Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα πριν και μετά το σεξ;

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (όπως ουρολοίμωξη) μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε, ακόμα και τα μωρά αν και οι ενήλικες γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν πιο συχνά ουρολοιμώξεις, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες κατά 10 φορές να πάθουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. 
 

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις δεν έχει καταστεί πλήρως κατανοητό, αλλά οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το σώμα μιας γυναίκας δημιουργεί την τέλεια ρύθμιση για τα βακτήρια να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα. Η ουρήθρα, ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα εξέρχονται από το σώμα από την ουροδόχο κύστη, είναι μικρότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες με αποτέλεσμα τα βακτήρια να διεισδύουν ταχύτερα και ευκολότερα στην ουροδόχο κύστη. Μάλιστα, η ουρήθρα της γυναίκας είναι πιο κοντά στον πρωκτό, επιτρέποντας τα εν λόγω βακτήρια να φθάσουν στην ουρήθρα.

Ποια άλλη, όμως, συνθήκη αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να πάθει ουρολοίμωξη; Η σεξουαλική δραστηριότητα.

Πώς το σεξ συνδέεται με ουρολοιμώξεις;

Το σεξ είναι μια κοινή αιτία των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες, επειδή η σεξουαλική επαφή εισάγει βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκεια του σεξ, η ουρήθρα έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια από την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, επιτρέποντάς τα να εισέλθουν στην ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, και ενδεχομένως τελικά στα νεφρά οδηγώντας σε μόλυνση. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 80% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών με ουρολοίμωξη είχαν σεξουαλική επαφή κατά τις προηγούμενες 24 ώρες.

Κάθε φορά που μια γυναίκα κάνει σεξ έρχεται σε επαφή με βακτήρια θέτοντας τον εαυτό της σε κίνδυνο για ουρολοίμωξη. Η χρήση διαφράγματος για τον έλεγχο των γεννήσεων αυξάνει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο, καθώς η θέση του διαφράγματος δεν επιτρέπει στην κύστη να αδειάσει εντελώς. Ομοίως, η χρήση σπερματοκτόνου αυξάνει τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη από το σεξ.

ουρολοίμωξη2Παράλληλα, κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή ή κατά την πρώτη επαφή με έναν νέο σύντροφο αυξάνονται οι πιθανότητες για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Μάλιστα, το συχνό σεξ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης και δη με περισσότερους συντρόφους.

Πρόληψη των λοιμώξεων σε σχέση με το σεξ

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

– Η ενούρηση πριν και μετά το σεξ είναι απαραίτητη.

– Καθαρίστε τα γεννητικά σας όργανα και την περιοχή του πρωκτού πριν και μετά το σεξ.

– Μείνετε ενυδατωμένοι και πίνετε άφθονο νερό. Αυτό θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα βακτήρια του ουροποιητικού συστήματος.

ουρολοίμωξη- Μην χρησιμοποιείτε διάφραγμα ή σπερματοκτόνο ως μορφή ελέγχου των γεννήσεων.

– Οι άνδρες μπορούν επίσης να αναπτύξουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από το σεξ, οπότε θα πρέπει, επίσης, να καθαρίζουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων τους πριν και μετά το σεξ. Το προφυλακτικό μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων από το σεξ.

Εάν παθαίνετε συχνά ουρολοιμώξεις, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσετε τα πρώτα συμπτώματα.

Πηγές

invitromagazine.gr
Πήγαινε στην κορυφή