Μνημόνιο στην υγεία, μνημόσυνο στους ασθενείς

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μνημόνιο στην υγεία,  μνημόσυνο στους ασθενείς

Χωρίς νοσοκομεία αναμένεται να μείνουν οι ασθενείς σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει άμεσα σε λουκέτα σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να εξοικονομήσει κονδύλια από το ΕΣΥ.

H συνταγή που επιβάλει η Τρόικα για τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αφενός η σκληρή λιτότητα και αφετέρου η δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών, με αυστηρή και συστηματική επιτήρηση. Στα νοσοκομεία βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο μνημονιακής έμπνευσης συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομειακών Μονάδων, δραστικής μείωσης των κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων που αποτυπώνεται στην έκδοση των νέων Οργανισμών. Κυβερνητικός στόχος είναι με την πολιτική αυτή να μείνει προσωπικό χωρίς οργανική κάλυψη προκειμένου να παραδοθεί στη πυρά των απολύσεων σωφρονιστικού χαρακτήρα για την Τρόικα.
Εκτός των απολύσεων, νομιμοποιείται η κινητικότητα του προσωπικού με μετακινήσεις προς άλλες υγειονομικές μονάδες σε μακρινές αποστάσεις διαλύοντας οικογενειακούς και οικονομικούς προϋπολογισμούς. Τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψαν οι Διοικήσεων των Νοσοκομείων με το Υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, περιλαμβάνουν την υποχρέωση να μην παράξουν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Με δραστικά μειωμένους προϋπολογισμούς σε σχέση με πέρυσι, τα Νοσοκομεία ήδη εξάντλησαν την ετήσια επιχορήγηση και αδυνατούν να στηρίξουν βασικές λειτουργίες τους. Αναστέλλουν χειρουργεία, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, φάρμακα, προϊόντα διατροφής κ.α.
Η Τρόικα επέστρεψε στη χώρα και υποχρέωσε τον Υπουργό Υγείας να στείλει επείγον έγγραφο στα Νοσοκομεία, για απολογισμό στους παραπάνω στόχους που τέθηκαν. Οι τεχνοκράτες της Τρόικας απαιτούν να βρεθούν άμεσα λύσεις και τρόποι, με τους οποίους θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται στον προϋπολογισμό. Μάλιστα ήταν τόση η βιασύνη που δεν πρόλαβαν να μεταφράσουν τις εντολές τους (διαβιβάστηκε το έγγραφο στα αγγλικά).
Πολλά νοσοκομεία, παρότι παρουσιάζουν πολύ χαμηλή πληρότητα και αποδοτικότητα (ορισμένα δεν ξεπερνούν πολύ το 40%), αποτελούν βασικό μοχλό στήριξης πολλών περιοχών και ειδικά νησιών. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου που μπορεί να μην έχουν μεγάλη πληρότητα, καλύπτουν όμως υγειονομικά πολύ σημαντικά νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας μας. Εκτός αυτού οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών μπροστά στο ενδεχόμενο ενός λουκέτου δεν ήταν και ότι καλύτερο για την κυβέρνηση. Έως τα μέσα καλοκαιριού, αν όχι και νωρίτερα, αναμένεται να μπει λουκέτο σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας τα οποία θεωρούνται περιττά από κυβέρνηση και τρόικα.
Το μεγάλο τσεκούρι θα ξεκινήσει από την Αθήνα με τα νοσοκομεία που αναμένουν το «λουκέτο» να είναι:
– Το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, από όπου έχουν ήδη κουρευτεί πολλές κλινικές και μεγάλα τμήματα του προσωπικού έχουν μεταφερθεί στο Αττικόν.
– Λουκέτο θα μπει επίσης άμεσα στην Πολυκλινική της Ομόνοιας. Θα διατηρηθούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία ώστε να παρέχεται επείγουσα βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά του κέντρου της Αθήνας τα οποία όμως θα διακομίζονται άμεσα σε νοσοκομεία.
– Ταυτόχρονα θα κλείσει και το Νοσοκομείο Πατησίων καθώς θεωρήθηκε ότι οι ανάγκες της περιοχής μπορούν να καλυφθούν από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
– Το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη» θα μετατραπεί άμεσα σε ίδρυμα για χρονίως πάσχοντες για μόνιμη φιλοξενία προκειμένου όσοι ασθενείς παρουσιάζουν ανίατα νοσήματα να μπορούν να νοσηλεύονται εκεί και όχι σε απλά νοσοκομεία όπου ουσιαστικά δεν μπορούν να τους παρασχεθούν υπηρεσίες φροντίδας.
– Πάνω πάνω στη λίστα του υπουργείου Υγείας είναι και το νοσοκομείο  «Παναγία» της Θεσσαλονίκης καθώς θεωρήθηκε πολυέξοδο χωρίς όμως να μπορεί να προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες.
Μόλις ολοκληρωθούν τα λουκέτα στην Αθήνα, σειρά θα πάρουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στα τρίγωνα Άργους, Ναυπλίου, Κυπαρισσίας, Κρεστένων, Καλαμάτας, μιας που εκτιμάται ότι σε μικρή απόσταση υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που καλύπτουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες.
Παράλληλα, προβλέπεται συνένωση 330 κλινικών και 500 εργαστηρίων και μετακίνηση  600 κλινικών γιατρών, από τους 1.200 που υπηρετούν στο ΕΣΥ. Χαρακτηριστικό των προθέσεων αλλά και της χυδαιότητας της κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι σχετικά ρεπορτάζ που κυκλοφορούν σε διάφορα ΜΜΕ αναφέρουν ότι τρόικα και υπουργείο Υγείας σημειώνουν ότι κάποια νοσοκομεία είναι «χαμηλής αποδοτικότητας» (!) και «δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό» (!). Την ίδια ώρα τα μεγάλα Νοσοκομεία στενάζουν από τα ράντζα και τις ατελείωτες ουρές στα ΤΕΠ, οι ασθενείς μεταφέρονται σε απαγορευτικά μακρινές αποστάσεις ενώ όταν φτάσουν υπόκεινται σε δραματικές αναμονές προκειμένου να εξετασθούν. Οι περικοπές σε υγειονομικό εξοπλισμό αλλά και οι σχεδόν μηδενικές προσλήψεις στο ΕΣΥ σε συνδυασμό με τις μαζικές αποχωρήσεις υγειονομικού προσωπικού και τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών που προστρέχουν στο ΕΣΥ ελέω μνημονίου, έχουν πλέον δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα στην Υγεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν συζητώνται περικοπές σε:
– Διαγνωστικά ιδιωτικά κέντρα (θα πληρώνονται στο 100% από τους ασφαλισμένους).
– Νοσηλείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία (επίσης θα πληρώνονται από την τσέπη μας).
– Παροχές για νεογνά.
– Περικοπές σε μισθούς και προσωπικό.
Και ενώ θα περίμενε κανείς να γίνεται χαμός, δεν κουνιέται φύλλο! Ίσως να είμαστε η χώρα με τους πιο υγιείς ανθρώπους στον πλανήτη. Τι να τα κάνουμε τα νοσοκομεία;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή