Αυξήθηκαν τα λουκέτα στα καταστήματα του Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Αυξήθηκαν τα λουκέτα στα καταστήματα του Γαλατσίου

Οι πάλαι ποτέ εμπορικοί δρόμοι του Γαλατσίου και της Λαμπρινής μαραζώνουν με τους καταστηματάρχες – όσους έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να «κρατηθούν» – να ανησυχούν για το «τί θα φέρει η επόμενη μέρα», να αναρωτιούνται «πού θα πάει αυτή η κατάσταση».

Eτσι ξεκινούσαμε το ρεπορτάζ μας πέρσι την ίδια χρονική περίοδο για το ίδιο θέμα. Δυστυχώς, και φέτος παραμένει η ίδια εισαγωγή γιατί τίποτα δεν έχει αλλάξει στην αγορά ή μάλλον τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει. Από τα 1.050 καταστήματα στους δρόμους του Γαλατσίου, τα 229 είναι κλειστά (21,8%).
Στο οδοιπόρικό μας στα καταστήματα του Γαλατσίου, αυτή τη φορά συμπεριλάβαμε οκτώ ακόμα δρόμους, οι οποίοι δεν είναι από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης μας. Περπατήσαμε τις οδούς Γαλατσίου, Βεΐκου, Αγ. Γλυκερίας, Πρωτοπαπαδάκη, Ι. Φωκά, Τράλλεων, Καραϊσκάκη, Παπαφλέσσα, Χριστιανουπόλεως, Ναρκίσσου, Ηροδότου, Προφ. Ηλία, Μεσσηνίας, Απειράνθου, Λέσβου, Φιγαλείας, Ελ. Βενιζέλου, Χρ. Λαδά, και μετρήσαμε τα κλειστά καταστήματα. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Στους λιγότερο εμπορικούς δρόμους (Ηροδότου, Απειράνθου, Φιγαλείας) σχεδόν τα μισά μαγαζιά είναι κλειστά και οι μόνοι δρόμοι που φαίνεται να αντέχουν ακόμη είναι η Λ. Βεΐκου με κλειστά το 10,2% των καταστημάτων και η Ι. Φωκά με κλειστά το 9,9% των καταστημάτων.
Βέβαια, η εικόνα αυτή είναι πλασματική γιατί πολλοί καταστηματάρχες στη Λ. Βεΐκου έχουν από καιρό ξεπεράσει τα όριά τους και, αν δεν αλλάξει κάτι, την επόμενη χρονιά στο οδοιπορικό μας θα καταγράψουμε περισσότερα κλειστά καταστήμαστα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που οφείλουν κατά μέσο πάνω από τρία ενοίκια, εκτός από τις άλλες οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν βάλει νερό στο κρασί τους και έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους. Παρόλα αυτά τα ενοίκια, όχι μόνο στη Λ. Βεΐκου, παραμένουν ακόμα υψηλά. Ορισμένοι ιδιοκτήτες νομίζουν ότι βρισκόμαστε ακόμα στην πλασματική ευμάρεια των προηγούμενων ετών και προτιμούν προφανώς να κρατούν τα καταστήματά τους κλειστά παρά να μειώσουν τις απαιτήσεις τους.
Στους δρόμους όπου έχουν αυξηθεί τα κλειστά καταστήματα σε σχέση με πέρσι, είναι η Λ. Γαλατσίου, η Πρωτοπαπαδάκη, η Καραϊσκάκη, η Παπαφλέσσα και η Ναρκίσσου.
Πέρσι στο σύνολο των καταστημάτων, τα κλειστά ήταν στο 18,7% ενώ φέτος έχουμε φτάσει στο 21,8%, δηλαδή έχουμε μία αύξηση 3% μέσα σ’ ένα χρόνο. Και πώς να μη γίνει αυτό αφού καινούργιο εμπορικό κατάστημα στο Γαλάτσι έχει να ανοίξει εδώ και τρία χρόνια. Τα μόνο που ξεφυτρώνουν είναι καταστήματα αγοράς χρυσού (τα οποία έχουν φτάσει τα 11). Αν δεν είχαν ξεκινήσει και τη λειτουργία τους κάποια μικρά καταστήματα καφέ, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Ο πίνακας που δημοσιεύουμε είναι ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά του Γαλατσίου.
Ελπίζουμε σ’ ένα χρόνο από τώρα, στο επόμενο οδοιπορικό μας, τα πράγματα να έχουν βελτιωθεί – αν και αυτό φαίνεται κομματάκι δύσκολο.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ – ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ

«Κοιτάξτε, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά όλες τις αγορές, μοιραίως και την αγορά του Γαλατσίου. Ο κόσμος θέλει να ψωνίσει αλλά τα οικονομικά του δεν το επιτρέπουν. Η ψυχολογία του είναι πεσμένη, δεν προλαβαίνει να εξοφλά λογαριασμούς, ΔΕΚΟ, δημόσιο, χαράτσια… Γι’αυτό περιορίζεται μόνο στα άκρως απαραίτητα. Τώρα περιμένουμε τις εκπτώσεις μήπως και κινηθεί η αγορά, μήπως και αυξηθεί ο τζίρος κι έτσι μπορέσουμε να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας.
»Τώρα ως προς το κλείσιμο των καταστημάτων, είναι δυστυχώς γεγονός ότι έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις κι όσες ανοίγουν είναι πολύ λιγότερες από αυτές που κλείνουν. Επίσης υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που φυτοζωούν αλλά προσπαθούν οι άνθρωποι μήπως και σωθούν.
»Ο Σύλλογός μας βρίσκεται σε διαδικασία εκλογών αυτή την περίοδο, μετά από τη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 26 Ιουνίου. Το Δ.Σ. είναι πλέον υπηρεσιακό και δεν μπορεί να κάνει κάποια κίνηση τόνωσης της αγοράς. Εξάλλου φοβάμαι ότι αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα αποτύχει και το λέω αυτό διότι στη Γενική Συνέλευση που σας προανέφερα παρευρέθηκαν μόνο 9 άτομα! Έτσι απογοητεύεσαι και δεν σου κάνει διάθεση για τίποτα…»

Πήγαινε στην κορυφή