Εξυπνοι τρόποι για να τακτοποίει το παιδί σας εύκολα το δωμάτιο του

ΠΑΙΔΙ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Εξυπνοι τρόποι για να τακτοποίει το παιδί σας εύκολα το δωμάτιο του

Όλα τα παιδιά απολαμβάνουν την ώρα του παιχνιδιού  αλλά όταν έρχεται η στιγμή να  επιστρέψουν τα παιχνίδια στην αρχική τους θέση και να τακτοποιήσουν το δωμάτιο τους  το κλίμα ευφορίας αλλάζει και  τα παράπονα ξεκινούν.

Τις περισσότερες φορές οι μαμάδες υποκύπτουμε και μαζεύουμε από μόνες μας τα παιχνίδια των παιδιών μας.Αυτό όμως δεν είναι σωστό, γιατί έτσι δεν τους αναπτύσσουμε το αίσθημα υπευθυνότητας. Και επειδή δεν είναι καλή ιδέα να επιτρέψουμε στο μικρό μας να τα παρατάει όλα όπου βρει, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υιοθετήσει αυτές τις συνήθειες για όλη του τη ζωή, πρέπει να το βοηθήσουμε με εύκολα και έξυπνα  βήματα να  μαζέψουν τα παιδιά.

-Μην έχετε πολλές απαιτήσεις όσον αφορά την καθαριότητα που μπορεί να εξασφαλίσει το τρίχρονο παιδί σας. Μην απαιτείτε την τελειότητα αλλά κάποια βασικά τονίστε πως δεν πρέπει  το πάτωμα να  είναι γεμάτο πεταμένα παιχνίδια και όχι  να μην είναι λερωμένο.  Εξηγείστε τη σημασία που έχει για τη ψυχολογία του και τη διάθεσή του ένα τακτοποιημένο δωμάτιο και ένα στρωμένο κρεβάτι.

-Οργανώστε το δωμάτιό του παιδιού τοποθετώντας ράφια, καλάθια, μπαούλα για παιχνίδια σε σημεία που να έχει και εκείνο πρόσβαση ή να είναι εύκολο να τα χρησιμοποιήσει.  Φροντίστε τα κουτιά αποθήκευσης να έχουν διαφορετικό χρώμα προκειμένου να φυλάτε σε κάθε χρώμα διαφορετικά παιχνίδια. Αρχικά φυλάξτε μαζί τα παιχνίδια  με το παιδί σας για να δει πού είναι καλύτερο να τοποθετεί το καθένα.

-Παίξτε ένα παιχνίδι μίμησης, δείχνοντας όλη τη διαδικασία της τακτοποίησης από την αρχή. Βάλτε μουσικούλα να παίζει και έχετε μια ανάλαφρη διάθεση.

-Αν το μικρό σας δεν διαβάζει ακόμα, δημιουργήστε ένα πίνακα που θα δίνει οδηγίες με εικόνες που θα περιλαμβάνουν τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει για να μαζέψει το δωμάτιό του: να κρεμάσει τα ρούχα, να στρώσει το κρεβάτι, να μαζέψει τα παιχνίδια. Κάθε φορά που ολοκληρώνει μια εργασία κολλήστε ένα αυτοκόλλητο στις αντίστοιχες οδηγίες του πίνακα.

-Ελέγξτε αν όλα έγιναν σωστά και μην παραλείψετε να επιβραβεύσετε το  παιδί σας σας.

Πηγές

Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή