μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή