Κύπρος…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κύπρος…

Από την περασμένη εβδομάδα βρισκόμαστε μέσα σε μια περιδίνηση λόγω του τυφώνα που ξέσπασε στην Κύπρο. Ο απλός μεροκαματιάρης άνθρωπος στην Κύπρο και στην Ελλάδα σκέφτεται πώς έγινε και έφτασαν εδώ τα πράγματα. Θα εκφράσω, λοιπόν, μερικές σκέψεις που με απασχολούν και πιστεύω ότι και εσείς θα σκέπτεστε περίπου το ίδιο.

Για τον περισσότερο κόσμο ήταν «κεραυνός εν αιθρία» η ιστορία της Κύπρου και ακόμη χειρότερα θα ήταν για αυτούς που έχουν τις καταθέσεις τους σε Κυπριακές τράπεζες. Για πολλούς γνωρίζοντες δεν ήρθαν έτσι τα πράγματα γιατί είχαν τις πληροφορίες να σηκώσουν τα λεφτά τους πριν ξεσπάσει η θύελλα. Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε, όπως λένε, από την Λαϊκή Τράπεζα και μετά την Τράπεζα Κύπρου. Ποιος ήταν ο ιθύνων νους στην τράπεζα; Ο αρχηγός της Μαρφίν κ. Βγενόπουλος. Βλέπουμε δηλαδή ότι εμπλέκεται και η Ελλάδα στην ιστορία.
Θα κάνουν λέει έρευνα να δουν ποιος φταίει. Θα μείνω σε ένα γεγονός. Τον υπέρογκο δανεισμό της Λαϊκής Τράπεζας. Από πού τα έπαιρνε τα δάνεια; Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ελέγχει όλο το χρήμα. Ο δανεισμός έφτασε στα 8 δισ. ευρώ!!! Φανταστείτε τον εαυτόν σας να είχατε χρήμα και να δανείζατε κάποιον συνέχεια χωρίς να γίνεται προσπάθεια από τον δανειζόμενο να ξεχρεώσει τα χρέη του. Εσείς συνεχίζατε τον δανεισμό. Δεν σκεφτήκατε μήπως και δεν πάρετε τα λεφτά σας; Βεβαίως και θα το σκεφτήκατε. Κανείς δεν είναι κορόιδο όταν πρόκειται για χρήματα. Θα δανείζατε μόνο αν βλέπατε ότι υπάρχει κάποιο ακίνητο για να κάνετε κατάσχεση όταν έρθει η ώρα. Αυτό έγινε και στην Κύπρο και για αυτό έχουν συμβάλει πολλοί.
Με ποια λογική η Ευρωπαϊκή Τράπεζα συνέχιζε να δανείζει; Ήταν συνεπής η ΕΚΤ με τις αρμοδιότητες που έχει που μερικές από αυτές είναι:

