Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε!του Νικόλα Κολοκοτρώνη

Από τούτη εδώ τη στήλη, θα περάσουν βιβλία που αξίζει να διαβάσετε. Βιβλία που αποτελούν νέες κυκλοφορίες ή κλασικά αριστουργήµατα που αξίζουν µία θέση στην καρδιά και τη βιβλιοθήκη µας.


Γράφει ο  ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Συγγραφέας




«Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΕΡΑΣΤΗΣ» ΙΖΑΜΠΕΛ ΑΛΙΕΝΤΕ Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, σελ. 384, τιµή 16,50 ευρώ

Το 1939, λίγο προτού εισβάλουν οι ναζί στην Πολωνία, οι γονείς της νεαρής Άλµα τη στέλνουν στην ασφάλεια της έπαυλης των θείων της στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, συναντά τον Ιτσιµέι και η σχέση τους ανθίζει σαν λουλούδι. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρµπορ, οι δυο νέοι χωρίζουν αναγκαστικά. ∆εκαετίες αργότερα, η Ιρίνα, µια κο- πέλα που προσπαθεί να συµφιλιωθεί µε το βαρύ παρελθόν της, συναντά την ηλικιωµένη πια Άλµα και τον εγγονό της, τον Σεθ, σ’ ένα γηροκοµείο Η Ιρίνα και ο Σεθ γίνονται φίλοι και µάρτυρες της αποστολής µυστηριωδών δώρων και επιστολών στην Άλµα από έναν κρυφό αποστολέα. Μέσα από ένα ταξίδι στις ηπείρους και στις γενιές, η Ιζαµπέλ Αλιέντε ξετυλίγει την ιστορία ενός κρυφού πάθους που άντεξε στον χρόνο και θέτει θέµατα ταυτότητας, λύτρωσης, συµφιλίωσης.

«ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» ΟΣΣΟ Εκδόσεις ΡΕΜΠΕΛ, σελ. 240, τιµή 8 ευρώ

Εδώ ο Όσσο µιλάει για την ανθρώπινη εξέλιξη, για τη συνειδητότητα, για τη µεταµόρφωση του σεξ σε πνευµατικότητα, για το κουνταλίνι, για την ψυχολογία των ονείρων, για τα επτά σώµατα, για την υπέρβαση των επτά σωµάτων και για τη βα- σική αιτία που προκαλεί ένταση στον άνθρωπο: «Η συνειδητότητα είναι ατοµική. Μόνο η ασυνειδησία είναι συλλογική. Οι άνθρωποι έχουν φτάσει στο σηµείο της συνειδη- τότητας, όταν έχουν γίνει άτοµα. Κάθε άνθρωπος πρέπει να αντιληφθεί τη δική του ατοµικότητα και την ευθύνη που έχει γι’ αυτήν. Αν µπορείς να ζήσεις µε αυτό το γεγονός, θα συµβεί η έκρηξη». Ο Όσσο εµπνέει και δηµιουργεί το άνοιγµα για κατανόηση, σεβασµό, ελευθερία και πνευµατικότητα.

«Ο ΚΩ∆ΙΚΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ» DAVID GIBSON & MICHAEL McKINLEY Εκδόσεις ΟΥΡΑΝΟΣ, σελ. 352, τιµή 15,50 ευρώ

H προσωπικότητα που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας δεν άφησε πίσω της απτά ίχνη της ύπαρξής της. Ποιος είναι, άραγε, ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, και τι µας φανερώνουν γι’ αυτόν τα κειµήλια που έχουν διασωθεί; Ένα οστεοφυλάκιο που φέρει επι- γραφή µε το όνοµα του Ιησού, ένα «ευαγγέλιο» γραµµένο σε πάπυρο, που κάνει λόγο για τη «σύζυγό» του, ένα κοµµάτι ξύλου από τον Τίµιο Σταυρό, ένα λινό κοµµάτι ύφασµα µε το οποίο τυλίχτηκε η σορός του Ιησού. Είναι κάτι απ’ όλα αυτά γνήσιο; Ή µήπως έχουµε απλώς εξαπατηθεί; Το βιβλίο εξετάζει, υπό µια σύγχρονη οπτική, τη ζωή του πιο σηµαντικού προσώπου που έζησε στη Γη, µέσα από έξι αντικείµενα που σχετίζονται µε αυτό – όπως η Σινδόνη του Τορίνο, ο Τίµιος Σταυρός και τα οστά του Ιωάννη του Βα- πτιστή.

• «∆ΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΧΤΩ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΟΧΤΩ ΝΥΧΤΕΣ» ΣΑΛΜΑΝ ΡΟΥΣΝΤΙ Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, σελ. 440, τιµή 17,50 ευρώ

Στο κοντινό µέλλον, στον απόηχο της σφοδρής καταιγίδας που πλήττει την πόλη της Νέας Υόρκης, ανατέλλει η εποχή των παραδοξοτήτων. Ένας καθ’ όλα προσγειωµένος κηπουρός ανυψώνεται ξαφνικά από το έδαφος και µένει να αιωρείται. Ένας κοµίστας ξυπνάει στο δωµάτιό του για να βρεθεί αντιµέτωπος µε µια µυ- στηριώδη οντότητα, εντυπωσιακά όµοια µε τον Ινδό ήρωα που ο ίδιος δηµιούργησε µε το πενάκι του. Ένα εγκαταλειµµένο από τη µητέρα του µωρό διαθέτει την έµφυτη ικανότητα να εντοπίζει τη διαφθορά και να σηµαδεύει τους ενόχους µε δερµατικά έλκη. Μια σαγηνευτική χρυσοθήρας θα επιστρατευτεί για να πολεµήσει δυνάµεις ισχυρότερες από κάθε φαντασία. ∆εν το γνωρίζουν, αλλά όλοι κι όλες τους κατάγονται από τα ιδιόρρυθµα πλάσµατα που είναι γνωστά ως τζιν και κατοικοεδρεύουν σ’ έναν κόσµο χωρισµένο από τον δικό µας µε ένα πέπλο. Εµπνευσµένο από τους παρα- δοσιακούς µύθους της Ανατολής, το µυθιστόρηµα του Σαλµάν Ρούσντι είναι ένα αριστούργηµα για τις αρχέγονες συγκρούσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στον κόσµο µας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή