Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Γαλάτσιου για τις Δημοτικές Εκλογές

Η πενταμελής Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου για τις Δημοτικές Εκλογές, η οποία εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Μελών (Ο.Μ.) στις 2.10.13, στο πλαίσιο της απόφασης της Γ.Σ. συνέταξε το παρακάτω κείμενο Βασικών Προγραμματικών Αρχών. Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει βάση και πλαίσιο συζήτησης με οργανωμένες και μη δυνάμεις του Γαλατσίου: δημοτικά σχήματα, συλλόγους, κινήματα, φορείς, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες. Συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε συνεργασίες για τη δημιουργία της νέας Δημοτικής Κίνησης και την από κοινού σύνταξη ενός προγράμματος για την αλλαγή σελίδας στο δήμο.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές. Προετοιμάζεται επίσης η οργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης – συζήτησης, με εισηγητές δύο Δημάρχους της Αριστεράς για τα σημαντικότερα ζητήματα των δήμων.

1. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν για μας κορυφαία πολιτική μάχη. Είναι μέρος των αγώνων του λαού και της απαίτησης της κοινωνίας να σταματήσει η πορεία καταστροφής της χώρας και απαλλαγής από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Είναι μέρος του αγώνα για να απαλλαγεί η χώρα από το μνημόνιο και την τροϊκανή επιτροπεία, μέρος του αγώνα ενάντια στη φτώχεια, στους μισθούς και συντάξεις πείνας, στην ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και της δημόσιας περιουσίας. Είναι αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, από μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια εκφυλισμού των αυτοδιοικητικών εκλογών σε εκλογές αποκλειστικά τοπικού χαρακτήρα και ανάδειξης των «ικανών διαχειριστών» μιας καταστροφικής μνημονιακής πορείας. Οι κεντρικές επιλογές εκφράζονται πολύμορφα στο τοπικό επίπεδο και καθορίζουν αποφασιστικά το χαρακτήρα των ΟΤΑ.
2. Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι αγώνας για την κατάργηση του «Καλλικράτη» και ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου που αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ό,τι έχει απομείνει από μια δημοκρατική λειτουργία, που της στερεί κάθε δυνατότητα να σταθεί δίπλα στο λαό. Αγώνας για να δημιουργηθεί ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο και να προωθηθεί μια άλλη λειτουργία της αυτοδιοίκησης που θα είναι ένα με την κοινωνία και θα υπηρετεί μόνο την κοινωνία. Είναι αγώνας ενάντια στις απολύσεις στους Δήμους, στην ιδιωτικο¬ποίηση και συντριβή των κοινωνικών τους δομών, στραγγαλισμού των οικονομικών τους πόρων, στην ουσιαστική τους κατάργηση μέσω του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που είναι ένας μηχανισμός επιτροπείας των δήμων από την κεντρική κυβέρνηση και την τρόικα. Είναι αγώνας για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών και των δημόσιων χώρων.
3. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αγώνας για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Είναι αγώνας ενάντια σε κάθε προσπάθεια εκτροπής, που θα συμβάλει αποφασιστικά στο να σταματήσει το κουρέλιασμα του Συντάγματος, η υποβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής, η διακυβέρνηση με πρά¬ξεις νομοθετικού περιεχόμενου. Είναι αγώνας ενάντια στη φασιστική – ναζιστική απειλή, την εγκληματική δράση ναζιστικών συμμοριών αλλά και το φόβο, την απελπισία, τη μοναξιά, τον «εκβαρβαρισμό» των τοπικών κοινωνιών σαν συνέπεια των επιπτώσεων της κρίσης πάνω μας. Αγώνας για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών. Αγώνας για την ενεργοποίηση των πολιτών και τη συνευθύνη, με την καθιέρωση θεσμών άμεσης λαϊκής συμμετοχής, όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Αγώνας για κοινωνικό έλεγχο και διαφάνεια.
4. Οι δημοτικές εκλογές είναι αγώνας για μια συνολική, ριζοσπαστική αλλαγή πορείας της πόλης όχι απλά μια εναλλαγή στη διοίκηση του Δήμου. Η νέα διοίκηση οφείλει να βάλει εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες, να κινηθεί έξω από το θεσμικό πλαίσιο μνημονίων και Καλλικράτη. Στο κέντρο κάθε προσπάθειας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών του Δήμου, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών παροχών, η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων, η ανακούφιση των φτωχών και άνεργων  συμπολιτών μας, η αναζήτηση τρόπων μείωσης της ανεργίας στην πόλη μας. Είναι η δημιουργία ενός ρεύματος μόρφωσης, πολιτισμού και μαζικού λαϊκού αθλητισμού σαν ουσιαστικό στοιχείο της Δημοκρατικής Ανασυγκρότησης της πόλης. Στην προσπάθεια αυτή η ενεργοποίηση, η συμμετοχή, ο κοινός σχεδιασμός με τα κινήματα, τους φορείς, τους ενεργούς πολίτες της πόλης θα αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της προσπάθειάς μας.
5. Αναζητούμε, αγωνιζόμαστε, προσπαθούμε να συμβάλουμε στην πραγματοποίηση μιας δημόσιας συζήτησης, μιας δημόσιας διαβούλευσης με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις που θα οδηγήσει στη συγκρότηση μιας νέας, πλατιάς, δημοκρατικής, αντιμνημονιακής, αριστερής συμπαράταξης ικανής να γυρίσει σελίδα στο Δήμο. Να φτιάξουμε ένα δήμο δημιουργικό, διεκδικητικό και αγωνιστικό που θα φέρει ελπίδα και θα συμβάλει στο σταμάτημα της καταστροφής και στην πορεία προς μια άλλη πιο ανθρώπινη κοινωνία.  

Γαλάτσι 21/10/2013
Η επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου
για τις Δημοτικές Εκλογές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή