Προτασείς για ενα δημιουργικό καλοκαίρι με τα παιδιά!

ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Δείχνουμε στο παιδί μας τα ομαδικά παιχνίδια, που παίζαμε εμείς, όταν ήμαστε μικροί. Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τους αρέσουν πολύ. Πηδάμε σχοινάκι, φτιάχνουμε το παραδοσιακό λάστιχο και δείχνουμε τις κινήσεις ή όποιο άλλο παιχνίδι μας άρεσε. Και μόνο που θα πούμε ότι το παίζαμε μικροί, αυτόματα εξιτάρει το παιδί μας και θέλει να το δοκιμάσει.

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Αφιερώνουμε μια μέρα με το παιδί μας για να μαζέψουμε παιχνίδια, βιβλία και ρούχα που δε χρησιμοποιεί πια για να τα δωρίσουμε σε άλλα παιδάκια που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Εξηγούμε στο παιδί μας πως υπάρχουν πολλά παιδιά γύρω μας που δεν έχουν όλα αυτά τα πράγματα που έχει αυτό και μαζί του επιλέγουμε αντικείμενα, ρούχα και παπούτσια για να τα προσφέρουμε σε άλλα παιδιά. Δεν επιλέγουμε παλιά αντικείμενα ή πολυχρησιμοποιημένα αλλά αντικείμενα και ρούχα σε καλή κατάσταση που όμως το παιδί μας δεν τα χρησιμοποιεί πια.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ

Συζητάμε με το παιδί μας τα είναι η συλλογή και πως μπορούμε να ξεκινήσουμε κι εμείς μια. Μπορεί να είναι συλλογή από κοχύλια, λουλούδια (φυτολόγιο),πέτρες από τη θάλασσα που μπορούμε στη συνέχεια να αφήνουμε τα παιδιά να τις ζωγραφίζουν με νερομπογιές και πολλά άλλα που δε χρειάζεται να κοστίζουν.

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ

Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα για να αλλάξουμε το παιδικό δωμάτιο. Μπορούμε απλά να αλλάξουμε τη διάταξη των επίπλων, να φτιάξουμε μια ζωγραφιά σε έναν από τους τοίχου, να πάρουμε αυτοκόλλητα τοίχου, να αλλάξουμε το χρώμα σε έναν τοίχο, να προσθέσουμε χειροποίητες κατασκευές που θα φτιάξουμε μαζί με το παιδί.

ΨΩΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Πάμε μαζί με το παιδί μας στη λαϊκή αγορά και διαλέγουμε φρούτα και λαχανικά. Γυρνώντας στο σπίτι μπορούμε να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Επειδή σταματάει το σχολείο δε σημαίνει ότι πρέπει το παιδί μας να μείνει μόνο του όλο το καλοκαίρι. Μπορούμε να κανονίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να έρχονται φίλοι του παιδιού στο σπίτι να παίζουν και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΛΤΣΟΚΟΥΚΛΕΣ

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παλιές κάλτσες ή κάλτσες που δεν κάνουν πια στο παιδί μας και να φτιάξουμε καλτσόκουκλες… Λίγα κουμπάκια κλωστές ή μαλλί πλεξίματος, μαρκαδόροι και οι κουκλίτσες μας είναι έτοιμες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ-ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Τα παιδιά απολαμβάνουν να ξεφυλλίζουν άλμπουμ με φωτογραφίες τους. Μπορούμε να αφιερώσουμε ένα απόγευμα κοιτώντας παλιές φωτογραφίες και λέγοντας στο παιδί μας ιστορίες που δε θυμάται από όταν ήταν πιο μικρό.

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ

Καθόμαστε στο μπαλκόνι μας και αφού απλώσουμε ένα νάιλον ή σουπλά για να μην λερώσουμε το τραπέζι φτιάχνουμε ένα σωρό σχήματα και σχέδια.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΣΤΡΟ

Μια βροχερή καλοκαιρινή μέρα… Δεν μπορούμε να βγούμε έξω να παίξουμε οπότε τι καλύτερο από το να φτιάξουμε το δικό μας κάστρο. Χρησιμοποιούμε καρέκλες, καναπέδες, κουβέρτες και μαξιλάρια και ό,τι άλλο βάλει ο νου μας για να φτιάξουμε το δικό μας κάστρο και να περάσουμε εκεί την ημέρα μας λέγοντας παραμύθια, φτιάχνοντας ιστορίες και αφήνοντας τη φαντασία τη δική μας και του παιδιού μας ελεύθερη. Και γιατί όχι διαβάζουμε μέσα στο κάστρο μας – στην πιο αναπαυτική του γωνιά – τα αγαπημένα του βιβλία.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΑΖΛ

Έχει το παιδί μας βαρεθεί να παίζει με τα πάζλ που του έχουμε αγοράσει; Ας φτιάξουμε τα δικά μας! Βρίσκουμε εικόνες από το ίντερνετ που αρέσουν στο παιδί μας και αφού τις εκτυπώσουμε τις κόβουμε σε διάφορα σχήματα κι δημιουργούμε το δικό μας παζλ.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΟΛΑΖ

Χρησιμοποιούμε εικόνες από περιοδικά και εφημερίδες που έχουμε στο σπίτι και φτιάχνουμε με το παιδί μας διάφορα κολάζ. Αν μάλιστα θέλουμε μπορούμε να τα βάλουμε σε κορνίζες και να στολίζουμε με αυτά το δωμάτιό του.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι… Μπορούμε να ξεκινήσουμε εμείς την ιστορία και να την συνεχίσει το παιδί. Ένας άλλος τρόπος είναι να συγκεντρώσουμε διάφορες λέξεις τυχαίες και χωρίς σχέση μεταξύ τους και στη συνέχεια να τις κάνουμε παραμύθι μαζί με το παιδί. Αν το επιθυμεί και του αρέσει το αποτέλεσμα της ιστορίας μπορούμε να το παροτρύνουμε να κάνει και την εικονογράφηση του παραμυθιού. Θα επιλέξει ποιες «εικόνες» του παραμυθιού του αρέσουν πιο πολύ και θα φτιάξει από μια ανάλογη ζωγραφιά.

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Μπορούμε να φτιάξουμε κουλουράκια, σπιτικό παγωτό και γενικότερα να αφήσουμε το παιδί μας να μας βοηθήσει στην κουζίνα. Οτιδήποτε κι αν φτιάξουμε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το διασκεδάσουμε κι εμείς κι εκείνο.

Πηγές

kindykids.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή