Υπό κατάργηση το ΙΚΑ Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Υπό κατάργηση το ΙΚΑ Γαλατσίου

Υπόσταση στις μέχρι στιγμής φήμες περί κλεισίματος των τοπικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ (πρώην υποκαταστημάτων ΙΚΑ), μεταξύ αυτών και του Δήμου Γαλατσίου, ήρθε να δώσει επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Οργανισμού προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας και η οποία διαβάστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται πως «η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας με πρόφαση μια νέα μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας». Επίσης πως «όλες οι παροχές θα αγοράζονται και σύντομα η σημερινή συμμετοχή 15% θα αυξηθεί γιατί θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες από τους ιδιώτες παρόχους υγείας».
«Η μετάβαση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ήδη καταρρακωμένο ΕΣΥ, θα διαλύσει το μεγαλύτερο οργανωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, το οποίο φρόντισαν να απαξιώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση. Εάν συνεχίσουν να συρρικνώνουν ή να κλείσουν τις Μονάδες Υγείας, οι ασφαλισμένοι θα χάσουν τη δωρεάν συνταγογράφηση, τη δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, τις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις (βιοχημικό έλεγχο, ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, γυναικολογικό έλεγχο, οδοντιατρικό έλεγχο κ.α.), τα δωρεάν εμβόλια για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, τις δωρεάν φυσικοθεραπείες» συνεχίζει η επιστολή.
Και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ καλούν «τα Δημοτικά Συμβούλια να καταγγείλουν την ενέργεια της συγκυβέρνησης για τη διάλυση και το κλείσιμο των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ (Πολυϊατρεία πρώην ΙΚΑ), να στηρίξουν τη δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όλων των Ελλήνων και να πάρουν πρωτοβουλίες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί με την Ομοσπονδία».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος κ. Κυριάκος Τσίρος επιβεβαίωσε πως μεταξύ των υπό κατάργηση υποκαταστημάτων ΙΚΑ είναι και αυτό του Γαλατσίου για το οποίο προβλέπεται η μεταφορά του στα Πατήσια στο 7ο θεραπευτήριο της Καυταντζόγλου. «Δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό έτσι. Όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε ώστε να μη συμβεί και ζητώ τη συμπαράσταση όλων, ακόμα και της εκκλησίας στις μελλοντικές μας κινητοποιήσεις» είπε.
Ακόμα ενημέρωσε για τη συνάντηση που έχει ήδη κάνει με τον Υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για να συζητήσει το θέμα. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην απομακρυνθεί το υποκατάστημα του ΙΚΑ από την περιοχή του Γαλατσίου, λόγω εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων, κυρίως ηλικιωμένων.
Ο κ. Τσίρος είπε τέλος πως έχει ήδη προχωρήσει στην αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εκφράζοντας τη διαμαρτυρία όλων για τη μετακίνηση του υποκαταστήματος που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο δήμο μας και ζητώντας την ανάκληση της απόφασής τους.
Εμείς επικοινωνήσαμε και με τους κυρίους Δαδινά και Γεωργόπουλο, διευθυντές των Υγειονομικών και των Διοικητικών Υπηρεσιών αντίστοιχα της τοπικής μονάδας ΕΟΠΥΥ, στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση και πως όλα αυτά αποτελούν προς το παρόν φήμες.

«ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ
ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ»

Το θέμα πάντως της κατάργησης των τοπικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ έχει ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες και έχει προκαλέσει σειρά επισκέψεων δημάρχων στο γραφείο του Υπουργού Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδη.
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης των τοπικών μονάδων  αλλά αναβάθμισης της λειτουργίας τους σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης της πρωτοβάθμιας υγείας και αποσυμφόρησης των νοσοκομείων.
Αυτό ακριβώς διαβεβαίωσε και τον κ. Τσίρο στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου στο υπουργείο.
Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε επίσης ότι, με κριτήριο την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού, το μόνο που συζητείται από την κυβέρνηση είναι δημιουργία ενός ενιαίου φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας με την υπαγωγή του ΕΣΥ στον ΕΟΠΥΥ ή αντίστροφα.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται τα πορίσματα και οι προτάσεις δύο διαφορετικών επιτροπών οι οποίες έχουν συσταθεί για αυτό το σκοπό και εργάζονται με κατεύθυνση την παραπάνω στόχευση του Υπουργείου Υγείας.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πήγαινε στην κορυφή