FBI: Καλύψτε τις κάµερες στους υπολογιστές

Το FBI, διά στόµατος του διευθυντή του, James Comey, συµβουλεύει τους χρήστες υπολογιστών να καλύψουν τις κάµερες τους ώστε να µειώσουν τον κίνδυνο κατασκο- πείας. Οι συνδεδεµένες κάµερες είναι εκτεθειµένες σε χάκερς και κακόβουλα λογισµικά που τις ενεργοποιούν χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους χρήστες, δίνοντας τους την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλα όσα συµβαίνουν στο οπτικό πεδίο της κάµερας.

Νωρίτερα µέσα στην χρονιά, τον γύρο του διαδικτύου είχαν κάνει φωτογραφίες του Μαρκ Ζούκερµπεργκ, ο οποίος φαινόταν να έχει καλύψει την κάµερα και το µικρόφωνο του φορητού του υπολογιστή µε κολλητική ταινία.

 Τώρα, ο επικεφαλής του FBI, χαρακτηρίζει αυτό το προληπτικό µέτρο ως «απολύτως λογικό». «Καλύπτουµε τις κάµερες σε όλα τα κυβερνητικά γραφεία. Οι πολίτες θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο», προσθέτει. «Αν και χρησιµότατο εργαλείο στα laptop, οι κά- µερες είναι επίσης και ένας από τους πιο πολύτιµους στόχους για έναν χάκερ», λέει ο Comey.

Μόλις καταφέρουν να την ελέγξουν, οι χάκερ µπορούν να παρακολουθήσουν αλλά και να καταγράψουν όλα όσα συµβαίνουν, χρησιµοποιώντας τις πληροφορίες που θα αποσπάσουν για να εκβιάσουν τα θύµατά τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα συστήµατα ασφαλείας ή και ‘χειρότερα’», προσθέτει χαρακτηριστικά. Τους τελευταίους µήνες, αρκετές είναι οι εταιρείες ασφαλείας που έχουν ξεκινήσει την παραγωγή και πώληση ειδικών γκάτζετ για την κάλυψη των καµερών σε φορητές και σταθερές συσκευές.

 Ωστόσο και ένα… τσιρότα κάνει τη δουλειά. «Υπάρχουν αρκετά εύλογα πράγµατα που πρέπει να κάνουµε για την ηλεκτρονική µας ασφάλεια και αυτό είναι ένα από αυτά. Αν µπείτε σε οποιοδήποτε γραφείο µας θα παρατηρήσετε πως έχουµε µικροσκοπικά, πτυσσόµενα σκέπαστρα στο πάνω µέρος των οθονών», συνεχίζει. «Το κάνουµε παντού, στα λαπτοπ, στους σταθερούς υπολογιστές, στα κινητά µας, τηλέφωνα, παντού».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή