Πηγές Πληροφόρησης CIA World Factbook

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πηγές  Πληροφόρησης CIA World Factbook

Όπως έχουμε προαναφέρει ο όγκος πληροφορίας στο Internet είναι τεράστιος. Είναι τόσο μεγάλος που είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσουμε τις έγκυρες από τις μη έγκυρες πηγές πληροφόρησης. Όμως, οι έγκυρες πηγές πληροφόρησης δεν είναι τόσο πολλές. Στην πραγματικότητα αν το σκεφτούμε λογικά, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι έγκυρες και επίσημες πηγές πληροφόρησης είναι πολύ λίγες.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές έγκυρες εφημερίδες αλλά και ιστότοποι στο διαδίκτυο, θα αναφέρουμε σαν παράδειγμα ότι μία από τις πιο έγκυρες πηγές πληροφόρησης όσον αφορά τις ειδήσεις, είναι το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) στη διεύθυνση http://www.mpa.gr.
Διαβάζοντας τις ειδήσεις στο ΑΜΠΕ καταλαβαίνει κανείς ότι λείπει η σάλτσα, αλλά και η άποψη του κάθε δημοσιογράφου, που ενώ μπορεί κάποιες φορές να είναι καλοδεχούμενη, μπορεί να προβληματίσει ή και να επηρεάσει τους αναγνώστες του. Οι ειδήσεις είναι θεωρητικά αυτούσιες υποκινώντας κάθε έναν από εμάς να σχηματίσει την δική του γνώμη και άποψη.
Το παραπάνω βέβαια δεν κάνει τις υπόλοιπες πηγές πληροφόρησης ακριβώς μη έγκυρες, αλλά σίγουρα προσθέτοντας ο κάθε δημοσιογράφος δική του κριτική σε μια είδηση, ίσως δημιουργήσει σύγχιση στον αναγνώστη, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να σχηματίσει λάθος άποψη. Για τον λόγο αυτό το επάγγελμα της δημοσιογραφίας είναι πολύ σημαντικό και η ευθύνη του δημοσιογράφου που αναλύει σημαντικά γεγονότα είναι τεράστια.
Για τους πολίτες και το κοινό, οι πηγές πληροφόρησης που μπορεί να θεωρηθούν όσο πιο έγκυρες γίνεται, είναι οι κρατικοί οργανισμοί και μηχανισμοί πληροφόρησης. Πάντα υπάρχει η περίπτωση να γίνουν λάθη. Ίσως επίσης οι αναγνώστες να μην έχουν εμπιστοσύνη σε κρατικούς μηχανισμούς στη χώρα μας, όμως ο κάθε κρατικός υπάλληλος που πληρώνεται από τους φόρους μας και γενικά τον κόπο και τον ιδρώτα των πολιτών, έχει δώσει όρκο να κάνει του δουλειά του αμερόληπτα. Η υπόσχεση και ευθύνη του αυτή απέναντι στους πολίτες, είναι οπωσδήποτε ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει για εμάς τους «ανυποψίαστους» που δεχόμαστε τις πληροφορίες αυτές.
Ένας άλλος τέτοιος κρατικός οργανισμός, που ίσως στην Ελλάδα βλέπουμε με κακό μάτι, είναι η Αμερικανική C.I.A. (Central Intelligence Agency). Ο λόγος που θα αναφερθούμε σε μια κρατική υπηρεσία ξένου κράτους είναι διότι η κρατική αυτή υπηρεσία απευθύνεται σε πολίτες όλου του κόσμου, με πληροφορίες για 267 παγκόσμιους φορείς – κράτη και όχι μόνο σε πολίτες των Η.Π.Α. Φυσικά η CIA – αντίστοιχη υπηρεσία της Ελληνικής ΕΥΠ – πιθανόν δεν ασχολείται μόνο με αυτό στο οποίο θα αναφερθούμε σε αυτό το άρθρο, αλλά είναι βέβαιο ότι ως πηγή πληροφόρησης μπορεί να θεωρηθεί όσο πιο έγκυρη γίνεται. Ένας δεύτερος λόγος που αναφέρουμε την CIA είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς και λόγους ενημέρωσης του κοινού προσπαθώντας να βοηθήσουμε να αντιληφθούν όλοι τον όρο «έγκυρη πηγή πληροφόρησης» αλλά και να απομυθοποιηθεί η έννοια της καθαρά συνομωσιολογικής σημασίας που δίνεται στην C.I.A.
Το «CIA World Factbook» είναι μια υπηρεσία δημοσίευσης στοιχείων για 267 χώρες. Η διεύθυνση στο διαδίκτυο της υπηρεσίας είναι: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/.
Εδώ οι πολίτες της χώρας μας και του κόσμου μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για την ίδια τους την χώρα και άλλες χώρες. Οι πληροφορίες που διατίθενται ελεύθερα ίσως δεν είναι μοναδικές και ίσως παρέχονται από τις υπηρεσίες της καθε χώρας ξεχωριστά, όμως σαν πηγή πληροφόρησης το World Factbook της C.I.A μπορεί σίγουρα να θεωρηθεί μια συγκεντρωτική έγκυρη πηγή πληροφόρησης.
Η περιγραφή στον ιστότοπο του C.I.A World Factbook σε ελεύθερη μετάφραση λέει ότι:
«Το World Factbook παρέχει πληροφορίες για την ιστορία, τους ανθρώπους, τις κυβερνήσεις, τις οικονομίες, την γεωγραφία, τις επικοινωνίες, τον στρατο και διακρατικά ζητήματα για 267 παγκόσμιες οντότητες (φορείς – χώρες). Παγκόσμιους χάρτες και σημαίες του κόσμου, Γεωγραφικούς και Πολιτικούς παγκόσμιους χάρτες, Παγκόσμιος χάρτης Ωκεανών και ένα  πρότυπο ζώνων ωρας του κόσμου.»
Το παραπάνω περιγράφει ακριβώς την σημαντικότητα των πληροφοριών που διατίθονται. Ίσως πολλοί από εμάς θεωρήσουν ότι όλο αυτό είναι κάτι πονηρό, όμως στην πραγματικότα η ύπαρξη του ιστοτόπου αυτού αποδυκνείει την άμεση και επιτακτική ανάγκη για διαφάνεια, ένα θέμα που αγγίζει ολόκληρο τον πλανήτη.
Παροτρύνουμε τους πολίτες να επισκεφτούν τον ιστότοπο και να διαβάσουν τα δεδομένα, που είναι παγκοσμίως γνωστά για τη χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες, ώστες να σχηματίσουν αντικειμενική άποψη για το πώς φαινόμαστε – όχι απαραίτητα αρνητικά – βάσει των δεδομένων αυτών, αλλά και να βρουν αρκετά πολύτιμες και έγκυρες παγκόσμιες πληροφορίες.
Η C.I.A., που πιθανόν δεν αντιπροσωπεύει τίποτα από όσα ακούμε γενικά από φήμες γύρω μας, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση στον πλανήτη ή έστω την κατάσταση που προβάλεται για τον πλανήτη ή την χώρα μας και να σχηματίσουμε καλύτερη άποψη.

Πήγαινε στην κορυφή