• Ο καθορισμός βασικών επιτοκίων για την ευρωζώνη και ο έλεγχος της προσφοράς χρήματος.
• Η διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεματικών της ευρωζώνης και η αγορά ή πώληση νομισμάτων όταν κρίνεται αναγκαία για τη διατήρηση της ισορροπίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
• Η συμβολή στη διασφάλιση της κατάλληλης εποπτείας των κεφαλαιαγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τις εθνικές αρχές, και της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών.
Όπως βλέπετε από τα παραπάνω δεν εφάρμοσε τις αρμοδιότητες που έχει για την Κύπρο. Επειδή, όπως έχω γράψει και άλλη φορά, είναι δύσκολο κανείς να βρει την αλήθεια αν δεν έχει επαρκείς πληροφορίες, θα πρέπει να την συνάγουμε εκ του αποτελέσματος.
Στην περίπτωση της Κύπρου το αποτέλεσμα είναι η σχεδόν διάλυση του κράτους και κατά συνέπεια η μελλοντική καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της. Μην ξεχνάμε ότι με το σχέδιο Ανάν έγινε απόπειρα της Αγγλίας να οικειοποιηθεί μέρος της ΑΟΖ που αρχίζει από την Αγγλική βάση. Είχαν το θράσος να ανοίγουν τα σύνορα της ΑΟΖ από την Αγγλική βάση σαν να ήταν χωνί με σκοπό να οικειοποιηθούν περισσότερη περιοχή. Το σχέδιο δεν πέρασε λόγω του σθένους του προέδρου Παπαδόπουλου. Σήμερα όντως η Κύπρος έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού και θα αναγκαστεί να ξεπουλήσει κάθε δικαίωμα που έχει με αντίτιμο την επιβίωσή της. Ο τραπεζικός της τομέας χτυπήθηκε σκληρά και πρακτικά έχει διαλυθεί. Τι μένει στην Κύπρο; Ο τουρισμός. Ποιος τουρίστας όμως θα πάει Κύπρο εφέτος; Δεν θα φοβηθούν για τις φασαρίες που εν δυνάμει θα γίνουν; Άρα και ο τουρισμός πάει περίπατο για φέτος. Πώς θα αντέξουν; Μόνο αν ξεπουληθούν όλα. Το μέλλον για την Κύπρο είναι ζοφερό.
Αυτοί οι τύποι της Λαϊκής που δανειζόντουσαν τί τα έκαναν τόσα λεφτά. Στην τράπεζα υπήρχαν δισ. σε καταθέσεις από πολύ κόσμο και κυρίως από Ρώσους νόμιμους και παράνομους επιχειρηματίες. Πόσα είναι τα λεφτά των Ρώσων; Περίπου 40 δισ. ευρώ!!! Με μέτριους υπολογισμούς, θα χάσουν περίπου τα μισά. Με όλη αυτή την ιστορία οι Ρώσοι δεν θα πάρουν με κάθε μέσο τα λεφτά που θα τους μείνουν μετά το κούρεμα; Θα τολμήσουν να ξαναφέρουν άλλα; Τα λεφτά τους μπορεί να μην τα πάρουν άμεσα λόγω των μέτρων, αλλά σε ένα χρόνο αυτό είναι σίγουρο. Πού θα πάνε οι Ρώσοι τα λεφτά; Για να μην πάθουν κι άλλη κασκαρίκα είναι σίγουρο ότι θα τα πάνε σε σίγουρο μέρος. Ποιο είναι σήμερα το σίγουρο μέρος; Είναι η Γερμανία για την Ευρώπη.
Δηλαδή τι βλέπουμε εδώ; Μια Γερμανική, στην πράξη, τράπεζα, η ΕΚΤ, δανείζει χωρίς ενδοιασμούς την Λαϊκή Τράπεζα. Τα λεφτά χάνονται. Η Γερμανία που επέβαλε την απόφασή της στο Euro-group αποφασίζει κούρεμα των καταθέσεων. Χάνουν οι Ρώσοι τα λεφτά τους και όσα τους έμειναν θα τα πάνε στα σίγουρα που είναι η Γερμανία. Και γ…μένοι και δαρμένοι δηλαδή.
Ήδη πολλές τράπεζες πολιορκούν τους Ρώσους να πάνε τα λεφτά τους στην Γερμανία. Για να δούμε θα κάνουν το ίδιο και στο Λουξεμβούργο που μοιάζει η οικονομία του με της Κύπρου;
Για να γίνουν τα παραπάνω, θα έπρεπε να υπάρξει συνεργασία πολλών παραγόντων. Για παράδειγμα, η διοίκηση της τράπεζας να δημιουργεί συνθήκες υπερδανεισμού. Αυτοί που έχουν τα λεφτά, η ΕΚΤ δηλαδή, έδιναν το χρήμα. Έρχεται και το Eurogroup της Γερμανίας και διατάσσει κούρεμα με την ψιλή. Κάτι ανάλογο έγινε και στην Ισλανδία και στην Ιρλανδία και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και συνέχεια για τις φτωχές χώρες του ευρώ. Αν δούμε τα πράγματα περισσότερο σφαιρικά, βλέπουμε ότι η κρίση έχει να κάνει με τις τράπεζες και με το δημοσιονομικό χρέος. Πολλοί λένε ότι τα δύο γεγονότα είναι ασύνδετα, αλλά στην πράξη είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η λόγω του ευρώ αποδυνάμωση των Κεντρικών Τραπεζών έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους από τα κράτη και το κοινοβούλιό τους στα χέρια μερικών που δεν γνωρίζουμε τι συμφέροντα εξυπηρετούν.
Σήμερα ζούμε στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού του οικονομολόγου Friedman που λέγαμε σε προηγούμενο άρθρο. Η οικονομία στηρίζεται σήμερα στον αέρα των συναλλαγών και όχι στην πραγματική παραγωγή αγαθών και πλούτου. Στηρίζεται στα λεγόμενα «τραπεζικά προϊόντα» όπως τα δομημένα ομόλογα, και την Lehman Brothers, που δεν είναι τίποτα άλλο από τζόγος. Και όταν χάνουν τα παιδιά με τα χρυσά bonus, τρέχουν στον λαό για να πληρώσει τις απατεωνιές τους. Αυτό το παραμύθι θα σταματήσει και η αρχή του τέλους είναι η απόφαση για την Κύπρο. Ήδη ο δυναμίτης μπήκε στα θεμέλια του συστήματος που συνέλαβε ο Friedman και εφάρμοσαν οι Ρέιγκαν και Θάτσερ. Δεν είναι δυνατόν οι απατεώνες τραπεζίτες και το σκυλολόι τους να συνεχίσουν να καταληστεύουν τους λαούς. Το κόλπο θα σταματήσει και να εύχονται να σταματήσει ανώδυνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή