ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Μουσικός – Τραγουδιστής:Η λαϊκή παράδοση είναι ένα μπαούλο γεμάτο ανεκτίμητα αριστουργήματα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Μουσικός – Τραγουδιστής:Η λαϊκή παράδοση  είναι ένα μπαούλο γεμάτο ανεκτίμητα αριστουργήματα

Τον γνωρίσαμε στην «Αθηναϊκή Κομπανία» η οποία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας
του ‘70. Συμμετείχε στο διαγωνισμό της τηλεόρασης «Νά η ευκαιρία» για νέους καλλιτέχνες (1978) και απέσπασε το 1ο βραβείο. Τη συναντούμε αργότερα, το 1981, δισκογραφικά με καινούργια τραγούδια του Δημήτρη Χατζηδιάκου με ιδιαίτερο προσωπικό ήχο («Αγαπητέ Θείε Τάκη»). Γνωρίζει αμέσως επιτυχία και στις αρχές του 1982 έρχεται και ο δεύτερος δίσκος («Θυμήσου, Θείε Τάκη») με παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Ακολουθεί την ίδια χρονιά η συνεργασία με τον αξέχαστο δημιουργό της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Το Μινόρε της Αυγής» Φώτη Μεσθεναίο, που είχε ως συνέχεια την ομώνυμη δισκογραφική δουλειά.

Aπό τις σημαντικότερες συνεργασίας της «Αθηναϊκής Κομπανίας» ήταν με τον Γ. Μητσάκη, την Χ. Αλεξίου, την Ε. Βιτάλη, την Λ. Χαλκιά, τον Χ. Γαργανουράκη, τον Β. Παπακωνσταντίνου, τον Γ. Κόρρο, τον Γ. Βασιλόπουλο… Το 2011 ο Χρήστος Κανελλόπουλος αποχωρεί από την «Αθηναϊκή Κομπανία» και πλέον με νέα παρέα και πλούσιο ρεπερτόριο σε έντεχνα, ρεμπέτικα και λαϊκά συνεχίζει να μας ψυχαγωγεί.
«Π»: Είστε από τα ιδρυτικά μέλη της «Αθηναϊκής Κομπανίας». Πόσα χρόνια μετράτε στο πάλκο;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συνολικά, 33 χρόνια.
«Π»: Έχετε συνεργασίες με τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Τί σας έδωσε αυτό το ταξίδι σας στο χώρο της μουσικής;
Χ.Κ.: Αυτό το ταξίδι στο χώρο της μουσικής μου έδωσε πολλές εμπειρίες θετικές και παράλληλα είχα τη χαρά να γνωρίσω πολύ σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής μας. Με αρκετούς από αυτούς διατηρώ και φιλικές σχέσεις μέχρι σήμερα.
«Π»: Πώς είναι η ζωή για εσάς που την τραγουδάτε;
Χ.Κ.: Η ζωή είναι για όλους ίδια με τα ίδια προβλήματα και τις χαρές, απλώς εγώ λέω τραγουδιστά τους πόθους και τις επιθυμίες που οι άλλοι απλώς κουβεντιάζουν. Μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά μου!
«Π»: Πιστεύετε πως η κρίση είναι αληθινή ή κάτι ψεύτικο; Έχει επηρεάσει το έντεχνο λαϊκό τραγούδι;
Χ.Κ.: Η κρίση κατά τη γνώμη μου είναι αληθινή. Μακάρι να ήταν ψεύτικη. Το ποιοτικό λαικό τραγούδι ποτέ δεν είχε πρόβλημα να εκφραστεί στο λαό. Απλώς τώρα, λόγω κρίσης που λέμε, έχει μειωθεί η προσέλευση του κόσμου στα κέντρα διασκέδασης. Τα μικρά κέντρα παρόλα αυτά, όπως λόγου χάρη «Το Καμίνι», στο οποίο εμφανίζομαι αυτή τη σεζόν, πάνε αρκετά καλά καθώς παρέχουν μουσική, τραγούδι και εκλεκτή κουζίνα.
«Π»: Πώς τα πάτε με το ίντερνετ; Πώς βλέπετε το ενδιαφέρον του κόσμου;
Χ.Κ.: Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν τα πάω καλά με την τεχνολογία, χάρη στη γυναίκα μου όμως που χειρίζεται τον υπολογιστή και με ενημερώνει, παρατηρώ πως ο κόσμος εκφράζει το θαυμασμό του αλλά και τα πολύ έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω κρίσης και παράλληλα διατηρεί την αγάπη του για το καλό λαϊκό τραγούδι. Ίσως σήμερα μάλιστα να το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
«Π»: Το μουσικό πεδίο με το οποίο ασχολείστε τι κοινό ενδιαφέρει ηλικιακά, ποσοτικά;
Χ.Κ.: Το κοινό ξεκινά από 25 χρονών και φτάνει τα 105! Κι αυτό διότι τα τραγούδια μεταφέρονται από τους μεγαλύτερους στους νεότερους και οι περισσότεροι που τα ανακαλύπτουν τα αγαπούν πάρα πολύ.
«Π»: Ποιο τραγούδι θυμάστε έντονα να σας ζητούν ως παραγγελιά;
Χ.Κ.: Τις «Βεργούλες» του Μάρκου Βαμβακάρη, «Μάγισσες φέρτε βότανα» του Σταύρου Τζουανάκου και το «Μερτικό μου» του Μάνου Λοΐζου.
«Π»: Διασκεδάζει ο κόσμος όπως άλλοτε;
Χ.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι κάθε εποχή, εύκολη ή δύσκολη, κακή ή κακή, έχει τη διασκέδασή της. Η διάθεση πάντα υπάρχει στον Έλληνα αλλά οι καιροί πλέον έχουν γίνει πολύ δύσκολοι. Παρόλα αυτά ο κόσμος διασκεδάζει.
«Π»: Τι είναι για εσάς η λαϊκή παράδοσή μας;
Χ.Κ.: Η λαϊκή παράδοση είναι για μένα ένα μπαούλο γεμάτο ανεκτίμητα αριστουργήματα. Ρεμπέτικα, λαϊκά, νησιώτικα, δημοτικά, ηπειρώτικα, κρητικά. Δόξα το Θεό η πατρίδα μας έχει απ’όλα.
«Π»: Ποιο είναι το μεγαλύτερο σουξέ σας;
Χ.Κ.: Νομίζω ότι παλαιότερα ήταν το «Μικρός αρραβωνιάστηκα» και πλέον είναι το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε».
«Π»: Ποιό τραγούδι είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό ως εξαιρετικό;
Χ.Κ.: Θα πω το «Σαββατόβαδο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Τάσου Λειβαδίτη.
«Π»: Το τραγούδι σας έδωσε την χαρά, την ευτυχία της ερμηνείας;
Χ.Κ.: Έτσι κι αλλιώς τα λαϊκά τραγούδια ερμηνεύουν τους καημούς και τις χαρές του λαού. Δεν μπορώ εγώ, σαν τραγουδιστής, να λέω μόνο τα λόγια. Προτιμώ να τα ερμηνεύω.
«Π»: Αλλάζει κάτι στο χώρο της μουσικής ή παραμένει όπως ξέρουμε; Υπάρχει ενδιαφέρον για νέα ακούσματα;
Χ.Κ.: Τα κλασικά λαϊκά τραγούδια παραμένουν τα ίδια. Τα καλά τραγούδια που βγαίνουν και σήμερα, έχουν την αγάπη του κόσμου.
«Π»: Η μουσική είναι «όπλο»; Περνάει μηνύματα στον κόσμο;
Χ.Κ.: Θα έλεγα πως είναι το ισχυρότερο όπλο που υπάρχει. Άλλοτε περνάει θετικά και άλλοτε αρνητικά μηνύματα, ανάλογα με τη μουσική.
«Π»: Η νεότερη γενιά πώς σας φαίνεται; Ο τρόπος διασκέδασής της βγάζει κραυγή διαμαρτυρίας ;
Χ.Κ.: Δεν ξέρω για κραυγή διαμαρτυρίας, πάντως όταν διασκεδάζει γίνεται με πολύ έντονο τρόπο και αυτό είναι πολύ θετικό.
«Π»: Αυτό τον καιρό σας βρίσκουμε στο «Καμίνι», στην οδό Χαλεπά, όπου «ό,τι φάτε και ό,τι πιείτε μόνο 12 ευρώ». Αυτό είναι επιταγή των καιρών διότι απ’ ό,τι ξέρω ο κόσμος πλημμυρίζει το μαγαζί.
Χ.Κ.: Σίγουρα είναι επιταγή των καιρών γι’ αυτό και η διεύθυνση έβαλε αυτή την τιμή συν την εκλεκτή κουζίνα και επιτρέψτε μου να πω και την εκλεκτή μουσική και τα τραγούδια. Μαζί μου παίζουν δύο εκλεκτοί μουσικοί, μπουζούκι ο Κώστας Βαβούκος και ο Παναγιώτης Σταματόπουλος, κιθάρα και τραγούδι.
«Π»: Πιστεύετε πως σήμερα η Ελλάδα τραγουδά; Έχουμε γνήσιες λαικές φωνές σήμερα;
Χ.Κ.: Σίγουρα η Ελλάδα τραγουδάει και σίγουρα δεν είναι όλοι οι ερμηνευτές ιδανικοί. Και βέβαια έχουμε γνήσιες λαικές φωνές σήμερα. Δεν θα αναφέρω ονόματα για να μην αδικήσω κανέναν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή