Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

250.000 ευρώ ανά μετανάστη θα κληθούν να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να μοιραστούν το βάρος των προσφυγικών ροών

FT: Πρόστιμο 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο

Περίπου 250.000 ευρώ ανά μετανάστη θα κληθούν να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να μοιραστούν το βάρος των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν για αλλαγές στο σύστημα ασύλου της ΕΕ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η τιμωρητική ρήτρα πληρωμής είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της πρότασης της Κομισιόν για αλλαγές στη νομοθεσία ασύλου που παρουσιάζονται την Τετάρτη, ωστόσο αποτελεί την προσπάθεια της ΕΕ να διασώσει το σύστημα ασύλου που κατέρρευσε υπό το βάρος των μεγάλων προσφυγικών προς την Ευρώπη πέρυσι, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνθήκη Σένγκεν και τη διέλευση χωρίς διαβατήριο από τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί λόγω των αυξημένων ελέγχων στα δυτικά Βαλκάνια και της συμφωνίας με την Τουρκία για επιστροφή των αιτούντων ασύλου που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, η ΕΕ παραμένει διχασμένη για την ενίσχυση της νομοθεσίας ασύλου.