Συμβουλές για προφύλαξη από τα κουνούπια

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

 Τα κουνούπια στην Ελλάδα αποτελούν ένα πρόβληµα, του οποίου λίγος κόσµος γνωρίζει τις πραγµατικές διαστάσεις. ∆εν είναι µόνο το θέµα της όχλησης αλλά και της προστασίας της ∆ηµόσιας Υγείας γιατί είναι σηµαντικοί φορείς µολυσµατι- κών ασθενειών µεταξύ άλλων της ελονοσίας, του κίτρινου και του δάγκειου πυρετού, του ιού του δυτικού Νείλου, διαφόρων εγκεφαλίτιδων κ.α. Είναι γεγονός ότι οι κλιµατικές αλλαγές και κυρίως η άνοδος της θερµοκρασίας και της υγρασίας, βοηθούν σηµαντικά την επιτάχυνση του βιολογικού κύκλου και την επι- βίωση των κουνουπιών.

Στην Ελλάδα απαντώνται πάνω από 54 διαφορετικά είδη κουνουπιών από περίπου 3000 γνωστά είδη παγκοσµίως. Βασική παράµετρος για την επιτυ- χία του προγράµµατος καταπολέµη- σης κουνουπιών σε µεγάλα πολεοδοµικά συγκροτήµατα, όπως ο ∆ήµος µας, είναι η ενηµέρωση και η ευαισθητοποίηση των δηµοτών. Η συνεισφορά του κόσµου στην καταπολέµηση µπορεί να είναι σηµαντική, δεδοµένου ότι υπάρχουν αναρίθµη- τοι χώροι που µπορούν να µετατρα- πούν σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως πληµµυρισµένα υπόγεια, ανοικτές δεξαµενές, δοχεία κάθε τύπου, όπως πιατάκια από γλά- στρες, διαρροές νερού ή ανοιχτά φρεάτια σε εσωτερικές αυλές, κλπ. Οι εστίες αυτές είναι απρόβλεπτες και είναι αδύνατο να χαρτογραφηθούν αφού βρίσκονται στην πλειοψηφία τους σε ιδιωτικούς χώρους και τα συ- νεργεία του φορέα υλοποίησης του προγράµµατος δεν έχουν πρόσβαση. Τι µπορούµε λοιπόν να κάνουµε; • Περιορίζουµε στον χώρο µας όλες τις επιφάνειες ή µεγάλα αντι- κείµενα όπου µπορεί να λιµνάζουν νερά. • Φυλάµε τα δοχεία νερού που δεν χρησιµοποιούµε (βαρέλια, πο- τιστήρια, τενεκέδες, κλπ.),γυρι- σµένα ανάποδα ή τα διατηρούµε καλυµµένα. • Ανανεώνουµε και καθαρίζουµε τακτικά το νερό στα δοχεία νερού των κατοικίδιων ζώων(τουλάχιστον µια φορά την εβδοµάδα). • Αποµακρύνουµε το νερό που µαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον µία φορά την εβδοµάδα. • Καλύπτουµε ή αποµακρύνουµε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό. • Αποµακρύνουµε το νερό που συγκεντρώνεται γύρω από εξαρτή- µατα αυτόµατου συστήµατος άρ- δευσης (µπεκ, σταλάκτες, κλπ) • Καθαρίζουµε τα φύλλα που µα- ζεύονται στα λούκια της βροχής, ώστε να µη δηµιουργούνται λιµνά- ζοντα νερά. • Αντικαθιστούµε σπασµένους σωλήνες νερού που τρέχουν. • Καλύπτουµε µε σήτες τους αγωγούς εξαερισµού των βόθρων. • Αν έχουµε πισίνα, καλό είναι να θέτουµε σε λειτουργία κάθε µέρα το φίλτρο καθαρισµού ώστε να αποµακρύνονται αυγά και προνύµ- φες κουνουπιών

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Χρήση εντοµοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρµα και πάνω από τα ρούχα. Ο χρόνος δράσης των εντο- µοαπωθητικών ουσιών κυµαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες, ανάλογα µε την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Για τα εντοµοαπωθητικά που περιέ- χουν DEET προτιµώνται τα σκευά- σµατα µε συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παι- διά. ∆εν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες µητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη µέχρι 2 µηνών. Τα εντοµοαπωθητικά προ- ϊόντα πρέπει να επαλείφονται µετά τα αντηλιακά, και δεν πρέπει να έρ- χονται σε επαφή µε το στόµα, τα µάτια και το βλεννογόνο της µύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατα- σκευαστή. Χρήση εντοµοκτόνων στον αέρα. Κυκλοφορούν στο εµπόριο στις εξής µορφές: αερόλυµα – αεροζόλ, ταµ- πλέτες, εξατµιζόµενο διάλυµα, σπι- ράλ («φιδάκια») κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατα- σκευαστή. ∆εν πρέπει να εφαρµό- ζονται στο δέρµα. Προσοχή κατά τις σηµαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιµπήµατα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιµ- πούν από το σούρουπο µέχρι το χά- ραµα. Ορισµένα είδη τσιµπούν κατά τη διάρκεια της ηµέρας.

Χρήση κατάλληλων ενδυµάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώµα (µακριά µανί- κια και παντελόνια). Πιο αποτελεσµατικά είναι τα ανοιχτό- χρωµα και φαρδιά ρούχα. Συχνά λουτρά καθαριότητας. Για την αποµάκρυνση του ιδρώτα. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε µε: • τη ∆ιεύθυνση Κοινωνική Πολιτι- κής Υγείας και Υγιεινής, Τµήµα Προ- άσπισης και Προαγωγής Υγείας και Υγιεινής ∆. Γαλατσίου, τηλ. 210- 2143376 και 210-2222011 • τη ∆ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρε- σιών, Τµήµα Πρασίνου ∆. Γαλα- τσίου, τηλ. 210-2143410 και 210-2143382 • το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων) Τηλ. 210-5210000 www.keelpno.gr.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή