Απ’ τη Ημαθία στη Μανωλάδα

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Απ’ τη Ημαθία  στη Μανωλάδα

Από τα σύννεφα, ως συνήθως, έπεσαν κρατικοί λειτουργοί, αστυνομία, τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτικά κόμματα όταν άκουσαν για το περιστατικό του πυροβολισμού μεταναστών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Αλλά όσο κι αν δηλώνουν έκπληκτοι, το πρόβλημα υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια.

Εξάλλου σχεδόν κάθε χρόνο καταγράφεται και από ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας στα χωράφια της Μανωλάδας που θυμίζει την ύπαρξη του προβλήματος. Αν και όλοι γνωρίζουν, ουδείς έχει ασχοληθεί σοβαρά μέχρι τώρα για την αντιμετώπισή του.
Στην περιοχή της Μανωλάδας καλλιεργούνται περίπου 12.000 στρέμματα φράουλας και για τη συγκομιδή της απασχολούνται 2.500 έως 3.000 εργάτες γης. Η απόδοση στις καλλιέργειες φράουλας είναι 4 τόνοι ανά στρέμμα και το 90% της παραγωγής εξάγεται. Ο δε ετήσιος τζίρος σε Ηλεία και Αχαΐα φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς μια τόσο σημαντική καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας αλλά και για την εθνική οικονομία, να έχει οργανωθεί σε άλλη βάση ώστε και η εκμετάλλευση των ξένων εργατών να σταματήσει αλλά και οι παραγωγοί να μπορόυν να κάνουν τη δουλειά τους.
Το μοντέλο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί είναι αυτό που ακολοθούν εδώ και μια δεκατία οι παραγωγοί ροδάκινων στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου παράγονται ετησίως 500.00 τόνοι ροδάκινα, το 75% των οποίων εξάγεται. Στη συγκομιδή, λοιπόν, των ροδακίνων απασχολούνται μετακλητοί εργάτες γης. Κάθε χρόνο η Περιφέρεια Μακεδονίας ή οι συνεταιρισμοί των ροδακινοπαραγωγών προκηρύσσουν τον αριθμό των εργατών που θα απασχοληθούν για έξι μήνες στα χωράφια τους. Συνήθως οι εργάτες είναι από την Αλβανία ή τη Βουλγαρία. Το μεροκάματο είναι 25 ευρώ και η ασφάλεια που πληρώνει ο παραγωγός στον ΟΓΑ για κάθε εργάτη και για εξάμηνη απασχόληση φτάνει τα 1.200 ευρώ.
Φέτος αναμένεται να απασχοληθούν στους δύο νομούς 8.000 μετακλητοί εργάτες γης, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί. Την περσινή περίοδο η Ένωση Νέων Αγροτών είχε δημοσιεύσει αγγελία για εργάτες συγκομιδής, στην οποία ανταποκρίθηκαν μόλις 19 Έλληνες ενώ οι αιτήσεις από την Αλβανία ξεπέρασαν τις 4.000!
Δεν θα πει κανείς και πρώτος εγώ, που γνωρίζω κάποια πράγματα για τις αγροτικές καλλιέργειες, ότι η δουλειά στα χωράφια είναι εύκολη υπόθεση. Το αντίθετο θα έλεγα. Αλλα όταν είσαι τετραμελής οικογένεια και για δυο χρόνια δεν δουλεύει κανείς – όπως έβλεπα προχθές στην τηλεόραση – γιατί να μην εργαστούν για έξι μήνες στη συγκομιδή των ροδακίνων που θα τους αποφέρει οικογενειακό εισόδημα 15.000 ευρώ; Θα μου πείτε, αυτή δεν είναι λύση στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Συμφωνώ αλλά αποτελεί μια ανάσα.
Μετά το τραγικό συμβάν στη Μανωλάδα, η φετινή παραγωγή φράουλας κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια. Γι’ αυτό οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής, με επιστολή τους προς την πολιτεία, ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος και προτείνουν να παρέχεται βίζα εργασίας στους μετανάστες εργάτες και μέρος του κόστους στέγασής τους να επιδοτηθεί από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Αφού λοιπόν υπάρχει η δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή των νομών Ημαθίας και Πέλλας, ας εφαρμοστεί και στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας για να μην παρουσιάζονται κάθε χρόνο τέτοια προβλήματα.

Για 6η  συνεχόμενη χρονιά,

ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Γαλατσίου διοργανώνει το Θερινό Αθλητικό Camp, το οποίο θα λάβει χώρα στο Άλσος Βέικου από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου και αφορά παιδιά από 7 έως 12 ετών.
Επειδή προβλέπεται και φέτος να γίνει πανικός κατά τη διάρκεια των εγγραφών, καλό θα είναι οι αρμόδιοι να φροντίσουν η προσέλευση (για την εγγραφή) να γίνεται κατά αλφαβητική σειρά.
Το αθλητικό Camp είναι πλέον θεσμός για το Γαλάτσι και θα πρέπει να τύχει της στήριξης όλων. Στήριξη η οποία μπορεί να προέλθει μέσα από εποικοδομητική κριτική και κατάθεση προτάσεων που θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα παιδιά. Ό,τι θετικό γίνεται, θα πρέπει να αναγνωρίζεται και ό,τι αρνητικό, να καυτηριάζεται.
Και επειδή πίσω από τα γεγονότα υπάρχουν πάντα άνθρωποι, δεν μπορώ να μην δώσω τα εύσημα στον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Μανώλη Πρωτονοτάριο, ο οποίος ξεκίνησε το Camp και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι η ψυχή της διοργάνωσης.


Η αποστολή της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής
τον Γιώργο Παπανδρέου, στην Κόστα Ρίκα, τον Ιανουάριο του 2012,
για τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,
κόστισε, όπως γράφτηκε, στα ταμεία του κόμματος 200.000 ευρώ.
Γι’ αυτό ο Γιώργαρος έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή