8 Καλλυντικά που μπορείς να αντικαταστήσεις με ξύδι

1. Ενυδατική λοσιόν για το δέρμα
Ρίξε 200 γρ. μηλόξυδο μέσα στη μπανιέρα, αφού την έχεις γεμίσει με χλιαρό νερό και μείνε μέσα για 15 λεπτά.

Επειδή το pH του μηλόξυδου είναι παρόμοιο με το pH του λεγόμενου υδρολιπιδικού μανδύα της επιδερμίδας (φανταστείτε ένα είδος προστατευτικής μεμβράνης που καλύπτει όλη την επιφάνεια του δέρματος), αυτή η ολιγόλεπτη θεραπεία βοηθά στην αποκατάσταση της κατεστραμμένης / αφυδατωμένης επιδερμίδας.
 

2. Τονωτική λοσιόν προσώπου

Ανακάτεψε μία κουταλιά μηλόξυδο και δύο κούπες νερό. Βούτηξε μέσα στο μείγμα λίγο βαμβάκι και άπλωσέ το σε στεγνό πρόσωπο. Μην ξεβγάλεις με νερό (η μυρωδιά θα εξατμιστεί γρήγορα). Το οξικό οξύ του μηλόξυδου θα τονώσουν την κυκλοφορία και θα βοηθήσουν στην καταπράυνση των πόρων.

3. Για το ξέβγαλμα των μαλλιών
Ανακάτεψε δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο με ένα φλιτζάνι νερό. Στο λούσιμο, ρίξε το διάλυμα στα μαλλιά για να ξεβγάλεις το σαμπουάν. Ξέπλυνε καλά και συνέχισε κανονικά απλώνοντας το conditioner. Το οξικό οξύ του μηλόξυδου θα απομακρύνει καλά τα υπολείμματα από το σαμπουάν και θα βοηθήσει στη λάμψη των μαλλιών.
 

4. Ενυδατική για τα εγκαύματα

Ανακάτεψε μισό φλιτζάνι μηλόξυδο και τέσσερα φλιτζάνια νερό. Με μια πετσέτα, ταμπονάρισε το διάλυμα στην περιοχή της επιδερμίδας που έχει καεί. Το μηλόξυδο, βοηθά στην διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων pH του δέρματος και κατά συνέπεια στη γρήγορη επούλωσή του.  

5. Για ερεθισμένο δέρμα μετά το ξύρισμα
Βρέξε ένα βαμβάκι με λίγο μηλόξυδο, και πέρασέ το πάνω από την ερεθισμένη περιοχή. Στα πολύ ερεθισμένα σημεία, άπλωσε πρώτα ελάχιστο μέλι, άφησε το για πάντα λεπτά, ξέβγαλέ το και ρίξε το μηλόξυδο.

Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του μηλόξυδου καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα, και το οξικό οξύ μαλακώνει την επιδερμίδα, βοηθώντας τις τρίχες που έχουν μεγαλώσει μέσα στο δέρμα να βγουν στην επιφάνεια. 

6. Αντιπυτιριδικό
Ανακάτεψε ίση ποσότητα μηλόξυδου και νερού. Με το διάλυμα, κάνε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής πριν το λούσιμο. Μπορείς επίσης να αναμίξεις ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδου με το σαμπουάν σου και να το ρίξεις στα μαλλιά σου όσο λούζεσαι, κάνοντας παράλληλα μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Το μηλόξυδο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση και τον μετριασμό της πιτυρίδας. 

7. Για τραυματισμένο δέρμα

Βρέξε λίγο βαμβάκι ή ένα πανάκι με σκέτο μηλόξυδο και στερέωσέ το πάνω στην τραυματισμένη επιδερμίδα με έναν επίδεσμο. Αφήσέ το εκεί για μια ώρα. Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του μηλόξυδου ηρεμούν το τραυματισμένο δέρμα, ενώ οι ιδιότητες του οξικού οξέος αυξάνουν την κυκλοφορία και θεραπεύουν το τραύμα. 

 8. Αποσμητικό ποδιών

Σε μία λεκάνη, ανακάτεψε ένα φλιτζάνι μηλόξυδο με τέσσερα φλιτζάνια νερό. Βάλε μέσα τα πόδια σου και άφησέ τα εκεί για να απορροφήσουν το διάλυμα για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα ξέβγαλέ τα καλά. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του μηλόξυδου βοηθούν στην εξουδετέρωση των οσμών.

Πηγές

www.marieclaire.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή