Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Τι είναι το Pokemon Go και προκαλεί φρενίτιδα σε µικρούς και µεγάλους


Άνθρωποι πηδούν από λεωφορεία για να πιάσουν Pokemon, άλλοι τα κυνηγούν µέσα σε δρόµους µε αυξηµένη κίνηση, άλλοι ανακαλύπτουν πτώµατα…

Αυτή είναι η νέα… τρέλα που λέγεται Pokemon Go και προκαλεί παγκόσµιο ενδιαφέρον σε µικρούς και µεγάλους.

Το παιχνίδι επαυξηµένης πραγµατικότητας (Augmented Reality) για smartphones ξεκίνησε από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, την περασµένη εβδοµάδα, πριν καν το δουν οι κάτοικοι των ΗΠΑ στις 8 Ιουλίου και σχεδόν αµέσως έφτασε και στη χώρα µας, µέσω παράνοµου κατεβάσµατος, ενώ επίσηµα αναµένεται τις επόµενες µέρες, καθώς ήδη ξεκίνησε στην Ευρώπη και συγκεκριµένα στη Γερµανία.

 Άνθρωποι κάθε ηλικίας γυρνάνε στους δρόµους της πόλης κοιτώντας το κινητό τους και πρέπει να πιάσουν όσα περισσότερα Pokemon µπορούνό που και να βρίσκονται… Στο κυνήγι των Pokemon έχουν ήδη σηµειωθεί τα πρώτα ατυχήµατα ακόµα και ληστείες.
Ήδη οι οι πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Ορεγκον στις ΗΠΑ αποφάσισαν να προειδοποιήσουν τους πολίτες για τους κινδύνους που «κρύ- βει» το παιχνίδι, τονίζοντας τους ότι πρέπει να τηρούν πάντα τους νόµους, όταν βγαίνουν στο… κυνήγι ή ψάχνουν για «Pokéstops» µε τα smartphone τους. Στις ΗΠΑ υπάρχουν ήδη αναφορές για ανθρώπους που πήδηξαν από λεωφορεία γιατί είδαν να κινείται στον δρόµο ένα pokemon…

«Να θυµάστε, η κυκλοφορία στους δρόµους δεν είναι εικονική», προειδοποίησε η αστυνοµία του Όρεγκον, ενώ η πολιτειακή αρχή µεταφορών της Ουάσινγκτον ζήτησε από τους πολίτες να µην παίζουν το παιχνίδι την ώρα που οδηγούν! Η αστυνοµία του Μιζούρι, ανακοίνωσε πως ληστές φαίνονται να στοχεύουν παίκτες που ψάχνουν για Pokemon, παραµονεύοντας σε τοποθεσίες όπου έχει διαπιστωθεί ότι «κρύβονται» µπόνους για το παιχνίδι και παρέχονται µεγαλύτερες πιθανότητες εντοπισµού Pokemon.

 Οι ληστές φέρονται να χρησιµοποιούν την εφαρµογή για να εντοπίζουν άτοµα που κινούνται µόνα τους σε πάρκινγκ. Επίσης, έχουν αναφερθεί περιστατικά οδηγών που σταµάτησαν στη µέση του δρόµου, προκαλώντας κινδύνους. Έχουν σηµειωθεί ληστείες σε νεαρούς οι οποίοι ήταν τόσο απορροφηµένοι µε το παιχνίδι που δεν κατάλαβαν τι έγινε.

Η Shayla Wiggings από τις ΗΠΑ, 19 ετών, καθώς προσπαθούσε να εντοπίσει εικονικά Pokémon, βρήκε το σώµα ενός άτυχου άνδρα να επιπλέει στον ποταµό Big Wind. Η κοπέλα ενηµέρωσε άµεσα τις αρχές, οι οποίες έσπευσαν στην τοποθεσία. Το παιχνίδι είχε ως αποτέλεσµα την εκτόξευση της αξίας της Nintendo κατά 7,5 δισ. δολάρια.
 Ο µέσος όρος ενασχόλησης είναι 43 λεπτά ηµερησίως, πάνω από το WhatsApp ή το Instagram.