Το τεχνολογικό επίτευγμα του Facebook

Όλοι είμαστε πλέον εξοικιωμένοι με το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, το Facebook. Οι περισσότεροι πλέον κάνουμε χρήση του Facebook καθημερινά αρκετές φορές και πολλοί από εμάς έχουμε πρόσβαση από περισσότερες από μία συσκευές που περιλαμβάνουν τον υπολογιστή μας, το κινητό μας και άλλες συσκευές όπως tablets κ.α.

Η πλατφόρμα του Facebook είναι πολύπλευρη και έχει αρκετές και διαφορετικές χρήσεις. Ο κάθε χρήστης έχει την ευκαιρία να κάνει απλή χρήση, η οποία να αφορά καθαρά κοινωνικές ενέργειες, να βρει φίλους και να έρθει σε αμεση επαφή μαζί τους. Στη συνέχεια μπορεί να ανεβάσει και να οργανώσει τις φωτογραφίες του, τα βίντεό του, να τα μοιραστεί με φίλους αλλά και να κάνει χρήση εφαρμογών, όπως παιχνίδια, διάφορα κουίζ και άλλες χρήσιμες εφαρμογές.
Οι δυνατότητες του Facebook όμως δεν σταματούν εκεί. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν σελίδες και μάλιστα επιχειρηματικές. Να προβάλουν την επιχείρησή τους και να διαφημιστούν με άμεσο και έμεσο τρόπο μέσω του δικτύου. Η διαφήμιση μπορεί να είναι δωρεάν αλλά και πληρωμένη. Ακόμα παραπέρα ο κάθε χρήστης θα μπορούσε να δημιουργήσει εφαρμογές που να φανούν χρήσιμες στον ίδιο αλλά και σε άλλους χρήστες. Εφαρμογές που καμία σχέση μπορεί να μην έχουν με το ίδιο το Facebook.
Έχουν γραφτεί σίγουρα τόνοι άρθρων για την χρήση του κοινωνικού αυτού δικτύου, τα ωφέλη του οποίου μπορεί να ειναι αρκετά όπως και οι αρνητικές επιπτώσεις του στην κοινωνία μας. Το άρθρο αυτό δεν αφορά τη χρήση του Facebook ως κοινωνικό δίκτυο ούτε τα ωφέλη και τις επιπτώσεις αυτού, αλλά αφορά την τεχνολογία στην οποία βασίζεται, προσπαθώντας να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των χρηστών όσον αφορά την τεχνολογία της πληροφορίας στις μέρες μας.
Φανταστείτε λοιπόν πόσες σελίδες του Facebook βλέπουμε καθημερινά ο κάθε ένας από εμάς. Τωρά αναλογιστείτε ότι πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε δημόσια ότι πλέον οι χρήστες του Facebook έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο! Οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν κάποια γνώση της τεχνολογίας, θα έπρεπε να αναρωτηθούν: Μα πώς γίνεται αυτή η εφαρμογή να αντέχει τόση επισκεψιμότητα και να κατορθώνει να τρέχει, για τόσα δισεκατομμύρια κλικ και επισκέψεις που δέχεται καθημερινά; Πως είναι δυνατόν να αντέχει όλη αυτήν την κίνηση χωρίς να κολλάει, χωρίς να πέφτει ποτέ, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα;
Η απάντηση δεν είναι απλή. Είναι πολλά τα τεχνολογικά επιτεύγματα ώστε αυτό να καθίσταται εφικτό και είναι πολλοί οι άνθρωποι που εργάζονται για να μπορεί αυτό να είναι πραγματικότητα. Όχι μόνο οι άνθρωποι είναι αρκετοί, αλλά είναι και άρτια οργανωμένοι και ακριβοπληρωμένοι, συμπεριλαμβάνοντας τους προγραμματιστές, σχεδιαστές, διαχειριστές, αναλυτές και πάρα πολλές άλλες ειδικότητες.
Όμως, τί τεχνολογία είναι αυτή που μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλους όγκους πληροφοριών σε τόσους πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα; Η απάντηση εκτός απο πολύπλοκη είναι και δυσνόητη. Αρκεί να πεί κανείς ότι η τεχνολογία στη βάση της και στην πολύ απλή μορφή της είναι ελεύθερο λογισμικό που διατίθεται δωρεάν! Όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε να εννοηθεί ότι το Facebook έχει αναπτυχθεί δωρεάν και αυτό δεν αληθεύει σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, η ανάπτυξη του Facebook πάνω στην βασική τεχνολογία που προαναφέραμε έχει κοστίσει εκατομμύρια δολλάρια και παρα μα πάρα πολλές ώρες εργασίας. Στην πραγματικότητα η βασική τεχνολογία που προαναφέρουμε έχει τροποποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πλέον σε τι επίπεδα έχει φτάσει ή το πραγματικό της κόστος. Τα πολλά εκατομμύρια που αναφέρουμε παραπάνω όμως είναι σίγουρα κοντά στην πραγματικότητα. Ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε ώς βάση έχει την εξής περιγραφή:
Είναι μία πλατφόρμα (framework) που επιτρέπει την «κατανεμημένη» (distributed) επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων σε συστοιχίες υπολογιστών με την χρήση απλών προγραμματιστικών μοντέλων. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί με έναν υπολογιστή (server) και να επεκτείνεται προσθέτοντας χιλιάδες υπολογιστές (servers) που τελικά, ας πούμε χρησιμοποιούνται σαν ένας, για την επεγεργασία, τον υπολογισμό και την αποθήκευση των δεδομένων που διαχειρίζονται.
Όμως η παραπάνω περιγραφή αφορά ένα κομμάτι της τεχνολογίας που μάλιστα είναι βασισμένη στην τεχνολογία Bigtable που χρησιμοποιεί και το Google. Από εκεί και πέρα και για να γίνει εφικτό το τελικό αποτέλεσμα που όλοι βλέπουμε μπροστά μας η παραπάνω τεχνολογία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με πολλές άλλες τεχνολογίες και μεθόδους οι οποίες στο συνολό τους δεν μπορούν να περιγραφούν σε ένα απλό άρθρο κι ακόμα αν γίνει θα αφορά εξειδικευμένους προγραμματιστές και δεν θα είναι κατανοητό στο κοινό.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι κάνουμε χρήση μιας πλατφόρμας που δεν μπορούμε έτσι απλά να αναλογιστούμε τι κρύβει από πίσω. Ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα, αποτέλεσμα της εργασίας πολλών εργατοωρών, χρημάτων και ανθρώπων. Πως όμως όλα αυτά θα μπορούσαν να μας ήταν χρήσιμα;
Ας φέρουμε ένα παράδειγμα κλείνοντας:
Ο ιστότοπος (ή εφαρμογή) του Ι.Κ.Α. κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 2.2 εκατομμύρια ευρώ! Ποσόν που αναγράφεται πάνω στον ίδιο τον ιστότοπο. Κάνοντας σωστή χρήση των χρημάτων αυτών – κάτι που δεν έγινε – θα μπορούσαμε να έχουμε τα δεδομένα όλων, άμεσα προσβάσιμα στους γιατρούς και σε όλους μας, με τεραστίων διαστάσεων διευκόλυνση για τους πολίτες, τους εργαζόμενους αλλά και τις υπηρεσίες του κράτους. Θα μπορούσε να έχει ήδη λυθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα συνταγογράφησης, των ραντεβού και ότι άλλο σήμερα είναι δύσκολο και χρονοβόρο. Όμως, δυστυχώς το κόστος συντήρησης θα απαιτούσε όχι μόνο διαφορετικές υποδομές του κράτους αλλά και της αντίληψης και γνώσης όλων μας και ιδίως των διαχειριστών που επιλέγουμε κάθε φορά να μας κυβερνάνε. Το αποτέλεσμα είναι στο μέλλον να μας κοστίσει τα διπλάσια χρήματα, αν καταφέρουμε να το οργανώσουμε σωστά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή