Γκρέμισαν την κεραία στην οδό Πρωτοπαπαδάκη

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Γκρέμισαν την κεραία  στην οδό Πρωτοπαπαδάκη

Πριν δύο περίπου βδομάδες τοποθετήθηκε και το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας 7 Οκτωβρίου γκρεμίστηκε. Ο λόγος για τη νέα κεραία κινητής τηλεφωνίας που στήθηκε στην ταράτσα κτιρίου επί της οδού Πρωτοπαπαδάκη 56, την οποία η τοπική κοινωνία του Γαλατσίου (κάτοικοι της εν λόγω περιοχής, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο) αποξήλωσε προχθές, κάνοντας πράξη το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για προστασία της υγείας των Γαλατσιωτών.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου το βράδυ της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου, το θέμα της τοποθέτησης της νέας κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο κτίριο που βρίσκεται στον αριθμό 56 της οδού Πρωτοπαπαδάκη ήταν εκείνο που θα λέγαμε πως μονοπώλησε το ενδιαφέρον δημοτικών συμβούλων αλλά και παριστάμενων δημοτών και πυροδότησε μάλιστα εντάσεις μεταξύ των τελευταίων και της διοίκησης του Δήμου.
Οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι ζητούσαν επίμονα από το Σώμα και κυρίως από τον κ. Δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία και να απομακρύνει την επίμαχη κεραία άμεσα, υποστηρίζοντας πως η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αργεί (η δικάσιμος έχει οριστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου) και μέχρι τότε «η κεραία θα εκπέμπει ακτινοβολία πάνω απ’τα κεφάλια μας, απειλώντας την υγεία των παιδιών μας αλλά και εμάς των ίδιων». Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα υποστήριξε στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Διονύσης Γεωργάτος, περίοικος και μέλος της Επιτροπής Κατοίκων, στο σπίτι του οποίου διενεργήθηκαν μετρήσεις προκειμένου να καταγραφεί η ακτινοβολία που εκπέμπεται από την κεραία. Αφού ανέλυσε τα ποσοστά που καταγράφηκαν, ρώτησε το Σώμα: «Ξέρετε τί μου είπε ο κύριος που έκανε τις μετρήσεις; Ότι εγώ δεν θα καθόμουν ούτε λεπτό παραπάνω εδώ μέσα!»
Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Κώστας Τσιρώνης ενημέρωσε τους συναδέλφους του και τον κόσμο για τη συνάντηση που είχε η Επιτροπή με την κα Σκουρολιάκου, την επιστημονική συνεργάτη του καθηγητή κυτταριτικής βιολογίας και ραδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λουκά Μαργαρίτη, σχετικά με την επίδραση της ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας στον ανθρώπινο οργανισμό. «Μετά από τα όσα μας είπε η κα Σκουρολιάκου, αποφασίσαμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή και οι μετρήσεις σε όλες τις κεραίες που βρίσκονται στο Δήμο Γαλατσίου, να γίνουν ημερίδες ενημέρωσης για τους συμπολίτες μας που αφορούν στα μέτρα προφύλαξης του κοινού από την ακτινοβολία καθώς και προτάσεις για τη μείωση της επικινδυνότητάς τους» είπε ο κ. Τσιρώνης.
Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοραστεί από το Δήμο μηχάνημα για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, προκειμένου να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η ένταση της ακτινοβολίας σε διάφορα σημεία της πόλης μας ενώ κάλεσε τους δημότες που έχουν κάποια υπόνοια ότι υπάρχει κεραία κινητής τηλεφωνίας στη γειτονιά τους, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στα τηλέφωνα 210-2143417, 210-2413383 και 210-2143430.
Ως προς την επίμαχη κεραία και τη δικαστική οδό που έχει πάρει, ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε πως δυστυχώς μετά το νόμο Βορίδη, που έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τα πράγματα έχουν στενέψει αναφορικά με το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει ο Δήμος.
Μετά από τα όσα είπε ο Πρόεδρος του Σώματος, οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν από τη διοίκηση του Δήμου να τους στηρίξει εμπράκτως και να σταθεί στο πλευρό τους λαμβάνοντας απόφαση για απομάκρυνση της επίμαχης κεραίας. Διστακτικός φάνηκε για μία ακόμα φορά ο Δήμαρχος, ο οποίος υποστήριξε πως «θα πάμε όλοι μέσα για αυτοδικία».
Απαντώντας ο κ. Νίκος Μαγκανάρης από τη δημοτική παράταξη «Γαλάτσι – 21ος Αιώνας» είπε: «Εμείς είμασταν και προχθές εκεί, κ. Δήμαρχε, στις κινητοποιήσεις που έκαναν οι κάτοικοι και δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια μαζί με τους κατοίκους. Όμως, πέρα από αυτό, πρέπει κάποια στιγμή ο Δήμος να μάθει να λειτουργεί και προληπτικά. Γι’αυτό και εμείς έχουμε κάνει επανειλημμένως την πρότασή μας: ο Δήμος να ενημερώνει τους κατοίκους του Γαλατσίου που μισθώνουν την ταράτσα τους ότι θα προβαίνουμε σε καταγγελία στην Πολεοδομία για πολεοδομικές παραβάσεις στο κτίριο. Για παράδειγμα, η εν λόγω κεραία παίρνει παράνομα ρεύμα από το κοινόχρηστο. Έπρεπε να γίνει μηνυτήρια αναφορά στη ΔΕΗ. Εσείς, κύριοι, τί κάνατε;»
Για μοναδική ευκαιρία να αποδείξουμε εμπράκτως ότι βρισκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων έκανε λόγο ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου. «Ναι, να έρθουμε αντιμέτωποι με το νόμο. Με νόμο μπήκαν οι κεραίες. Με νόμο κόπηκαν και οι συντάξεις, με νόμο γίνονται και οι απολύσεις, με νόμο η Τοπική Αυτοδιοίκηση περνάει στα χέρια στον ιδιώτη… Ναι, να έρθουμε αντιμέτωποι με το νόμο!»
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» κ. Άρης Παπαδοκωστόπουλος. «Πες μας μέρα και ώρα, κ. Δήμαρχε, και εμείς θα είμαστε εκεί για την κεραία μαζί με τους κατοίκους».

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ
Και μετά απ’ όλα τα παραπάνω, το Σώμα κατέληξε στο ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα.
«Σχετ: το με αρ. πρωτ: 37870/02-10-2013 έγγραφο της Επιτροπής Κατοίκων που έχει ως εξής:
»Εμείς οι κάτοικοι Γαλατσίου που μένουμε γύρω από την οδό Πρωτοπαπαδάκη και συγκεκριμένα στον αριθμό 56 όπου τελικά εγκαταστάθηκε η καινούργια κεραία κινητής τηλεφωνίας, πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία ανταποκρίθηκαν πολλοί κάτοικοι του Γαλατσίου. Στη συγκέντρωση αυτή, η αγανάκτηση και ο θυμός όλων μας για την εγκατάσταση μιας ακόμα κεραίας πάνω από τα κεφάλια μας ήταν κυρίαρχα.
»Έχουμε όλοι μας αγανακτήσει με τον τρόπο που οι μεγάλες εταιρείες επιβάλλουν σε όλους μας το παιχνίδι τους. Παιχνίδι με την υγεία μας, τη ζωή μας, το μέλλον μας, για να αποκομίσουν τα υπερκέρδη που επιθυμούν. Έχουμε θυμώσει όμως και με την αδυναμία ή την άρνηση κάθε αρμόδιας αλλά και της Δημ. Αρχής, να τους σταματήσει.
»Αυτή την αγανάκτηση και τον θυμό θέλουμε να εκφράσουμε, όπως και την απαιτήσή μας να κάνετε το χρέος σας και να μας προστατέψετε. Να βρείτε τρόπο να τους σταματήσετε.
»Απόφασή μας παραμένει μία και μόνη. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι αυτή και οι υπόλοιπες κεραίες που υπάρχουν στα όρια του Δήμου μας, να κατεβούν.
»Περιμένουμε από σας να κάνετε πράξη τις υποσχέσεις σας και τις αποφάσεις σας σχετικά με τις κεραίες. Να κάνετε την υπέρβαση τώρα και να στηρίξετε αποφασιστικά και δυναμικά τους δημότες σας.
»Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου:
»Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου αποφασίζει, στηρίζει και συμμετέχει ομόφωνα στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί από την Επιτροπή κατοίκων τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και ώρα 7:00 μ.μ. επί της οδού Πρωτοπαπαδάκη αριθμός 56 και με την απόφαση αυτή δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
»Καλεί, δε, όλους του Γαλατσιώτες να στηρίξουν την απόφαση αυτή.»
Έτσι, την περασμένη Δευτέρα 7 του μήνα, κάτοικοι της πόλης μας, εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με προεξέχοντα τον Δήμαρχο Κυριάκο Τσίρο, βρέθηκε κάτω από το κτίριο της οδού Πρωτοπαπαδάκη 56 όπου αποκορύφωμα της κινητοποίησης ήταν το γκρέμισμα της επίμαχης κεραίας. Η διαμαρτυρία των συγκεντρωμένων Γαλατσιωτών ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι το Παλαιό Τέρμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή