Τί να προσέξουμε με τα πασχαλινά είδη

ΕΛΛΑΔΑ
Τί να προσέξουμε με τα πασχαλινά είδη

Καθώς το Πάσχα πλησιάζει, λαμπάδες και σοκολατένια αυγά έχουν την τιμητική τους για τα παιδιά. Τι πρέπει να προσέξουμε, όμως, αγοράζοντας τέτοια είδη για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα ατυχήματα;

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει για το τι πρέπει να προσέξουμε αγοράζοντας τη λαμπάδα του παιδιού και το πασχαλινό του αυγό για να περάσουμε όλοι ένα ήρεμο και όμορφο Πάσχα!
Προσέχουμε, ιδιαίτερα, τη χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους, με συνωστισμό, κρατάμε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες, σε απόσταση ασφαλείας, από τους διπλανούς μας. Έχουμε τα παιδιά μας, υπό την άμεση επιτήρησή, καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες, με εύφλεκτα υλικά.
Η διακόσμηση των λαμπάδων θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Τα παιχνίδια, που διακοσμούν τις λαμπάδες, πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιχνίδια. Όμως, και πάλι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή, γιατί τα παιχνίδια, πάνω στις λαμπάδες, βρίσκονται, πολύ κοντά, στη φλόγα και μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να πιάσουν φωτιά.
Τα διακοσμητικά κεριά, στη βάση τους ή στη συσκευασία τους, πρέπει να φέρουν οδηγίες ασφαλούς χρήσης, στα ελληνικά. Πολλές φορές, για τις οδηγίες αυτές χρησιμοποιούνται σύμβολα. Αν δεν καταλαβαίνουμε, πρέπει να ρωτήσουμε τον πωλητή.
Η ασφαλής χρήση των κεριών επιβάλλει:
– Δεν αφήνουμε τα κεριά να καίγονται, χωρίς επίβλεψη.
– Τοποθετούμε τα κεριά όρθια και σε άκαυστη και σταθερή βάση.
– Τοποθετούμε τα κεριά, μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ.
– Δεν ανάβουμε κεριά, κοντά σε παιδιά ή σε κατοικίδια ζώα.
– Δε μετακινούμε ένα κερί, όταν είναι ακόμα αναμμένο ή ζεστό.
– Δεν αφήνουμε κεριά να καούν, εντελώς.
– Πριν ανάψουμε ένα κερί, αφαιρούμε τη συσκευασία του.
– Δεν αγοράζουμε κεριά, που μοιάζουν με τρόφιμα.
– Κάποια κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά, μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην αναφλεχθούν αυτά τα υλικά.
Τα πασχαλινά αυγά, σοκολατένια ή ακόμα και πλαστικά, που περιέχουν παιχνίδια, δεν πρέπει να δίνονται, σε καμιά περίπτωση, σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα, πνιγμοί παιδιών, από τα μικρά παιχνίδια, που τα παιδιά μπορούν να τα καταπιούν και να πνιγούν. Στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια, πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση, στη συσκευασία ότι περιέχουν μικρά κομμάτια.
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., στο τηλέφωνο 2310/233333.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή