Παρουσίασε το βιβλίο του ο Γ.Μασούρας

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Παρουσίασε το βιβλίο του ο Γ.Μασούρας

Σε μια βραδιά με έντονο το χρώμα της λαϊκής μας παράδοσης που «ντύθηκε» όμορφα με ανάλογο μουσικό ρεπερτόριο, παρουσίασε την εργασία του με τίτλο «Η Δημοτική Ποίηση, η διαχρονικότητά της, η εποχή μας και τα είδη των δημοτικών τραγουδιών», ο συνδημότης μας φιλόλογος και αρθρογράφος του «Παλμού» Γεράσιμος Μασούρας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε με επιτυχία η Ένωση Ρουμελιωτών και έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου την Τετάρτη 17 Απριλίου.
Ο κ. Μασούρας, στην εισαγωγή του, τόνισε ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν έχει μύθο, σύμβολο, στο οποίο να μπορεί να αναφέρεται για να θεμελιώνει τα «πιστεύω» του και να αναπτερώνει τις ελπίδες και τα όνειρά του για να προσδιορίζει τους στόχους και τους σκοπούς του.
«Το δημοτικό μας τραγούδι ως πολιτιστικό γέννημα της ιστορίας μας εμπίπτει κι αυτό στη δίνη της εποχής μας αλλά έχει αντιστάσεις που του εξασφαλίζουν τη διαχρονικότητα, το μεγαλείο και το κάλλος» είπε και συνέχισε: «Τα δημοτικά τραγούδια ως ποιητικά κείμενα δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν ως άσβεστες ελπίδες και παραμυθητικές υποσχέσεις στο θησαυροφυλάκιο του γένους και να συνυπολογίζονται στην πνευματική κιβωτό μας ως απαράμιλλα δημιουργήματα του λαού και τιμαλφή της φυλής μας.»
Οι συνεργάτες του κ. Μασούρα, κα Ρίτσα Χριστοθανοπούλου παορυσίασε φωτογραφίες σχετικά με το κάθε είδος ποίησης και την εποχή. Η κα Μάχη Κοκκίνου τραγούδησε μελοποιημένα δημοτικά ποιήματα και διάβασε κείμενα σχετικά με τον ακριτικό κύκλο, ιστορικά κ.α. Επίσης, η κα Νικολέτα Θεοφάνους διάβασε κείμενα σχετικά με τη σημασία των ακριτικών τραγουδιών για το υπόδουλο γένος, τραγούδια της ξενιτιάς, τα μοιρολόγια, τα τραγούδια του Χάρου και του Κάτω Κόσμου κ.α.
Εκτός από την εισαγωγή στο δημοτικό τραγούδι, ο κ. Μασούρας παρουσίασε τις παραλογές, τα δίστιχα λιανοτράγουδα, τα γνωμικά τραγούδια, τα τραγούδια της δουλειάς και τα περιγελαστικά.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου Γαλατσίου, που, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Παπαδάτου, έδωσε κυριολεκτικώς άλλη νότα στην εκδήλωση.
Την πολιτιστική βραδιά έκλεισε το χορευτικό της Ένωσης Ρουμελωτών με χορούς από όλη την Ελλάδα.

Πήγαινε στην κορυφή